Evenimentul Zilei > Actualitate > 100 de lucruri pe care să le mănânci într-o viaţă
100 de lucruri pe care să le mănânci într-o viaţă

100 de lucruri pe care să le mănânci într-o viaţă

Printre sutele de aplicaţii cu care Facebook îşi distrează utilizatorii este şi o listă a provocărilor culinare: 100 de alimente pe care trebuie să le consumi într-o viaţă. Meniul variază de la carne de cangur, rechin şi veveriţă şi ajunge până la banalii cartofi dulci şi îngheţată de fistic.

Cei de la Facebook au apreciat că, în medie, o persoană poate bifa de pe această listă până la 20 de astfel de mâncăruri. Beneficiile nutritive ale acestor alimente pot vindeca acneea, demenţa sau bolile de inimă. EVZ îţi arată care dintre cele 100 de mâncăruri din listă sunt, pe cât de sănătoase, pe atât de provocatoare.

Carnea de aligator

În Statele Unite ale Americii, aligatorul este o nouă modă în materie de gastronomie. Carnea aligatorului are textura viţelului, dar cei care au consumat deja spun că, la gust, se apropie mai mult de pui sau de iepure. Experţii în nutriţie apreciază că mâncarea de aligator este mult mai sănătoasă decât cea de pui, întrucât este scăzută în grăsime şi în colesterol, dar este bogată în proteine. Mai exact, are doar o treime din grăsime viţelului şi jumătate din grăsimea puiului. Beneficiul important este că prin reducerea consumului de grăsime, se reduce riscul bolilor de inimă, obezitate şi diabet.

În SUA, multe dintre restaurantele în care se serveşte sushi au şi carne de crocodil, iar din anumite locuri se pot cumpăra burgeri din carne de crocodil.

Greieri

Consumul de insecte este încurajat de tot mai mulţi oamenii de ştiinţă. Chiar şi despre băieţii Angelinei Jolie se scria, anul trecut, că au mâncat greieri. În timp ce opinia publică a transformat-o pe Jolie într-o mamă excentrică, experţii în nutriţie susţin că aceste insecte sunt chiar indicate întrucât sunt o sursă foarte bună de calciu şi menţin sănătoase oasele. Greierii sunt bogaţi în fier şi zinc şi ţin departe, astfel, bolile cardiovasculare.

Experţii din Danemarca sunt de părere că o dietă în care sunt incluşi greierii tratează simptomele astmului, prin aportul considerabil de vitamina D. La rândul său, Profesorul Marcel Dicke, de la Universitatea Wageningen din Olanda, declara anul trecut că “până în anul 2020 vom ajunge să cumpărăm greieri din supermarchet”. În Thailanda, o cutiei de greieri cu ouă costă mai puţin de 6 dolari. Pentru europeni, însă, insectele constituie un aliment greu de imaginat. Însă, la nivel mondial, peste 1.400 de specii de insecte sunt consumate de oameni. Pe lista favoriţilor sunt gândacii, furnicile, albinele, lăcustele şi greierii.

Vinul de păpădie

Mulţi dintre cei care au grădini ignoră păpădiile sau chiar le înlătură, întrucât sunt considerate buruieni. Românii folosesc păpădia în remedii naturiste, bogată în vitamina A, beta-caroten, potasiu, calciu, magneziu şi micronutrienţi – zinc şi cobalt. Despre rădăcina de păpădie se ştie că are efect laxativ, dar la fel de utile sunt şi frunzele păpădiei, utile în cazurile de constipaţie. Puţini ştiu că din partea verde a păpădiei se poate produce vin.

Ţipar

La fel ca somonul şi tonul proaspăt, ţiparul este un peşte bogat în Omega – 3, foarte bun pentru sănătate. Doctorul Anne Nugent, de la Fundaţia britanică pentru nutriţie a precizat că prin consumul de peşti care oferă organismului uman un aport de Omega – 3 se reduc bolile cardiace şi atacurile cerebrale. Suplimentar, s-a observat că se reduce riscul demenţei. În trecut, în râul Tamisa erau sute de ţipari. Iar acest peşte a făcut parte din meniul londonezilor. Acum, moda culinară revine, sprijinită şi de argumentele specialiştilor în nutriţie.

