Editura Evenimentul si Capital

Nişte „băieţi deştepţi” au fost împroprietăriţi cu pământul de sub staţiunea Rânca şi Transalpina

Autor: | | 3 Comentarii | 11063 Vizualizari

Asociaţia Obştea Banca Gilortul Novaci a pus stăpânire şi pe terenul pe care se află o unitate militară şi Institutul Naţional de Cercetări Pedologice. A fost sesizată DNA.

Plecând de la reconstituirea dreptului de proprietate pentru o suprafaţă de gol alpin şi teren forestier, autorităţile locale din Gorj au pus în posesie o asociaţie pe o suprafaţă de 70 de hectare de intravilan din staţiunea Rânca, aparţinând domeniului public al oraşului Novaci. Terenul din Rânca este concesionat, pe el aflându-se case, pensiuni etc.

La asta se adaugă faptul că asociaţia „Obştea Banca Gilortul Novaci” nu a produs, potrivit unei sentinţe a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie din 20 februarie 2008, „nicio dovadă certă prin care să probeze calitatea sa de succesoare a Băncii Gilortul Novaci”.

Mai mult, în aceeaşi sentinţă, Înalta Curte precizează: „Nu rezultă că înscrierea Obştii Banca Gilortul Novaci în registrul special al Asociaţiilor şi Fundaţiilor s-a făcut în considerarea calităţii de continuatoare a fostei Bănci Populare Gilortul”, iar „(Obştea - n. red.) este o entitate nou creată ca asociaţie nonprofit”.

Tata şi fiul

Terenul, care este proprietatea statului şi se află în domeniul public al oraşului Novaci, a fost concesionat unor persoane fizice şi juridice începând din anul 1992, iar aproximativ 18 hectare sunt în administrarea UM 02517 şi Institului Naţional de Pedologie (ICPA Bucureşti). Pe o bună parte pentru care s-a făcut reconstituirea se află şi DN 67 C – Transalpina.

Printr-o sentinţă discutabilă, deoarece reclamanta Romsilva a fost reprezentată în proces de fiul reprezentantului recurentei Obştea Banca Gilortul, a Judecătoriei Novaci, Obştii i s-a reconstituit dreptul de proprietate pentru 77,61 ha gol alpin şi 2,61 teren forestier. În baza acestei sentinţe, în urma unor acţiuni întortocheate s-a emis titlul de proprietate.

De menţionat că în sentinţă nu se face vreo referire la terenul intravilan din Rânca ce face obiectul contractelor de concesiune.

Concesionarii vor deveni chiriaşi

În prezent, Obştea a încheiat mai multe contracte de închiriere cu cei care au concesionat terenurile de la primărie şi a promovat în jur de 30 de acţiuni în instanţă având ca obiect „pretenţii”, solicitând diverse sume pentru lipsire de folosinţă de la concesionarii care refuză să-i plătească chirie. În paralel, a chemat în judecată doar oraşul Novaci, în calitate de pârât, solicitând de fapt rectificarea cărţilor funciare ale concesionarilor, fără ca aceştia să fie înştiinţaţi.

Un expert, două expertize

În dosarul în care s-a dat sentinţa din 2009 au fost întocmite două rapoarte de expertiză, unul judiciar şi altul extrajudiciar, de acelaşi expert, la diferenţă de o săptămână. Cel extrajudiciar prezintă o altă situaţie, contrazicându-l pe cel judiciar, însă dispozitivul sentinţei face referire doar la „raportul de expertiză”, fără să specifice la care se referă.

În sentinţă nu se face referire la terenul aparţinând domeniului public al oraşului Novaci şi nici nu avea cum din moment ce acelaşi judecător, la un interval de doar trei săptămâni, a respins solicitarea unei alte obşti pe motiv că „bunurile din domeniul public sunt inalienabile, insesizabile, imprescriptibile (…) În ceea ce priveşte terenul în litigiu a fost restituit în proprietatea unităţii administrativ teritoriale respective a oraşului Novaci, iar ulterior prin Hotărârea Consiliului Local nr.33 din octombrie 1999 s-a aprobat patrimoniul public al oraşului Novaci”.

Primăria Novaci s-a predat de bunăvoie

Câţiva proprietari de imobile construite pe terenurile concesionate legal în Rânca, dar şi ICPA Bucureşti şi Cooperative Consumcoop Novaci, încearcă să stopeze retrocedarea, înaintând cerere de intervenţie în dosarul nr.501/267/2016 prin care Obştea cere să fie înscrisă în căr- ţile funciare în locul concesionarilor, dar şi al oraşului Novaci şi să transforme golul alpin şi terenul forestier în teren intravilan, care este ocupat de curţi şi construcţii intabulate în Cartea Funciară. Ciudat este că oraşul Novaci, reprezentat de primar, care în dosar are calitatea de pârât, nu a înaintat întâmpinare, fiind astfel decăzut din toate drepturile de apărare. Mai mult, a depus la dosar o adresă în care menţionează că este de acord cu solicitarea Obştei.

