OMV a vândut ruşilor acţiunile deţinute la MOL

OMV a vândut ruşilor acţiunile deţinute la MOL

Grupul austriac OMV a ieşit din acţionariatul MOL, prin vânzarea participaţiei de 21,2% din acţiuni deţinută la compania ungară, către firma rusă Surgutneftegas, pentru 1,4 miliarde de euro.

OMV a renunţat, în august 2008, la planurile de fuziune cu MOL, în urma restricţiilor de ordin competiţional impuse de Uniunea Europeană şi a opoziţiei conducerii companiei ungare, se arată într-un comunicat al grupului austriac.     

OMV este acţionarul majoritar al Petrom, iar MOL este unul dintre cei mai importanţi jucători pe  piaţa  autohtonă, cu 131 de staţii de alimentare la finele anului 2008.   

19,21 forinţi pe acţiune

Ne puteți urmări și pe Google News

Astfel, OMV a anunţat azi că a vândut cele 22,179 milioane de acţiuni pe care le deţine la MOL, pentru 19,21 forinţi  pe acţiune. 

Titlurile MOL au finalizat şedinţa de vineri pe bursa de la Budapesta la 9,94 de forinţi pe acţinue.      

După finalizarea tranzacţiei, OMV nu va mai deţine nicio participaţie în capitalul MOL, se mai arată în comunicat.      

Surgutneftegas este a patra mare companie petrolieră din Rusia.      

OMV a renunţat anul trecut la încercarea de a  prelua MOL, după o tentativă de achiziţie care s-a prelungit un an.

Grupul austriac intenţiona să formeze o companie importantă, cu o capitalizare de 45 de miliarde de dolari, situată geografic între marile grupuri petroliere din Vest şi Gazprom  în Est.      

Pentru a accepta o eventuală tranzacţie, Executivul de la Bruxelles a cerut ca, în cazul unei preluări, OMV să renunţe la o serie  de  active  ale MOL, printre care două rafinării importante din Europa Centrală.