Noi amenințări pentru Republica Moldova de la Moscova
- Iuliu Vlădescu
- 1 decembrie 2023, 08:50
Moscova a lansat o nouă serie de amenințări pentru Republica Moldova, în contextul alinierii Chișinăului la sancțiunile Uniunii Europene.
După politicieni și ziariști, care lansează mereu amenințări la adresa fostelor republici sovietice, în corul propagandiștilor lui Vladimir Putin au intrat și universitarii.
Amenințări de la universitari
Aceștia au amenințat că vor folosi măsuri de răspuns împotriva Moldovei, dacă guvernul de la Chișinău se va alătura sancțiunilor contra Rusiei ale Uniunii Europene.
Ultimul este directorul Institutului de cercetări socio-economice de la Universitatea de Finanțe din subordinea Guvernului Rusiei, Alexei Zubets. Acesta a declarat că „Moscova este destul de capabilă să influențeze în mod sensibil economia acelei republici”.
Potrivit lui Zubets, Rusia poate limita comerțul cu Moldova și poate introduce restricții pentru cetățenii moldoveni care se află pe teritoriul Federației Ruse la muncă. De asemenea, universitarul rus a amintit că Moldova furnizează Rusiei mai ales fructe, dar și acestea în cantități mici.
Analiza și propaganda
„Principalii parteneri comerciali ai Moldovei sunt România, Italia și Ucraina. Adică Rusia nu joacă un rol deosebit în exporturile moldovenești. Dar Moldova importă foarte mult din Rusia. Există două categorii principale aici - combustibil și îngrășăminte”, a mai spus Alexei Zubets.
„De exemplu, oprirea furnizării de îngrășăminte rusești către Moldova ar fi o lovitură gravă pentru agricultura acesteia, pentru că republica ar trebui să cumpere îngrășăminte pe piața europeană, unde sunt mult mai scumpe”, susține propagandistul rus.
„Și asta, printre altele, este o lovitură pentru fermieri, care constituie o forță politică serioasă în Moldova. Cu alte cuvinte, Rusia poate avea un impact foarte sensibil asupra economiei moldovenești”, a amenințat Alexei Zubets.
Poate Rusia mai mult decât să lanseze amenințări?
Tot în corul propagandiștilor Kremlinului s-a înrolat și directorul general al Consiliului pentru Afaceri Internaționale al Rusiei (RIAC), politologul Ivan Timofeev. Acesta a amenințat că legislația rusă „permite, dacă este necesar, să influențeze Moldova într-o manieră adecvată”.
„Țările care impun sancțiuni împotriva Federației Ruse sunt considerate neprietenoase. Și dacă Moldova se alătură listei țărilor neprietenoase, atunci cetățenii săi vor fi supuși restricțiilor prevăzute de legislația rusă”, a spus Timofeev.
Cu toate acestea, reamintim că războiul energetic al lui Putin contra Republicii Moldova a eșuat. În urmă cu câteva zile, Vitor Parlicov, ministrul Energiei de la Chișinău, spunea că problema energiei s-a rezolvat.
„Nu a fost niciodată în istoria Republicii Moldova vreo iarnă de care noi să fim pregătiți mai bine. În primul rând, din punct de vedere al securității alimentării cu energie electrică, noi avem contract pe termen lung cu Centrala Termoelectrică Moldovenească”.
„Pe partea de gaze avem diversificate sursele de aprovizionare a Republicii Moldova. Pentru prima dată avem stocuri de gaze, care practic ne ajung să trecem întreaga iarnă”, a mai spus ministrul.