Primar tulcean judecat pentru corupţie. Acuzat că a închiriat fiicei sale 37,5 hectare pentru o chirie anuală de 250 lei!

Primar tulcean judecat pentru corupţie. Acuzat că a închiriat  fiicei sale 37,5 hectare pentru o chirie anuală de 250 lei!

Procurorii DNA Constanţa au dispus trimiterea în judecată a lui Viorel Chiriţă, primar al comunei I.C.Brătianu, jud.Tulcea, pentru conflict de interese.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA)  în acelaşi dosar au fost deferiţi justiţiei Roxana Dumitru-Chiriţă, fiica primarului, şi Viorel Căulea, fost administrator al unei ferme.

În rechizitoriu, procurorii au reţinut că, în 28 martie 2011, inculpatul Chiriţă, în exercitarea atribuţiilor de serviciu şi fără să fie emisă o hotărâre de consiliu local sau să fie organizată vreo licitaţie publică, a încheiat un contract prin care primăria a închiriat fiicei sale, Roxana Dumitru-Chiriţă, o suprafaţă de 37,5 ha, în schimbul unei chirii anuale de 250 lei/ha.

'Ulterior, acest contract, împreună cu alte înscrisuri, a fost folosit de către inculpata Dumitru-Chiriţă pentru susţinerea cererii formulate în vederea obţinerii de fonduri în cadrul 'Măsurii 112 - Instalarea tinerilor fermieri'. Această cerere a fost depusă de inculpată împreună cu înscrisurile anexate la Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit - Centrul Regional de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit Constanţa', susţin procurorii.

Ne puteți urmări și pe Google News

DNA precizează că, printre înscrisurile depuse de inculpată, s-au numărat şi două declaraţii pe proprie răspundere ce conţin date nereale (întocmite de ea şi de celălalt inculpat), din cuprinsul cărora rezultă că, cu cel puţin 12 luni înaintea instalării sale pe cont propriu, a lucrat, în perioada 2009 - 2010, 5 ore/zi, în cadrul unei ferme, administrată de Vasile Căulea, condiţie obligatorie pentru acordarea sprijinului respectiv, potrivit Ghidului Solicitantului - 'Instalarea tinerilor fermieri'.

Ca urmare acestor activităţi, Roxana Dumitru Chiriţă a obţinut finanţarea primei tranşe de plată în valoare de aproximativ 104.000 lei, din care peste 98.000 lei reprezintă fonduri europene, iar diferenţa de peste 5.100 lei o reprezintă contribuţia de la bugetul naţional.

În vederea reparării pagubei produse a fost dispusă măsura asiguratorie a sechestrului asupra a două imobile şi un autoturism. Sursa citată precizează că faţă de Viorel Chiriţă a fost disjunsă cauza şi declinată în favoarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Măcin, pentru efectuarea de cercetări şi în legătură cu săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals.

Dosarul a fost trimis spre judecare Curţii de Apel Constanţa.