Mircea Geoană şi Ilie Morega, daţi de presă în spatele afacerii

Presa locală a sesizat cu ani în urmă că e ceva în neregulă cu toată afacerea. Iată ce scria pandurul.ro pe 13 iulie 2012: „În spatele acestei afaceri cu păduri și goluri alpine se află nimeni altul decât fostul candidat la președinție, Mircea Geoană. Se pare că acesta, cu sprijinul unor oameni politici de la Gorj, s-a folosit de statutul obștii înfiinţate în anul 1903, cât şi de sute de liste de „revendicatori”, morţi cu mulţi ani înainte de „cererile funciare”. Astfel, Geoană, împreună cu Ilie Morega, fost preşedinte PNL Gorj, a devenit membru al Consiliului de Administraţie al Obştii Banca Gilortul Novaci, o asociaţie constituită ilegal, din „cenuşa” unei obşti interbelice.

Istoricul poveştii este următorul: în urmă cu 106 ani, în localitatea gorjeană Novaci a existat Cooperativa Banca Populară Gilortul, care avea „26 de membri şi 72 de lei capital”. Ulterior a mai apărut încă o cooperativă - Sfântul Ioan Botezătorul - care, cu un an înainte de colectivizare, a fuzionat cu prima, rezultând „Obştea Banca Gilortul Novaci”, exact denumirea folosită acum. Potrivit presei, în anul 2005, Mircea Geoană, ajutat de Dan Ilie Morega, solicita Ministerului Justiţiei „dovada disponibilităţii denumirii Obştea Banca Gilortul Novaci” pentru o asociaţie pe care doreau s-o înfiinţeze la nivelul judeţului Gorj.

Reprezentanţii ministerului au acordat imediat denumirea cerută de Geoană, deşi adevărata Obşte (cea rezultată din fuziunea celor două înfiinţate în anii 1903-1907) nu a fost desfiinţată, nici după colectivizare şi nici până în ziua de azi, ea funcţionând legal sub denumirea de SCC ConsumCoop Novaci şi fiind formată, în totalitate, din urma- şii reali ai membrilor fondatori ai Cooperativei B.P. Gilortul”.

Pagina 1 din 2
Tag-uri: Gorj, Ranca, TrasalpinaStirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
17:32 LEGE ÎNCĂLCATĂ la Cotroceni prin TRAFIC DE INFLUENȚĂ? Președinția, atinsă de SCANDALUL fără precedent. Breaking news 17:06 Rezultate Evaluarea Naţională 2018. SE AJUNGE LA INSTANŢĂ? Reacţia Ministerului Educaţiei. NOTELE PE JUDEŢE. Update 16:24 Concluzie ŞOCANTĂ a unui politician: Maior şi Kovesi au FALSIFICAT semnătura preşedintelui ÎCCJ. S-au comportat ca MAFIOŢII 15:58 REVOCAREA șefei DNA. Iohannis a oferit ULTIMA REACȚIE despre viitorul Laurei Codruța Kovesi 12:49 Atac la propagandiştii Noii Securităţi: Cum MINT ODIOS cu privire la modificările Codului de procedură penală 12:44 Protocolul SRI - Înalta Curte a transformat judecătorii în „sifoane” 10:35 Cel mai crunt mesaj transmis din SUA: „Puşcăria pentru Maior, Coldea şi Kovesi e mult prea puţin” 10:23 Verdictul lui Cristoiu în legătură cu protocolul SRI: „Trebuie o Comisie specială! S-a încălcat Constituția” 07:03 CCR analizează marți SESIZAREA lui KLAUS IOHANNIS. Ce urmărește președintele ROMÂNIEI 22:36 COLABORATORII lui Kovesi au făcut-o PRAF pe ȘEFA DNA. Cea mai DURĂ RADIOGRAFIE vine din INTERIORUL instituției 17:29 A fost DESECRETIZAT protocolul încheiat de SRI cu ICCJ. Documentul INTEGRAL 17:09 VALIDAREA MANDATULUI lui Iohannis, sub SEMNUL ÎNTREBĂRII! Teoria incendiară a judecătorului CCR Petre Lăzăroiu 12:29 Sondaj: PSD și-a revenit din pumni. PNL pe tobogan. Un nou partid face valuri 14:25 Ministrul Justiției comentează scrisoarea celor 1000 de magistrați: Să difuzați materialele, astfel intrăm în derizoriu 14:23 Toader îi dă REPLICA lui Iohannis. Avem „SUPERMINISTRU” la Justiție? Scandalul REVOCĂRII Laurei Kovesi ATINGE următorul nivel 14:14 Raportul final al anchetei parlamentare: Monica Macovei a scos în 2005 din arhiva SIPA un registru cu documente 14:05 DEZVĂLUIRE: Înainte să fie uns la SIE, Vlase își programase o întâlnire cu evrei influenți. Surse PSD: Vizita a picat 11:46 Klaus Iohannis a dat PSD-ului spionajul extern! Gabriel Vlase, doctor la SRI, va fi noul director SIE 11:04 Scandalurile se țin lanț în partidul lui Băsescu! Demisie de ultimă oră. „Așa a hotărât Eugen Tomac, îi respect decizia! Asta e” 10:28 Revocarea Codruţei Kovesi. CÂND VINE MARELE MOMENT în Justiţie? Procurorul General a răspuns. Breaking news

Articole salvate