Editura Evenimentul si Capital

Parchetul General a clasat plângerile penale făcute pe numele lui Klaus Iohannis

Autor: | | 13 Comentarii | 1721 Vizualizari

Pe 18 septembrie 2014, procurorii Parchetului General a clasat două plângerile penale făcute pe numele lui Klaus Iohannis de Agenția Națională de Integritate (ANI) și de Marius Albin Marinescu. Primarul Sibiului era acuzat de conflict de interese, fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals și abuz în serviciu. Această decizie deblochează procesul de la Curtea de Apel Alba Iulia în care Iohannis este acuzat de conflict de interese de natură administrativă.

În decembrie 2010, ANI anunța că Iohannis a semnat un contract între Primăria Sibiului şi tipografia Honterus S.R.L., societate comercială deţinută de Forumul Democrat al Germanilor din România (F.D.G.R.). Preşedintele FDGR a fost, din 2002 până în 2013, primarul Sibiului. De aici, inspectorii au tras concluzia că primarul Sibiului se află în conflict de interese. Atît de natură penal cât și administrativă. Odată cu clasarea cauzei penale, se reia procesul civil de la Curtea de Apel Alba Iulia în care primarul Sibiului este acuzat de conflict de interese de natură administrativă.

Ce spun procurorii

”Pentru ca să poată întruni elementele constitutive ale infracțiunii de conflict de interese, este necesar ca folosul material (patrimonial), obținut în mod direct sau indirect, să se fi realizat (urmare a îndeplinirii actului, de către funcționarul public aflat în exercițiul atribuțiilor de serviciu) pentru sine, soțul său, o rudă ori un afin până la gradul II, inclusiv sau pentru o altă persoană cu care s-a aflat în raporturi comerciale ori de muncă, în ultimii cinci ani sau din partea căreia a beneficiat ori beneficiază de foloase de orice natură”. ”În speță, folosul material obținut ca urmare a semnării, de către Klaus Werner Iohannis, în calitate de primar al municipiului Sibiu, a contractului de prestări-servicii nr. 71/23.12.2010, având ca obiect ,, Servicii de informare și publicitate în vederea implementării proiectului POS CCE SMIS 4915, contract de finanțare nr. 117/321/28.08.2009, ,,Implementarea conceptului de administrație electronica la nivelul municipiului Sibiu”, contract încheiat cu S.C. TIPOGRAFIA HONTERUS S.R.L., respectiv a procesului-verbal de recepție a serviciilor prestate, încheiat la data de 02.06.2011, precum și aprobării unui număr de 3 (trei) facturi, în vederea efectuării plăților , către S.C. TIPOGRAFIA HONTERUS S.R.L., s-a realizat în beneficiul S.C. TIPOGRAFIA HONTERUS S.R.L. Sibiu”

Nu a fost angajatul Forumului

”Or, Klaus Werner Iohannis nu s-a aflat în raporturi de muncă, după cum rezultă din probele administrate în dosar, cu societatea comercială TIPOGRAFIA HONTERUS S.R.L. Sibiu (societate al cărei asociat unic era, la acea dată, Forumul Democrat al Germanilor din România) ori cu Forumul Democrat al Germanilor din România. În acest sens, arătăm că, prin adresa nr. 1148/11.11.2013, Forumul Democrat al Germanilor din România a comunicat Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, Secția de urmărire penală și criminalistică, faptul că domnul Klaus Werner Iohannis (cu datele de stare civilă din dosar) nu a avut și nici nu are calitatea de angajat al Forumului Democrat al Germanilor din România, menționându-se faptul că această funcție este una onorifică; de asemenea, s-a mai arătat că d-l Klaus Werner Iohannis nu a beneficiat, din partea F.D.G.R., de servicii sau foloase de orice natură, neaflându-se, în raporturi comerciale, cu respectiva asociație”.

Nu sunt probe

În ceea ce privește acuzația de de fals în înscrisuri sub semnătură privată și a infracțiunii de uz de fals, procurorii consideră că ”în cauză nu există probe din care să rezulte faptul că înscrisurile la care s-a făcut mai sus referire, ar fi fost falsificate, prin contrafacerea scrierii ori a subscrierii sau prin alterarea înscrisurilor în orice mod, de natură să producă anumite consecințe juridice, respectiv prin atestarea unor fapte sau împrejurări necorespunzătoare adevărului sau prin omisiunea, cu știință, de a insera unele date sau împrejurări; altfel spus, înscrisurile contestate există, în materialitatea lor, au fost redactate la data consemnată în textul lor, iar conținutul fiecărui înscris reflectă voința celor care le-au redactat”, se mai arată în motivele de clasare ale procurorului.

Continuă procesul de la Alba

Agenției Naționale de Integritate, l-a acuzat pe Klaus Iohannis că se află în conflict de interese. Pe 29 august 2013, Iohannis a atacat raportul ANI la Curtea de Apel Alba Iulia. La termenul de judecată din data de 12 martie 2014, Agenția Națională de Integritate, pârâtă în dosarul nr. 780/57/2013, înregistrat pe rolul Curții de Apel Alba Iulia, Secția de contencios administrativ și fiscal, a solicitat suspendarea judecării cauzei, până la soluționarea plângerii penale formulate de către instituție, privind comiterea infracțiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals, în legătură cu înscrisurile mai sus arătate, de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție (în cauza ce face obiectul prezentului dosar de urmărire penală); judecarea cauzei, de către Curtea de Apel Alba Iulia, Secția de contencios administrativ și fiscal a fost, ulterior, suspendată.

