Legăturile dintre OMV Petrom și Putin. Cum și-a finanțat Rusia invazia în Ucraina cu ajutorul Austriei

Legăturile dintre OMV Petrom și Putin. Cum și-a finanțat Rusia invazia în Ucraina cu ajutorul AustrieiOMV Petrom, profit în scădere după recordul din 2022 / Sursă foto: omv.ro

În primăvara anului 2020 a avut loc un scandal care implica Austria și Rusia, însă nu a atras atenția până recent, când Austria a respins aderarea României la Schengen, iar populația a început să ceară înapoierea Petrom. Scandalul în cauză a avut loc la vârful companiei OMV, după ce directorul general, austriacul Rainer Steele, ar fi făcut niște plăți dubioase către Rusia.

În urmă cu doi ani, consiliul de supervizare al OMV AG a cerut o verificare a cheltuielilor de călătorie ale directorului general Rainer Seele şi ale activităţilor de sponsorizare realizate de grupul energetic austriac. Decizia venea în urma unui raport apărut pe site-ul dossier.at, în care se arată că folosirea de către Seele a avioanelor private a costat compania 400.000 euro din 2016.

De asemenea, în raport se specifică faptul că acordul privind sponsorizarea clubului rus de fotbal Zenit din St. Petersburg, despre care se spune că ar fi echipa preferată a preşedintelui Vladimir Putin – a costat 25 de milioane de euro.

În prezent, Realitatea.net, a făcut publice documente care demonstrează legăturile dintre Petrom și Putin, potrivit acestor dovezi, Putin ar finanța războiul din Ucraina cu banii OMV - Petrom.

Petrom este proprietatea austriecilor de la OMV, care au putere de decizie de 51%, iar o mare parte din OMV este deținută de Gazprom, uriașa companie rusească de gaze, se arată în documente.  Informația a fost, totuși, făcută publica în 2014 de Reuters, în perioada în care Rusia negocia preluarea participației de 24,9% deţinută de un fond din Abu Dhabi la compania austriacă OMV. 

Caracatița OMV - structura acționariatului

„Borealis AG, o companie austriacă, are în structura acționariatului 3 tentacule ale gigantului OMV, toate cu sediul în același loc din Viena.

Dintre toate „tentaculele” OMV, cel care atrage cel mai mult atenția este cel cu acționariatul cel mai mare, „OMV Gas marketing & Trading GmBH”. Potrivit informațiilor obținute de Anchetatorii.ro, reiese că în anul fiscal 2016, compania a livrat gaze naturale către mai multe companii subordonate OMV, a livrat certificate de emisii, dar și contracte de transport și depozitare.

Se pare că OMV Petrom are și un sediu reprezentativ în Marea Britanie. În actul constitutiv al sediului de acolo este prezentat și acționariatul companiei. Acționarul majoritar, cel cu drept de decizie este OMW SA, 20% deține statul român, iar aproape 10% dintre acțiuni sunt deținute de Fondul Proprietatea.

În același document se găsesc și companiile affiliate OMV Group. 2 din cele 13 sunt rusești: GAZPROM Development si OJSC SEVERNEFTE-GAZPROM, ambele cu sediul la Moscova. Prin toate aceste dedesubturi mai puțin știute, Petrom, societatea românească vândută austriecilor în 2004, a ajuns să servească intereselor giganților ruși” potrivit Realitatea.