OMV acuzată de înșelăciune împotriva statului Român. Dosarul companiei austriece îngropat la Parchetul General

OMV acuzată de înșelăciune împotriva statului Român. Dosarul companiei austriece îngropat la Parchetul General Sursa: Dreamstime.com

Un procuror din Constanța a început, în 2015, o cercetare penală împotriva OMV Petrom, despre care spunea că n-ar fi respectat condițiile de privatizare. Teodor Niță, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța a întocmit o ordonanță în care a semnalat o serie de aspecte c ear indica încălcări ale legii penale.

Ancheta pe care procurorul Teodor Niță de la Parchetul Curții de Apel Constanța a deschis-o în 2015, vizează posibilefraude comise în condițiile de nerespectare a „Acordului de Privatizare a Petrom” din 2004, aprobat prin hotărâre de guvern în condițiile în care prin Legea nr. 555/2004 a fost stabilit cadrul juridic pentru privatizare. Primele concluzii trase de procuror au fost că această privatizare, derulată de guvernul PSD condus de Andrian Năstase, ar fi produs consecințe patrimoniale Statului român de peste 70 milioane euro.

Acest prejudiciu a fost calculat de procuror pornind de la investițiile pe care OMV Petrom a susținut că le-a făcut la Combinatul Doljchim și la Combinatul Arperchim, dar care nu ar fi fost efectuate. Cu toate acestea, spunea procurorul, OMV Petrom ar fi recuperate banii de la Statul roman, odată cu dobândirea pachetului de 51% din acțiunile Petrom.

Conform Acordului de privatizare OMV urma să cumpere 33,34% din capitalul social, iar mai apoi să procedeze la o majorare de capital prin aport, concomitent cu plata acțiunilor cumpărate, în vederea obținerii a unui pachet de actiuni reprezentând 51% din actiunile Petrom.

Ne puteți urmări și pe Google News

OMV nu s-a achitat de obligațiile față de statul român

Pentru a intra în posesia celor 51% din acțiunile Petrom, OMV avea obligația să investească 45.824.628,2 euro la Combinatul Doljchim și alți 26.037.000 euro la Combinatul Arperchim, timp de 5 ani. Este vorba despre investiții în modernizare și retehnologizare menite să eficientizeze economic cele două combinate.

„Profitând, în cadrul demersurilor administrative efectuate de caracterul confidențial și nepublic al contractului de privatizare, ascunzând realitățile obligațiilor asumate reprezentanților Autorității de Reglementare”, OMV Petrom ar fi prezentat Statului român o situație care relevă că ar fi efectuat investițiile asumate. În realitate, a afirmat procurorul, aceste investiții nu ar fi fost realizate.

„Profitând, în cadrul demersurilor administrative efectuate de caracterul confidențial și nepublic al contractului de privatizare, ascunzând realitățile obligațiilor asumate reprezentanților Autorității de Reglementare din punct de vedere al Mediului din Craiova și Pitești cât și primăriei Bradu din jud. Argeș, apreciez că sunt date care să justifice presupunerea rezonabilă a faptului că persoana juridică a urmat intenționat o procedura aptă să ducă la eludarea obligațiilor asumate, în sensul solicitării și ulterior al obținerii autorizațiilor de desființare a instalațiilor precizate din cadrul celor două combinate, fără a fi fost efectuate investițiile pentru retehnologizare”, se arată în documentul întocmit de procurorul din Constanța.

Dosarul a fost preluat de Parchetul General

În acest mod, susține procurorul constănțean, OMV a intrat ilegal, „prin fraudarea prețului asumat dar neplătit” în posesia pachetului de 51% din acțiunile Petrom.

„Revenind la cele mai sus expuse, din această perspectivă, consider că sunt indicii care să justifice presupunerea rezonabilă că SC OMV Petrom a săvârșit infracțiunea de înșelăciune în dauna statului, sens în care va fi luată măsura ce se impune”, a arătat procurorul Teodor Niță în ordonanța sa.

Documentul întocmit de acesta nu s-a concretizat, însă, cu un dosar penal dat fiind că a fost preluat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Iar de atunci nu s-a mai auzit de nici o anchetă în cazul OMV Petrom, după cum relatează luju.ro.