Mai jos este lista celor 100 de mâncăruri pe care trebuie să le consumi înainte de a muri:
1. Melci de mare
2. Absint
3. Aligator
4. Vinete
5. Somon
6. Baclava
7. Coaste la grătar
8. Bellini
9. Supă din cuib de pasăre
10. Biscuiţi şi sos
11. Sângerete
12. Trufe negre
13. Borş (Supă de sfeclă)
14. Calamari
15. Crap
16. Caviar
17. Brânză fondue
18. Pui şi vafe
19. Chicken Tikka Masala
20. Chilli umplute
21. Intestine de porc
22. Churros – gogoaşă spaniolă
23. Supă de scoici
24. Coniac
25. Prăjitură de crab
26. Greieri
27. Currywurst (cârnaţi)
28. Vin de păpădie
29. Dulce de lapte
30. Durian – fruct din sud-estul Asiei cunoscut pentru mirosul său
31. Ţipar
32. Ouă Benedict – ouă, brioşe, şuncă, sos olandez
33. Tacos de peşte
34. Fois gras
35. Fresh spring rolls – Rulouri proaspete de primăvară
36. Somon fript
37. Roşii verzi fripte
38. Pătlagină prăjită
39. Frito pie – chips-uri de porumb, ardei iute şi brânză
40. Picioare de broască
41. Fugu
42. Funnel cake – produs de patiserie popular în America de Nord, în timpul carnavalurilor, a târgurilor şi a evenimentelor sportive.
43. Supă Gazpacho
44. Capră
45. Lapte de capră
46. Gulaş
47. Gumbo (tocană/supă)
48. Haggis
49. Head cheese – tobă din carne de porc ce provine din zona capului
50.  Heirloom tomatoes – varietate de roşii
51. Fagure de miere
52. Hostess fruit pie – plăcintă de mere, cireşe, lâmâie, coacăze şi căpşune
53.  Huevos rancheros – ouă prajite, tortilla, ardei iute
54. Jerk chicken – pui jamaican
55. Cangur
56. Key lime pie – plăcintă americană din suc de lămâi verzi, gălbenuş de ouă şi lapte condensat
57. Carne de vită Kobe
58. Lassi – băutură indiană din iaurt
59. Homar
60. Minosa – plantă
61. Plăcintă Luna – bezea, ciocolată, pastă de banană
62. Ciuperci Morel
63. Ceai de urzică
64. Caracatiţă
65. Supă din coadă de bou
66. Paella – orez, peşte şi legume
67. Brânză paneer
68. Pastramă pe secară
69. Pavlova – tort de bezea
70. Phaal – fel de curry
71. Philadelphia cheesesteak – friptură şi brânză
72. Supă cu ţăiţei
73. Ananas şi brânză de vaci
74. Îngheţată de fistic
75. Po’ boy sau poor boy – Sendviş submarin specific statului Louisiana, cu creveţi prăjiţi, lăptucă, roşii şi sos de casă remoulade
76. Pocky – gustare japoneză de ciocolată
77. Mămăligă
78. Prickly pear – fruct de cactus
79. Tocană de iepure
80. Stridii crude
81. Root bere – băutură nealcoolică, adesea carbogazoasă, aromată cu sirop din extract de rădăcini, ramuri și tulpinile mai multor plante.
82. S’mores – desert tradiţional american
83. Varză murată
84. Arici de mare
85. Rechin
86. Melci
87. Şarpe
88. Solzi moi de crab
89. Som tam – salata de picantă făcută papaya necoapte şi mărunţite
90. Spaetzle – specialitate germană cu găluşte sau tăiţei
91. Spam
92. Veveriţă
93. Biftec tartar
94. Cartofi dulci prăjiţi
95. Sweetbreads – momiţe
96. Tom yum – supă
97. Umeboshi – fructe murate comune în Japonia, similare unei prune
98. Carne de vânat
99. Wasabi mazăre
100. Flori de dovlecei

Câte dintre aceste mâncăruri ai încercat până acum?