Nicolae Ciucă: „Agricultura românească reprezintă a cincea putere agricolă din UE”
- Bianca Ion
- 23 mai 2024, 21:26
Nicolae Ciucă a participat joi la expoziția Agriplanta-Romagrotec, în cadrul căreia a făcut o serie de declarații despre agricultura românescă. Liderul PNL susține că "agricultura și industria alimentară din România nu și-au atins încă potențialul".
Nicolae Ciucă: „Agricultura românească reprezintă a cincea putere agricolă din UE”
„Agricultura și industria alimentară din România nu și-au atins încă potențialul. Am convingerea că pot deveni domenii extrem de profitabile, cu investițiile corecte. Șansa noastră este procesarea locală a produselor agricole realizate în România. E ceea ce le-am spus și fermierilor care au vizitat expoziția Agriplanta-Romagrotec de la Fundulea, unde sunt expuse cele mai moderne echipamente din domeniu și servicii țintite pe nevoile lor.
În condițiile în care agricultura românească reprezintă a cincea putere agricolă din Uniunea Europeană, cred că dezvoltarea acestui domeniu este un interes strategic al României. Astfel, în mediul rural se vor crea de locuri de muncă, se va reduce deficitul de balanța comercială și va crește consumul de alimente sănătoase. Satul românesc are un viitor și trebuie să investim mai mult aici”, este mesajul lui Nicolae Ciucă.
Buget record pentru agricultură, în 2024
La momentul preluării portofoliului de premier, Marcel Ciolacu (PSD) a anunțat că prioritățile Executivului pe care îl conduce vor fi investițiile, inclusiv cele în agricultură și construcții. Bugetul alocat anul acesta Ministerului Agriculturii este de 4 miliarde de euro, cu aproximativ 1,3 miliarde euro mai mult decât anul trecut.
Cu o creștere semnificativă față de ani precedenți, bugetul agricol pentru 2024 este conceput pentru a sprijini fermierii și a promova o agricultură durabilă și inovatoare. Această alocare financiară masivă reflectă importanța pe care Guvernul condus de Marcel Ciolacu o dă agriculturii, cu o contribuție semnificativă la economia țării și la bunăstarea românilor.
Agricultura, investiții esențiale pentru o producție alimentară stabilă
Investițiile în agricultură sunt esențiale pentru a asigura o producție alimentară stabilă și sustenabilă. Prin canalizarea fondurilor către modernizarea infrastructurii agricole, sprijinirea tehnologiilor agricole avansate și promovarea practicilor agricole ecologice, România poate să-și consolideze poziția ca un jucător major în piața agricolă europeană.
Una dintre prioritățile Guvernului Ciolacu este sprijinirea micilor fermieri și a comunităților rurale. Prin programe de subvenționare și acces la resurse financiare, aceștia pot beneficia de oportunități egale în ceea ce privește accesul la tehnologii moderne și dezvoltarea afacerilor agricole sustenabile.
În plus, de la preluarea guvernării PSD s-au acordat deja aproape 8 miliarde de lei garanții pentru programe din agricultură și industrie alimentară. Aceste investiții în agricultură și mai ales în producția alimentară de la noi din țară sunt componente extrem de importante pentru creșterea producției interne. Producția internă înseamnă inclusiv prețuri mai mici la raft pentru alimente, dar și creșterea exporturilor a produselor finite, nu doar a materiei prime, se arată într-un comunicat emis recent de Partidul Social Democrat.