Când se primesc pensiile în iunie. O parte dintre români vor încasa mai mulți bani

Când se primesc pensiile în iunie. O parte dintre români vor încasa mai mulți bani Sursa Foto: Arhiva EVZ

În luna iunie, pensionarii din România vor fi nevoiți să aștepte mai mult pentru a-și ridica sau primi pensiile, însă vor beneficia de o sumă mai mare luna viitoare.

Când se primesc pensiile în iunie

Pensiile vor întârzia în luna iunie, deși milioane de vârstnici așteaptă cu nerăbdare acești bani. Întârzierea are loc din cauză că aceștia au primit banii luna trecută mai devreme decât în mod normal.

În contrast cu luna precedentă, când pensiile au fost distribuite atât prin intermediul cardurilor bancare, cât și prin Poșta Română în primele trei zile ale lunii, având în vedere că a fost perioada Paștelui, în luna iunie se revine la programul obișnuit. Astfel, cetățenii români vor avea mai multe zile de așteptare, conform informațiilor furnizate de Antena 3 CNN.

Odată ce Guvernul a optat să efectueze virarea pensiilor pentru luna mai înainte de Paște, astfel încât românii să dispună de bani pentru sărbători, acum pensionarii se confruntă cu o perioadă mai îndelungată fără fonduri.

Ne puteți urmări și pe Google News

Din acest an, sistemul de pensii publice din România este reglementat printr-o nouă lege, respectiv Legea 360/2023.

vârsta de pensionari, pensii, activitate

Noua lege a pensiilor. Crește vârsta de pensionare. Sursa: arhiva EVZ

2,5 milioane de români vor primi mai mulți bani

Pe lângă pensie, în luna iunie, mulți pensionari vor primi și sume de bani pe voucherele de alimente. Aproximativ 2,6 milioane de români, care sunt beneficiari ai cardurilor sociale pentru alimente, vor primi o nouă tranșă de 250 de lei.

Printre cei care se regăsesc pe lista beneficiarilor se află persoanele cu dizabilități, cei cu venituri lunare sub sau egale cu 2000 de lei, dar și pensionarii din sistemul public de pensii.

Cine primește vouchere de alimente

- persoanele – copii şi adulți – încadrate în grad de handicap grav, accentuat sau mediu, ale căror venituri lunare proprii realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

- familiile cu cel puțin 2 copii în întreținere ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale 675 de lei;

- familiile monoparentale ale căror venituri lunare realizate pe membru de familie sunt mai mici sau egale cu 675 de lei;

- familiile şi persoanele singure care au stabilit dreptul la ajutorul de incluziune, în condițiile Legii nr. 196/2016 privind venitul minim de incluziune, cu modificările şi completările ulterioare;

- pensionarii sistemului public de pensii, pensionarii aflați în evidența caselor de pensii sectoriale şi beneficiarii de drepturi acordate în baza legilor cu caracter special, plătite de casele teritoriale de pensii/casele de pensii sectoriale, ale căror venituri lunare realizate sunt mai mici sau egale cu 2.000 lei;

- persoanele fără adăpost, astfel cum acestea sunt reglementate potrivit prevederilor legale în vigoare.

Data la care intră pensiile românilor în iunie 2024

Pensiile care sunt virate pe carduri sunt alocate în data de 12 iunie 2024, însă nu mai târziu de data de 13 aprilie, conform informațiilor furnizate de Casa Națională de Pensii.

Deoarece data de 12 iunie cade într-o zi de miercuri și nu este o zi de sărbătoare legală, nu se vor efectua decalări la plata pensiilor pe card.

În luna mai s-a făcut o excepție de la acest regulament, iar pensionarii și-au primit pensiile pe card încă din data de 3 mai, din cauza Paștelui.

Când ajung pensiile la oficiile poștale

Pensiile românilor pentru luna iunie 2024, care sunt distribuite prin intermediul Poștei Române, ar trebui să fie plătite în perioada 1-15 iunie, la domiciliul beneficiarilor.

Pentru pensionarii care au fost anunțați (cei care nu sunt găsiți la domiciliu), sumele de bani și documentele de plată pot fi ridicate de la ghișeele poștale în termen de 2 zile lucrătoare după ultima zi de plată a lunii respective.

În absența ridicării, pensiile sunt returnate la casa teritorială de pensii de unde pot fi solicitate pentru reordonare la plată.