OMV ieftinește carburanții în România. Consecințele votului negativ al Austriei pe Schengen

OMV ieftinește carburanții în România. Consecințele votului negativ al Austriei pe Schengen OMV Petrom a scumpit carburanții la pompă. / Sursă foto: Arhiva EVZ

Revolta provocată, în rândul românilor, de decizia politicienilor din Austria de a respinge candidatura României la Schengen, a determinat firmele austriece să-și modifice strategia. Mulți români susțin că nu vor mai apela la serviciile și produsele firmelor austriece, iar acest lucru va avea consecințe și asupra ventiurilor și profiturilor pe care le fac acestea pe teritoriul țării noastre.

OMV Petrom, compania românească deţinută de austriecii de la OMV, a ieftinit litrul de benzină cu 15 bani, iar cel de motorină cu 20 de bani. Ieftinirea a avut loc joi, 8 decembrie, în contextul votului negativ dat de Austria la Consiliul JAI. Este o primă măsură, adoptată de companie, în condițiile în care se așteaptă la un boicot din partea șoferilor români.

Potrivit datelor publicate de Oil Bulletin, pe data de 5 decembrie, preţul mediu al unui litru de motorină în România era de 1,7 euro. Prin comparație, în luna septembrie, nivelul mediu al prețului era de 1,83 de euro pe litru. De asemenea, prețul benzinei a ajuns la 1,47 euro pe litru, cu 10% mai mic faţă de 1,6 euro pe litru, în urmă cu trei luni.

Datele OMV Petrom arată că după o creştere de 7% a cererii, în primul trimestru al anului, au urmat o scădere de 2% în al doilea trimestru şi un minus de 3% în al treilea trimestru. Conform acestora, consumatorii sunt afectați de prețurile foarte mari de pe piața carburanților și au redus consumul. Astfel, la nivelul primelor nouă luni din anul 2022 cererea a fost egală cu cea din 2021.

Ne puteți urmări și pe Google News

Petrolul se ieftinește sub impactul deciziilor UE

La nivel global prețul la carburanți este influențat de mai mulți factori globali. Potrivit unei analize a CNN, cererea slabă din partea Chinei, din cauza regulilor anti-COVID a impactat asupra de petrol. În plus, riscul de recesiune pentru unele dintre cele mai mari economii ale lumii, a dus la o reducere a consumului. Scăderea preţului nu a putut fi oprită nici măcar de decizia OPEC de a scădea producţia.

Pe de altă parte, pieţele încă digeră decizia impunerii unui plafon de 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc, care a intrat în vigoare la începutul lunii. Totodată, din 5 decembrie a intrat în vigoare embargoul general pe ţiţeiul rusesc aplicat de UE.

Țările G7 şi Australia împreună cu Uniunea Europeană au stabilit un prag de 60 de dolari pe barilul de petrol rusesc transportat pe cale maritimă. China, India sau Turcia nu fac obiectul acestei plafonări a prețului. Nivelul de 60 de dolari a fost stabilit pentru a păstra totuşi Rusia în piaţa mondială astfel încât să se evite o scumpire drastică a petrolului. De menționat că tarifele pentru producţie pe baril sunt de circa 30 de dolari.

Săptămâna aceasta preţul petrolului a ajuns la cel mai scăzut nivel din 2022, barilul de petrol Brent fiind cotat la 77,8 dolari, mult în scădere faţă de aproximativ 130 de dolari pe baril în iunie. Mai departe, impactul se vede direct la pompă, unde prețul carburanților se reduce.