Maia Sandu, față în față cu vicepreședintele SUA. Ce a discutat liderul de la Chișinău cu Kamala Harris

Maia Sandu, față în față cu vicepreședintele SUA. Ce a discutat liderul de la Chișinău cu Kamala Harris

Maia Sandu, președintele Republicii Moldova, a discutat în cadru oficial cu vicepreședintele SUA, Kamala Harris. Întâlnirea s-a desfășurat în Elveția, în timpul Summitului pentru pace în Ucrania.

Discuția dintre Sanu și Harris a avut ca subiect relațiile dintre cele două țări pe care le reprezintă. „Am discutat despre parteneriatul puternic dintre Moldova și SUA și despre angajamentul nostru comun pentru pacea și securitatea în regiune. Așteptăm cu nerăbdare cooperarea noastră continuă”, a declarat liderul Republicii Moldova.

Maia Sandu, discuții cu vicepreședintele SUA

Totodată, șefa statului a avut discuții cu mai mulți înalți demnitari. Cu președintele Letoniei, a vorbit despre aprofundarea legăturilor dintre cele două state pe măsură ce Moldova merge pe calea către Uniunea Europeană.

„Am subliniat importanța conlucrării pentru ca viitoarele alegeri din Moldova să fie libere de interferențe maligne străine. ”, a mai transmis Maia Sandu.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Ne-am reafirmat sprijinul pentru aspirațiile spre democrație și UE ale poporului georgian. Suntem alături de Georgia, în timp ce ei luptă pentru un viitor mai luminos și democratic”, a afirmat Sandu după discuțile cu președinta Georgiei, Salome Zurabișvili.

„Am discutat despre aspirațiile noastre comune ale UE, îmbunătățirea legăturilor economice și comerciale și promovarea turismului între țările noastre”, după întâlnirea cu președintele Albaniei, Bajram Begaj, conform jurnal.md.

Altfel, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a spus că Summitul din Elveția a marcat un progres în direcția păcii pentru Ucraina, dar a punctat că obținerea acesteia va necesita răbdare și hotărâre continuă.

nu s-a ajuns la un acord de pace în adevăratul sens al cuvântului și asta doar pentru că Vladimir Putin refuză să accepte o astfel de direcție.

Summitul din Elveția, un pas mic către pace

„Nu a fost o negociere de pace pentru că (preşedintele rus Vladimir) Putin nu este serios în privinţa opririi războiului, ci insistă asupra capitulării, cedării de teritoriu de către Ucraina, chiar dacă nu este vorba de teritoriu ocupat în prezent”, a adăugat von der Leyen, în finalul discuţiilor găzduite în staţiunea Burgenstock.

În cadrul conferinței de presă de la Summitul din Elveția, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a precizat că participanții la summit au decis să continue colaborarea în grupuri specializate.