Xi, al doilea chinez trecut în Constituție, după Mao

Xi, al doilea chinez trecut în Constituție, după Mao

Xi Jinping a devenit cel mai puternic lider politic din China, de la Mao Zedong încoace, după ce Partidul Comunist și-a schimbat Constituția, pentru a-i menționa numele și învățăturile sale politice

Un capitol intitulat „Gândirea lui Xi” despre socialismul cu caracteristici chinezești a fost introdus în Constituția Partidului Comunist chinez, ceea ce îl consacră pe actualul președinte ca pe o persoană extrem de importantă în China modernă. 

Promisiunile lui Xi

Gestul simbolic vine la finalul celui de-al XIX-lea Congres al PCC, desfășurat pe parcursul unei săptămâni, în care Xi a promis să conducă cea de-a doua economie a lumii „într-o nouă eră” a puterii politice internaționale.

Ne puteți urmări și pe Google News

La ceremonia de închidere a lucrărilor congresului, ieri, s-a votat în unanimitate ca „Gândirea lui Xi despre Socialismul cu Caracteristici Chineze pentru o Nouă Eră” să fie cuprinsă în Constituția Partidului Comunist.

Într-un discurs ținut în fața celor 2.200 de delegați, Xi a lăudat regimul de la Beijing: „Azi, noi, cei 1,3 miliarde de chinezi, trăim în bucurie și demnitate. Pământul nostru radiază de un dinamism aparte, iar civilizația noastră chineză strălucește cu splendoare”. A continuat, arătând cât de puternică este conducerea țării și că sistemul socialist este extraordinar, ceea ce aduce optimism pentru viitorul națiunii.

Mai mult de un deceniu

Analiștii politici consideră că această decizie istorică, de a introduce conceptele lui Xi în statutul partidului, este un semnal clar că el va rămâne la putere și după al doilea mandat care se încheie în 2022.

De crearea Partidului Comunist chinez, în 1921, doar un lider, Mao, a fost onorat în felul acesta, în timpul vieții, fiindu-i adoptată filosofia politică numită „Gândirea lui Mao Zedong”. Deng Xiaoping, autorul deschiderii economice a Chinei spre lume, este și el autor al unui capitol, dar „Teoria” sa a fost introdusă abia în 1997, după moartea lui.

Gestul confirmă nivelul deosebit al puterii și prestigiului de care se bucură actualul președinte chinez și faptul că este „efectiv inatacabil”. „Dacă îl contești pe Xi, contești partidul, și nu vrei să fii împotriva partidului”, explică analistul Bill Bishop, citat de The Guardian.

Un alt expert în politica chineză, Jude Blanchette, crede că este vorba despre credibilitate, legitimitate și autoritate în sistem, pentru Xi.„Va fi dificil pentru toată lumea să spună acum că nu-i va respecta ordinele”, a explicat Blanchette.