Atmosferă tensionată ieri, la Iaşi, cu ocazia manifestărilor dedicate împlinirii a 155 ani de la Unirea Moldovei cu Ţara Românească.
Politicienii Puterii au transformat evenimentul într- o oportunitate de a-i ataca pe cei care nu mai vor să-i voteze. Pe toată perioada manifestărilor, sute de oameni au huiduit şi au cerut demisia Guvernului. Este vorba de ieşeni daţi afară de la marile fabrici din Iaşi, de luptători împotriva proiectului Roşia Montana sau a exploatării gazelor de şist.
De asemenea, au venit mulţi bătrâni ajunşi în pragul disperării, care au vrut cu orice preţ să-şi spună necazurile şi să le arate guvernanţilor că n-au cu ce să-şi mai plătească facturile la căldură sau energie electrică.
Pentru că numărul nemulţumiţilor să pară mai mic, conducerea USL din Iaşi a comandat mai multe autobuze cu oameni, simpatizanţi de partid, aduşi de prin cartierele mărginaşe sau de la ţară. Ieşenii de rând n-au fost interesaţi deloc să vadă manifestările din Piaţa Unirii, care au început în jurul orei 11.00.
Totul s-a terminat în mai puţin de-o oră
Pentru că s-a suprapus tragediei aviatice din Apuseni, evenimentul de la Iaşi s-a terminat în mai puţin de oră. Organizatorii au anulat multe dintre momentele tradiţionale şi au ţinut discursuri mai scurte. Nici măcar Hora Unirii n-a mai fost dansată. Conştient că nu va fi primit cu entuziasm de mulţime, premierul Victor Ponta a refuzat să participe la evenimentul de la Iaşi.
În schimb, a venit Crin Antonescu, alături de soţia sa Adina Vălean şi de mai mulţi miniştri: Liviu Dragnea, Dan Şova, Gigel Ştirbu, Eugen Teodorovici, Mihai Voicu şi Mircea Duşa.
Din partea Opoziţiei au venit Vasile Blaga şi Mihai Răzvan Ungureanu. Crin Antonescu i-a adresat, la un moment dat, un mesaj preşedintelui PDL, prezent în mulţime. "Gândul meu se îndreaptă şi către cei care aleg să fluiere şi să huiduie, pentru că şi ei trebuie să fie alături de noi. Niciun mare popor nu s-a ridicat decât prin unitate. Înţeleg că sunt aici şi reprezentanţi ai opoziţiei, dar nu lângă noi, pe scenă. Îl salut pe Vasile Blaga şi îmi pare rău că nu suntem împreună acum pe această scenă", a spus Antonescu.
Disperarea unui pensionar
Un pensionar din Iaşi a izbucnit în lacrimi în faţa lui Crin Antonescu, implorându- l pe acesta să se gândească la persoanele cu venituri mici. I-a arătat cuponul de pensie al soţiei sale, în valoare de numai 300 de lei, şi l-a implorat să facă ceva pentru a-i sprijini soţia, care işi cheltuie tot venitul numai pe medicamente. La final, participanţii au primit o porţie de fasole cu cârnaţi.