Editura Evenimentul si Capital

Strigăt de ajutor! Românii din Harghita și Covasna o duc tot mai rău

Autor: | | 10 Comentarii | 2391 Vizualizari

Reprezentanţii asociaţiilor de români din Harghita şi Covasna au atras atenţia în cadrul lucrărilor Universităţii de Vară de la Izvoru Mureşului, că situaţia lor este din ce în ce mai dificilă. Ei spun că le este tot mai greu să-şi păstreze identitatea şi că este nevoie ca statul român să îi ajute deoarece ei nu îţi pot rezolva prin forţe proprii problemele.

"Este greu să fii român pentru că aici, în zonă, nu avem multe oportunităţi în ceea ce priveşte obţinerea unor locuri de muncă sau întărirea instituţiilor fundamentale. Avem probleme în toate instituţiile identitare ale noastre, fie că discutăm de şcoală, de biserică sau de ONG-uri, care se confruntă cu lipsa finanţării. Sunt anumite probleme pe care noi nu le putem rezolva prin forţe proprii şi este nevoie de intervenţia fermă a statului român, care să găsească pârghii prin care să favorizeze aşezarea specialiştilor la noi în zonă. Mă refer la tineri care merg să studieze în alte oraşe şi care nu se mai reîntorc aici’, a declarat părintele Sebastian Pârvu.

Este nevoie de un asemenea demers deoarece în Harghita şi Covasna identitatea românilor este pusă în pericol, iar acest demers este unul firesc... Sunt români care, în pofida tuturor greutăţilor, îşi păstrează cu demnitate limba, credinţa ortodoxă, portul popular românesc, dar, din păcate, sunt români care sunt pe cale să-şi piardă limba maternă, sunt pe cale să-şi piardă credinţa strămoşească, iar aceşti oameni trebuie reîntorşi, cu sprijinul nostru, la matcă. În momentul în care vor simţi că alături de ei sunt fraţi de-ai lor din toată ţara, atunci vor căpăta curaj, vor căpăta încredere şi speranţă, iar aceste trei lucruri vor întări indentitatea românească din Covasna şi Harghita, vor întări, de fapt, România’, a spus dr. Mihai Tărnoveanu, potrivit napocanews.ro.

Pagina 1 din 1Stirile zilei

Alte articole din categoria: Fapt divers

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate

X