Nu a săvârșit cu vinovăție fapta

”În ceea ce privește săvârșirea infracțiunii de conflict de interese, de către Klaus Werner Iohannis, sesizată de către Agenția Națională de Integritate, este incident cazul de împiedicare a punerii în mișcare a acțiunii penale prevăzut de art. 16 din Noul cod de procedură penală (fapta nu este prevăzută de legea penală ori nu a fost săvârșită cu vinovăția prevăzută de lege), astfel că se va dispune, cu privire la acest aspect, o soluție de clasare”, mai notează magistrații.

Petiționarul Marinescu

Față de plăngerile repetate făcute de Marius Albin Marinescu împotriva lui Klaus Iohannis, procurorii Parchetului General susțin că ”Este inadmisibilă exercitarea dreptului de a formula plângeri penale, denunțuri, petiții sau alte forme de sesizări, în mod abuziv, prin reiterarea sistematică a acelorași acuzații împotriva unor persoane, acuzații care au fost deja investigate de organele de urmărire penală”. În acest sens, ”imobilul în care funcționa Căminul pentru Persoane Vârstnice Sibiu, compus din construcții și teren aferent, situate, administrativ, în Sibiu, strada G. Coșbuc nr. 20, județul Sibiu, nu a fost restituit Forumului Democrat al Germanilor din Sibiu, de către Primarul Municipiului Sibiu, Klaus Werner Iohannis, ci de către Comisia specială de retrocedare a unor bunuri imobile, care au aparținut comunităților cetățenilor aparținând minorităților naționale din România, în baza Dispoziției nr. 217/28.09.2009”.

”Cum Iohannis Klaus Werner, în calitatea sa de primar al municipiului Sibiu, nu a participat la emiterea actului administrativ reprezentat de Dispoziția nr. 217/28.09.2009 și nici la încheierea actului juridic reprezentat de contractul de închiriere nr. 173/10.06.2010, este evident că în sarcina acestuia nu pot fi reținute ca existând elemente de fapt de natură a se circumscrie infracțiunilor prevăzute de art. 2531 și art. 248 din Codul penal anterior”, se mai arată în documentul procurorilor.

Tag-uri:Stirile zilei

Alte articole din categoria: Justiţie

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
Loading...

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
16:08 Iohannis s-a întâlnit cu mai mulți ambasadori la Palatul Cotroceni 16:45 Președintele Iohannis face o declarație de presă după consultările cu partidele 16:12 CONSULTĂRI la Cotroceni. UDMR: Nu o cunoaștem pe Viorica Dăncilă/Așteptăm decizia Președintelui pentru a purta discuții cu propunerea PSD 14:54 CONSULTĂRI la Cotroceni. Băsescu a avut în „plic” două propuneri de premier 11:40 CONSULTĂRI la Cotroceni. Liderul PSD, Liviu Dragnea: „Viaţa bate filmul!” 10:52 SURPRIZĂ în POLITICĂ. Cine a CÂȘTIGAT din RĂZBOIUL Dragnea-Tudose. Indiciu: NU e NICIUNUL dintre cei doi 09:41 EXCLUSIV EVZ. LISTA NEAGRĂ a miniștrilor PSD. Opt miniștri își vor pierde portofoliile în cabinetul Dăncilă 08:40 Marcel Ciolacu a DEMISIONAT din funcția deținută în GUVERN 08:20 Badea lansează bomba: URMĂTORUL PREMIER va fi DISCIPOLUL LUI COLDEA. „PSD îşi bate joc de votanţi” 22:22 Demisia lui Tudose. SE ŞTIA DEMULT despre LOVITURA DE GRAŢIE din PSD. Poate fi numită CONFIRMAREA ANULUI 19:55 Dragnea a dezvăluit cum va alege PSD viitorul premier: „Am mână proastă! Eu nu voi mai propune niciun nume” 19:54 Horoscop. Așa cum v-am anunțat în ”Horoscopul 2018”, Mihai Tudose și-a dat demisia pe 15 ianuarie 19:23 Cine se află în spatele premierilor demiși din PSD? ASTA, DA, DEZVĂLUIRE. Seism pe scena politică. NEWS ALERT! 17:29 UN GENERAL CELEBRU I-A ÎNVENINAT pe Dragnea şi Tudose. „Ultimul supraviețuitor al epocii Băsescu” 16:50 Mihai Tudose a promovat un Penal în Guvern! De ce nu mîrîie Presa anticorupție?! România lui Cristoiu 15:15 Prima femeie PREMIER din istoria României! VIORICA DĂNCILĂ este propunerea PSD pentru funcția de prim-ministru 15:01 Olguța Vasilescu: DĂNCILĂ va continua cu legile JUSTIȚIEI/. PSD îi acordă tot sprijinul 13:13 PSD o propune premier pe Viorica Dăncilă - UPDATE NEWS ALERT ÎN POLITICĂ! 11:17 Noul premier PSD: Firea, Stănescu, Vasilescu și Manda au refuzat. Cine este în cărți în Kiseleff 10:58 Liviu Dragnea, „SPULBERAT” la Bruxelles: „A aprins fitilul unei REVOLTE cum nu a mai fost vreodată!”

Articole salvate