Despre violența domestică în România! Ministrul Justiției: „Peste 100.000 de fapte de violență domestică sesizate anul trecut”

Despre violența domestică în România! Ministrul Justiției: „Peste 100.000 de fapte de violență domestică sesizate anul trecut”

Reuniune internațională cu tema „Violența Domestică – o vulnerabilitate pentru societatea actuală?!” organizată de Asociația D.A.R. (Dăruire, Apreciere, Responsabilitate) în parteneriat cu Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalităţii de Şanse.

La acest eveniment au vorbit despre problema violenței domestice din țară ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, ministrul Familiei, Natalia Intotero, Victoria Stoiciu, consilier de stat în cadrul Cancelariei prim-ministrului, Florin Lixandru, secretar de stat în Ministerul Educaţiei, parlamentari, diplomaţi străini, reprezentanţi ai societăţii civile din România şi Republica Moldova. 

Aceștia, reuniți în pentru a găsi soluții, au prezentat cifrele care poziționează România pe un loc fruntaș în UE în ceea ce privește violența domestică.

„Peste 100.000 de fapte de violență domestică sesizate numai pentru anul trecut”

Ministrul Justiției nu a putut fi prezentă în sală însă a transmis un mesaj video. 

Ne puteți urmări și pe Google News

 În ultimii șase ani au fost peste 288.000 de plângeri pentru violență domestică și violuri în cuplu, dintre care peste 100.000 de fapte de violență domestică sesizate numai pentru anul trecut, după cum explică dna Alina Gorghiu.

„Stimați invitați,

Mulțumesc tare mult că suntem astăzi împreună. Sunt multe provocări în societatea românească și e bine să discutăm despre ele ! Una dintre cele  mai dureroase rămâne, evident, violența domestică, coșmarul de acasă.

Locul care ar trebui să fie cel mai sigur pentru orice membru al familiei!

În ultimii 6 ani au fost peste 288.000 de plângeri pentru violență domestică și violuri în cuplu. Peste 100.000 de fapte de violență domestică sesizate numai pentru anul trecut … Iar statistica pe anul în curs ne arată că situația rămâne gravă. În primele 3 luni din 2024, numărul faptelor penale în domeniul violenţei domestice a crescut cu 2,4%, faţă de primele 3 luni ale anului trecut, de la 13.307 la 13.628. Din totalul victimelor infracțiunilor de violență domestică, 2.507 sunt bărbați, 9.641 femei, iar 2.262 minori.

Conform unui studiu realizat anul acesta de Salvați Copiii, unul din zece copii mărturisește că este victima acestei forme de violență!

Sigur, mi-am început speech-ul cu cifre. Dar tot eu vă spun că nu e suficient doar să enumerăm aceste cifre. Cu atât mai mult cu cât ele nu reflectă neapărat realitatea. Sunt încă mulți copii, multe femei, chiar și bărbați victime ale violenței domestice care, de frică, de jenă, de rușine, din neștiință că avem legi care îi pot proteja, nu reclamă”, susține ministrul Justiției.

Proiecte pentru copii abuzați

„Cred că doar împreună putem să facem mai mult și mai bine, într-o perioadă nu tocmai ușoară. Cu toții am conștientizat faptul că după pandemie că starea de sănătate per ansamblu a populației s-a modificat foarte mult. În ultimii doi ani a crescut cu peste 50% rata divorțurilor, aici colegul de la ministerul Justiției poate să ne lămurească. Toată acea perioadă în care a fost o presiune foarte mare asupra noastră a avut repercusiuni mai departe în sănătatea familiilor.

De aici ajungem la violență, nu neapărat fizică cât și verbală, care de cele mai multe ori este la fel de periculoasă. Și apoi s-a ajuns la foarte multe probleme pe zona de sănătate mentală și de aceea Comisia Europeană, cel puțin pe zona noastră de activitate are ca prioritate implicarea copiilor în procesul decizional. De asemenea, derulăm și foarte multe proiecte pe zona de sănătate mentală. Am inițiat un proiect de lege pentru a veni în sprijinul copiilor pentru ai scoate din sărăcie. Și aici este o consecință a violenței, de ce nu. Noi dorim ca anul 2025 să fie declarat anul copilului, este pe circuit legislativ și doresc să obținem adoptarea celor două proiecte legislative”, susține ministrul Familiei, Natalia Intotero.

Proiecte pentru tineri

De asemenea, ministrul Familiei Tineretului şi Egalităţii de Şanse mai prezintă și ajutorul pe care statul îl oferă victimelor violenței domestice.

„În egală măsură, de anul trecut de când am preluat acest portofoliu, am desfășurat câteva campanii. „Pregătiți pentru viață” este unul dintre acestea, proiect pentru toți tinerii cu vârsta împlinită de 14 ani din toate județele țării, tineri care sunt în grija statului. Noi i-am încurajat de ficare dată să apeleze când este nevoie la cele două numere de urgență: 119 telefonul copilului dar și pentru victimele violenței 0800500333.

Victimele au posibilitatea să fie găzduite pentru o perioadă de timp îndelungată în acele centre aflate în fiecare județ al țării. Aceștia primesc și consiliere dar în egală măsură și un sprijin pentru integrarea pe piața muncii”, mai adaugă aceasta.