Beneficiarii, 100 de copii care suferă de malformaţii cardiace, vor fi operaţi în cadrul unui proiect, finanţat din fonduri europene, lansat de Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” Iaşi, arată www.agerpres.ro.

Astfel, o echipă de experţi străini, formată din 13 medici şi asistente, va efectua stagii de pregătire teoretică şi practică cu un număr de 75 de medici şi 160 de asistente, care vor fi selectaţi din spitalele ieşene: Spitalul de Pediatrie „Sfânta Maria”, Institutul de Boli Cardiovasculare „prof.dr. George I.M. Georgescu” şi Maternitatea „Cuza Vodă”.

"Este un proiect integrator, o premieră pentru România, care rezolvă atât problemele de pregătire cât şi cele de sănătate din România. În acest moment, în toată ţara avem doar zece medici pregătiţi pe chirurgie cardiovasculară pediatrică şi doar 60 de medici pregătiţi pe cardiologie pediatrică", a spus Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor.

"Domeniul chirurgiei cardiace pediatrice este o nişă unde nu avem suficienţi specialişti, nu doar în regiunea de Nord Est, ci în toată ţara. Pe parcursul formării profesionale medicii şi asistenţii vor beneficia de un suport financiar, iar o parte dintre aceştia vor efectua stagii de practică în spitale din Uniunea Europeană", a declarat Mihaela Tomaziu-Todosia, managerul proiectului. Totodată, pe parcursul derulării proiectului, se va pune accent pe informarea populaţiei cu privire la importanţa depistării precoce a malformaţiilor cardiace congenitale.