Prețul benzinei s-a redus la nivelul anterior războiului din Ucraina. Ce se întâmplă cu motorina vândută în România

Prețul benzinei s-a redus la nivelul anterior războiului din Ucraina. Ce se întâmplă cu motorina vândută în România Sursa foto: Arhiva EVZ

Prețul benzinei a scăzut la stațiile de vânzare din România sub 6,5 lei pe un litru. Valoarea este la nivelul celei dinainte de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Tot în acest context, conform informațiilor oficiale, prețul motorinei s-a mai temperat, ajungând chiar și la 7,61 lei. Reducerea vine în contextul embargoului impus de UE țițeiului transportat pe cale maritimă și a plafonării prețurilor la 60 de dolari pe baril pentru petrolul rusesc.

Prețurile carburanților la pompă, la benzinăriile din România s-au mai redus, în contextul embargoului impus de Uniunea Europeană pe prețul țițeiului rusesc. Conform ultimelor informații, prețul benzinei a ajuns sub 6,5 lei pe litru, la nivelul celor dinainte de războiul din Ucraina. În schimb, motorina standard a ajuns să coste undeva în jur de 7,61 lei.

Pe 24 februarie, când Rusia a invadat Ucraina, prețurile carburanților în România erau cotate la 7,01 lei pe litru, pentru benzină și 7,07 lei pe litru pentru motorină. Ulterior, acestea au explodat, atingând un nivel record de 9,22 lei pe litru la motorină și 8,56 lei pe litru pentru benzină.

Conform informațiilor disponibile pe site-ul peco-online.ro, în Bucureşti un litru de motorină standard se vinde cu preţuri cuprinse între 7,61lei şi 7,84 lei. Pe de altă parte, un litru de benzină standard are prețul cuprins între 6,41 lei şi 6,86 lei. Conform unui calcul matematic simplu, pentru un rezervor de 50 de litri, șoferii vor plăti cu 22,5 lei mai puțin la benzină și cu 31,5 lei la motorină, raportat la luna trecută.

Ne puteți urmări și pe Google News

România se află pe locul al 6-lea în Uniunea Europeană în topul țărilor cu cea mai ieftină benzină, după Bulgaria, Ungaria, Malta, Polonia, Slovenia. În ceea ce privește prețul la motorină, țara noastră este pe locul 11, după Bulgaria, Cehia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia.

Restricțiile impuse de UE pe petrolului rusesc

Uniunea Europeană (UE), ţările din G7 şi Australia au stabilit să plafoneze preţurile la petrolul rusesc, măsură care a intrat în vigoare începând cu ziua de luni, 5 decembrie. Plafonarea prețului intră în vigoare în același timp impunerea unui embargo, la nivelul Uniunii Europene, asupra achizițiilor de petrol din Rusia, transportat pe cale maritimă. Prețul impus de Uniunea Europeană este de 60 de dolari pe barilul de petrol vândut de Rusia.

Restricția funcționează prin firmele de asigurări. Astfel, pentru a obține asigurare pentru transportul petrolului de la companiile europene, este necesar ca prețul acestuia să nu depășească maximul stabilit. Și cum majoritatea companiilor de asigurări funcționează în state membre ale Uniunii Europene. această restricție poate afecta cea mai mare parte a pieței.

Un efect imediat poate apărea în primul trimestru al anului 2023, dacă prețul va fi redus la aproximativ 35 de dolari pe baril. Rusia ar putea pierde 250 de miliarde de dolari și s-ar confrunta cu un deficit în balanța de plăți. Un astfel de scenariu va afecta și economia mondială deoarece petrolul rusesc va dispărea de pe piețe, ceea ce va duce la o scădere a ofertei și la o creștere globală a prețului.