Editura Evenimentul si Capital

Sleirea. ALICE ÎN ȚARA NETERMINATĂ

Florin Toma
Autor: | | 0 Comentarii | 570 Vizualizari

Verbul acesta (a slei)– care, trebuie să recunoaşteţi, dispune de o rezonanţă imagistică originală – are, după ştiinţa mea, cam trei întrebuinţări gospodăresc-semantice. Este o acţiune foarte sprinţară, adică se mişcă iute, astfel că, până să defineşti dinamica – „a slei” (infinitivul scurt), „sleire” (infinitivul lung, din care se trage şi substantivul ce denumeşte procesul) – acesta s-a şi încheiat. Sleirea se face repede.

Mai întâi, sleirea poate exprima deteriorarea gustului, de pildă, al iahniei de fasole dintr-un blid (decorat chiar şi cu „Cocoşul de Hurez”) uitat pe pian(!) sau al unui darab de slănină de porc (chiar şi de Mangaliţa), părăsit în grabă pe o bancă, într-un parc din Abu Dhabi(!). Al doilea sens priveşte fântâna. Căci, „a slei o fântână” înseamnă a o deseca, spre a lăsa izvorul să o umple, din nou, cu apă proaspătă. Şi, în fine, sleirea mai aduce cu ea şi sensurile de „secătuire”, „istovire”, „epuizare”, „consumare”, „uzură”…

  Gata! Puteţi răsufla liniştiţi. Acolada savantă s-a închis, fiindcă ne prinde Sinistrul Educaţiei Naţionale că folosim auxiliare!... Mai rămâne să remarcăm atât: frustrarea prin „expectaţie”…adică, unde Doamne iartă-mă vrea să ajungă autorul, de ne îmbrobodeşte atâta?

ACUM poți vota pentru TOPURILE EvZ. POLITICIENII și EVENIMENTELE anului 2017

  Autorul nu doar că vrea să ajungă, dar a şi ajuns. La stadiul la care e obligat să remarce fenomenul de sleire. Starea generală de epuizare. De consumare. De istovire. Nu doar omul se uzează sau are nevoie de sleirea fântânii sale, dar şi textul sau stilul capătă o patină ruginie.

  S-a împlinit un an de când Dan Andronic – fără ca noi doi să fim conexaţi printr-o prietenie pasională şi flamboaiantă, ci doar printr-una aşezată, rânduită cordial şi îngrijită cu deferenţă – a dat o buznă frumoasă pe telefon şi mi-a propus să scriu o rubrică specială, un fel de notă scriitoricească, la ziarul pe care-l conduce. Am negociat împreună titlul şi alte detalii, dintre care unul mi s-a părut foarte important: „neamestecul în treburili interne” ale autorului. Toate condiţiile trebuie să recunosc că au fost respectate cu o precizie elegantă şi o stricteţe cavalerească. Zic eu – de ambele părţi. A fost unul dintre puţinele „gentleman's agreement” pe care le-am întâlnit, onorate cu temeinicie şi seriozitate, în aceste vremuri uşuratic de tulburi şi condamnabil de coşmareşti, de o cumplită necuviinţă, nestatornicie şi sminteală.

  De aceea, indiferent de părerea unora sau a altora (prieteni pe Facebook, admiratori sau bilioşi înghesuiţi în fanatism), în numele aceluiaşi „gentleman's agreement”, eu îi mulţumesc lui Dan Andronic. Cum, deopotrivă, le mulţumesc doamnelor Simona Ionescu (căreia îi urez multă, multă sănătate!) şi Magda Spiridon, pentru răbdarea şi competenţa dovedite într-o colaborare pe care o sper fructuoasă, pentru ambele părţi.

Opiniile exprimate de invitații EVZ aparțin autorilor și nu reprezintă punctul de vedere al publicației

Pagina 1 din 2Loading...

Alte articole din categoria: Invitaţii evz

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
Tema zilei
20:41 O ultimă UMILINŢĂ pentru Regele Mihai. Legea NU INTERZICE prezența Coroanei de Oțel la funeralii 20:37 Regele Mihai. ADEVĂRUL CE TREBUIE ŞTIUT de români. Un general de Securitate L-A TRANSFORMAT DIN REGE ÎN DOMN. Mărturii istorice 19:30 Regele Mihai, ţinta unui DEMERS RUŞINOS AL PDSR, într-o IMAGINE-EVENIMENT, publicată în EVZ. Foto în articol 16:07 Dan Negru ATACĂ TELEVIZIUNEA după moartea Regelui Mihai. Prezentatorul A CEDAT NERVOS 14:59 FUNERALIILE REGELUI MIHAI. CFR Călători suplimentează trenurile spre Curtea de Argeș 13:15 Regele Mihai, regretat de liceenii din Constanța 18:00 TOP greșeli pe care să nu le faci la funeraliile Regelui Mihai. „Nu e actor ca să fie aplaudat, nu aplaudăm moartea...” 17:58 Nicolae TULBURĂ LINIȘTEA Casei Regale: „NU mă las VOI VENI ÎNAPOI” 11:58 Ultimele zile din viața Regelui Mihai. Mărturiile emoţionante ale maicilor care au avut grijă de Majestatea Sa până în ultima clipă 08:10 IMAGINILE unui DESTIN NEMERITAT! Cum arăta BAGAJUL cu care Regele Mihai a plecat din România - Foto 07:52 Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai ajunge miercuri în România 11:58 SCANDAL la PRIVEGHIUL Regelui Mihai! Două TELEVIZIUNI naționale se CEARTĂ lângă SICRIUL monarhului 08:08 Traian Băsescu LOVEȘTE fără MILĂ Casa Regală. Declarația care a UIMIT pe toată lumea 15:41 Nepoata NECUNOSCUTĂ a Regelui Mihai. O poveste cu PRINȚESE 20:32 RISC URIAȘ pentru Principesa Margareta. Ar putea PIERDE TOTUL într-o singură zi. Următoarea săptămână este CRUCIALĂ 14:03 Repetiții pentru FUNERALIILE REGALE. Traficul rutier a fost DEVIAT. ANUNȚ de ultimă oră al POLIȚIȘTILOR! Care sunt STRĂZILE BLOCATE 13:37 PRIMUL reprezentant al unei CASE REGALE europene își anunță PARTICIPAREA la funeraliile Regelui Mihai 19:35 PSD a anunțat că IESE în STRADĂ. Unde vor fi prezenți 12:01 Toți l-am CÂNTAT, dar NU-I ȘTIM POVESTEA. Cântecul COMPUS SPECIAL pentru REGELE-COPIL. EXCLUSIV EvZ 15:52 SERBĂRILE ȘCOLARE de Crăciun, în PERICOL. Motivul INCREDIBIL pentru care s-ar putea ANULA - Exclusiv EVZ

Articole salvate