Sfatul șefei de la Ambulanță: „Farfuria de pe masa de Crăciun să conțină doar o treime carne”
- Violeta Fotache
- 24 decembrie 2014, 00:00
Medicul Alis Grasu, managerul Serviciului de Ambulanță București-Ilfov, recomandă ca masa de Crăciun să conțină doar o treime produse din carne și două treimi, legume. Păstrați desertul pentru ora 16.00!
- EVZ: Cu ce se confruntă instituția și colegii dumneavoastră în această perioadă a sărbătorilor, în materia intervențiilor de urgență?
- Alis Grasu: Pentru noi este ca şi o perioadă obişnuită, doar că ceva mai aglomerată, din cauza faptului că medicii de familie şi ceilalţi medici din ambulatorii intră în vacanţa de Sărbători. Caz în care tot ceea ce înseamnă asistenţă medicală într-un spital este asigurată, în cea mai mare parte, de Serviciul de Ambulanţă. Numărul solicitărilor în această perioadă este constant crescut. Anul trecut am reuşit să facem faţă cu bine acestor provocări. Din data de 20 decembrie nu am mai acordat niciun fel de concediu de odihnă, nicio recuperare. Întregul efectiv este la serviciu. Şi atunci, cu eforturi susţinute, cu care suntem deja obişnuiţi, reuşim să facem faţă numărului de solicitări, care este întotdeauna ceva mai mare decât în restul anului.
- Oamenii apelează Serviciul de Ambulanță și cu problemele care țin de medicul de familie. N-ar trebui să găsească și dânșii o soluție să asigure servicii și în timpul Sărbătorilor?
- Este o măsură pe care dânşii ar trebui să o gândească, este bucătăria dânşilor. Noi, pe partea de urgenţă, ne facem treaba şi ne-am făcuto dintodeauna.
- Dispuneți de tot ce este necesar pentru intervenții?
- Da, avem materiale chirurgicale, avem medicamente. În momentul acesta nu ducem lipsă de nimic pentru asigurarea asistenţei medicale de urgenţă. Ne-am echipat maşinile, le-am „încălţat” de iarnă, din punct de vedere tehnic maşinile sunt în permanenţă revizuite şi reparate, atunci când situaţia o cere.
- Care este starea de spirit a angajaților având în vedere pericolele din trafic?
- Munca în urgenţă presupune foarte multă adrenalină, nu oricine poate să o facă! Pericolul acesta pe care îl reprezintă aglomeraţia, străzile, mersul în regim de urgenţă cu ambulanţa, nu este resimţit ca de orice persoană obişnuită, ei sunt oameni deosebiţi.
- În preajma sărbătorilor vă bazați și pe ajutorul voluntarilor din proiectul „Există un erou în fiecare dintre noi”?
- Ei sunt un sprijin permanent. Acum o săpămână, într- o seară, a început să crească exploziv numărul de solicitări şi, în jurul orei 19.00, mi s-a spus că este necesar să aducem personal de acasă. Este foarte greu să mobilizezi personalul şi în puţinele zile pe care le are libere, mai ales într-un timp scurt. În astfel de situaţii apelăm la voluntari. Avem foarte mulţi voluntari care sunt asistenţi medicali cu drept de practică, avem şi voluntari medici. Cu ajutorul lor am reuşit în acea seară să ajungem în două ore şi jumătate la normalitate.
- Concret, cum vă ajută aceștia?
- Voluntarii primesc SMSurile sau alerta pe email. Cei care se află la o distanță mai mică de un kilometru de respectiva solicitare se deplasează și fac tot ce pot ei face cu mâinile goale. Sunt de un real ajutor. Ei sunt cei care identifică pacientul/victima dintr-un loc public, care cel mai adesea nu are pe cineva lângă el să îl ajute, și atunci spun cu exactitate la dispeceratul nostru poziția pacientului să poată fi găsit cu ușurință și fac manevre salvatoare de viață atunci când situația o impune.
- Cu ce tip de diagnostice vă confruntați în această perioadă?
- Cu întreaga paletă: de la edemul pulmonar, infarctul miocardic, la accidente auto, lombosciatica, cefalee, virozele. Nu putem neglija nici problemele digestive care vor începe să fie şi ele mai numeroase. Dar am constatat că, tot vorbind şi explicând, nu mai sunt chiar aşa de multe ca acum patru ani, când numărul persoanelor care solicitau Ambulanţa pentru consum excesiv de produse alimentare sau de băuturi alcoolice era foarte mare.
- Românul a învățat...
- Sperăm că începe să înveţe. Sigur că toate aceste lucruri ţin şi de toleranţa digestivă a fiecăruia. Poate o persoană chiar nu a consumat mult, dar dacă areprobleme digestive, atunci va tolera mai greu aceste mâncăruri care sunt foarte gustoase, dar foarte greu de digerat. Mai ales că la noi există obiceiul de a pregăti foarte multe preparate de Crăciun, greu de tolerat de către organism: grăsimi, nucă, dulciuri. Și ce să mai spunem dacă toate sunt stropite cu vin roşu? Așa apar problemele digestive.
- Ce recomandări aveți?
- După perioada postului, timp în care organismul a fost privat de grăsimi, trebuie să fim cumpătaţi în a consuma aceste produse, care tentează pe toată lumea, dar sunt greu de digerat. Important ar fi să nu se consume toate odată la o masă, ci împărţite pe parcursul unei zile sau două. E indicat să consumăm câte puţin, nu mult deodată. Important ar fi ca farfuria de pe masa de Crăciun să conţină doar o treime produse din carne şi două treimi legume, salate. Fructele nu trebuie să lipsească în această perioadă, ele ar trebui să încheie orice masă, înlocuind dulciurile care pot fi mâncate la ora 16,00, nu neapărat la sfârșitul prânzului. Cu moderaţie trebuie consumate şi băuturile alcoolice, cu mare atenţie şi în funcţie de toleranţa fiecăruia, astfel încât să nu se depăşească limita şi să se ajungă la spital. Important ar fi ca după fiecare masă copioasă să facem o plimbare în aer liber, dacă vremea ne permite. Și ne permite!