1 Decembrie la înălțime. Trei sportivi cu dizabilități au dus steagul României pe Vârful Kilimanjaro

1 Decembrie la înălțime. Trei sportivi cu dizabilități au dus steagul României pe Vârful Kilimanjaro Lotul Național de Paraclimbing, pe Vârful Kilimanjaro. Sursa foto: Climb Again/ Facebook

Doi sportivi cu deficiențe de vedere și unul cu o dizabilitate fizică au ajuns pe Vârful Kilimanjaro în ziua de 1 Decembrie. Cei trei au dus o călătorie de mai multe zile.

Vârful Kilimanjaro, cu o înălțime de 5895 metri, a fost cucerit chiar de 1 Decembrie de sportivii Răzvan Nedu, Adriana Tofan și Liviu Matei, membri ai Lotului Național de Paraclimbing, împreună cu ghidul montan Teofil Vlad.

Vârful Kilimanjaro, cucerit de trei sportivi cu dizabilități, de Ziua Națională a României

Lotul Național de Paraclimbing al României își propune să ajungă la Jocurile Paralimpice și să cucerească vârfurile cele mai înalte ale fiecărui continent în cadrul proiectului 7Summits, inițiat în 2020 de Alexandru Benchea.

Pentru Răzvan Nedu, acesta ar reprezenta al treilea vârf atins, după Elbrus (5642 metri) și Aconcagua (6962 metri).

Ne puteți urmări și pe Google News

Răzvan Nedu dispune doar de 1% din capacitatea vizuală a unei persoane obișnuite. El este instructor de escaladă pentru copii cu dizabilități în cadrul programelor terapeutice Climb Again. Mai mult, îndeplinește rolul de căpitan al Echipei Naționale de Paraclimbing.

În 2021, Răzvan a câștigat titlul de Vicecampion Mondial la Campionatul Mondial de Paraclimbing din Moscova, concurând cu mâna în ghips.

Dragostea sa pentru munte și înălțimi este evidențiată de reușitele sale, cum ar fi ascensiunile pe Aconcagua (6962 metri), Elbrus (5642 metri) și Mont Blanc (4809 metri).

Sportivi români

Sportivi români cu dizabilități, pe Vârful Kilimanjaro. Sursa foto: Climb Again

Centrul Climb Again i-a făcut să-și descopere pasiunea pentru escaladări

Adriana Tofan, sportivă la categoria B1, este complet nevăzătoare. A fost atrasă de escaladă prin intermediul unei prietene care îi împărtășea experiențele de la centrul Climb Again.

Curiozitatea sa a fost stârnită, dorind să experimenteze acest sport.

În 2022, la Paraclimbing Master Imst din Austria, Adriana a câștigat medalia de argint. În acest an, ea a fost singura sportivă din echipa lotului care a participat la Campionatul Mondial de Escaladă din Elveția, ocupând locul 10.

Liviu Matei, cățărător la categoria RP3 și instructor de escaladă la centrul Climb Again, împarte aceeași pasiune cu Răzvan. Experiența sa în cățărare și participarea la competiții l-au ajutat să-și dezvolte încrederea în sine. În 2022, odată cu antrenamentele lotului pe munți înalți, Liviu a descoperit bucuria drumețiilor și a altitudinilor.

După reușita de a cuceri cei 4.167 de metri ai Vârfului Toubkal din Maroc în luna noiembrie, s-a întors în Africa pentru a se aventura pe Vârful Kilimanjaro.

Au ajuns pe Vârful Kilimanjaro după o călătorie de mai multe zile

Traseul ales pentru această expediție este Marangu. Începând de la Poarta Parcului Național Marangu, călătoria propriu-zisă a debutat la o altitudine de 1860 de metri. S-a urcat continuu până la Cabana Mandara (2700m). Apoi, ascensiunea a continuat la 3700 de metri, unde se află Cabana Horombo.

După o zi dedicată aclimatizării, echipa a avansat spre Cabana Kibo (4700 de metri). A urcat apoi spre Vârful Kilimanjaro (5895 de metri). Coborârea se face pe același traseu parcurs.

Teofil Vlad, ghid montan, este o prezență constantă în aventurile Lotului pe culmi înalte. Colaborarea sa cu membrii Climb Again a debutat în 2015, când a încercat să atingă vârful Everest, desfășurând un proiect pentru a promova cauza ONG-ului prin ascensiunea sa. Această inițiativă a fost un succes în 2019, când a purtat steagul Climb Again pe vârful lumii.