Editura Evenimentul si Capital

CEAUȘESCU și SCANDALUL SEXUAL de la Orion. Ce făceau greii din Securitate? Documente de arhivă

Autor: | | 12 Comentarii | 94999 Vizualizari

„Istoria comunismului din România”, volumul trei, apărut la Editura Polirom în 2016, publică stenograme ale ședințelor conduse de Nicolae Ceaușescu

Printre documente de o incontestabilă valoare istorică privind situația economică, politică și socială a României comuniste, editorii Mihnea Berindei, Dorin Dobrincu și Armand Goșu au selectat și note mai fistichii, în fapt dovezi irefutabile legate de privilegiile clasei muncitoare aflate la putere sau, dacă vreți, sincere mărturii din viața de zi cu zi a demnitarilor comuniști.

style="width: 410px; height: 581px;" />

În episodul pe care vi-l prezentăm astăzi este vorba despre clica mahărilor PCR din județul Constanța, care mânca și bea gratis la cârciuma „Orion”. Mai mult, ștabii comuniști primeau favoruri sexuale de la chelnerițele angajate ale restaurantului!

Redăm, mai jos, referatul întocmit de un instructor al Secției Cadre a CC a PCR, în care este devoalat scandalul sexual. De remarcat că faptele demascate la Constanța în 1973 nu ajung în atenția conducerii PCR decât la începutul anului 1975, după ce afacerea fusese parțial mușamalizată pe plan local:

„La 4 aprilie 1973 au fost arestați 6 ospătari salariați ai restaurantului „Orion” din Constanța, surprinși că vindeau vin de 15,60 lei Kg. [sic!] în alte sticle de ¾ cu diferite etichete, la prețuri variind între 20,50 lei și 32 lei sticla.

În cursul cercetărilor și în ședința publică de judecată, trei dintre ospătarii arestați au declarat că au fost determinați să substituie băuturile de către responsabilul unității care motiva că îi trebuia banii [sic!] să acopere cheltuielile făcute pentru organizarea meselor servite anumitor persoane „oficiale” de la „Casa Albă” (sediul comitetului județean de partid).

Ei au nominalizat ca persoane „oficiale” pe Iuga Ion (n.r. - secretar al Comitetului Regional Constanța al PMR -1959), fost secretar cu probleme organizatorice al comitetului județean de partid Constanța, Calotă Ion, vicepreședinte al consiliului popular județean, Tudoran Marin - director al Trustului IAS, Petre Constantin - director al IAS Cogealac.

Ospătara Georgescu Mariana a declarat de la primele cercetări că fiind obligată de responsabilul localului, în mai multe rânduri a avut relații intime cu Iuga Ion, Tudoran Marin, Calotă Ion și Petre Constantin. Ca urmare, a rămas gravidă și ulterior a născut doi gemeni. Ea a declarat la început că nu știe care dintre cei de mai sus ar fi tatăl copiilor, însă în ultimul timp s-a oprit la Iuga Ion.

Aceste lucruri au devenit încă de pe atunci publice în Constanța, iar restaurantul «Orion» în «limbajul străzii» este denumit «La doi gemeni».

În prezent fiind cercetați Iuga Ion, Tudoran Marin, Calotă Ion și Petre Constantin au declarat că într-adevăr au frecventat localul, li s-a servit masa într-o cameră special amenajată în incinta restaurantului, fie singuri sau câte doi-trei, unde consumau de multe ori până noaptea tîrziu.

(...) Aceste mese, așa-zise intime, erau organizate de responsabilul unității (un anume Dușu Costică), un element fără scrupule (șantajist, excroc [sic!], proxenet) numit în această funcție la recomandarea lui Iuga Ion - sunt consăteni.

Pe lîngă mîncare și băutură, responsabilul localului a aranjat ca tovarășii de mai sus să fie serviți de regulă de două salariate: Teleman Nastasia și Georgescu Mariana, ambele cunoscute cu reputație urîtă (imorale).

(...) În afara lui Tudoran Marin, nici unul dintre ceilalți nu recunoaște să fi avut legături intime cu Georgescu Mariana. La toți le este frică să nu fie revendicați ca părinți ai celor doi copii.

Toți recunosc însă că într-un fel sau altul s-au complăcut în «mocirla de la «Orion» și implicit prin funcțiile ce le dețineau au adus prejudicii organelor de partid, de stat și instituțiilor din care făceau parte.

Deși acum Calotă Ion și Petre Constantin arată că și-au dat seama că între Iuga Ion, Tudoran Marin și cele două femei ar fi fost relații «mai intime», atunci n-au luat poziție, dimpotrivă și ei s-au complăcut în mediul viciat creat de Dușu Costică.

Un rol mai negativ a avut Iuga Ion, care imediat a doua zi după arestarea celor 6 ospătari a chemat procurorul șef al municipiului Constanța și i-a spus ca să fie atenți cum se fac cercetările că sînt reținute două femei, una gravidă și alta cu copii mici.

Tot prin intermediul lui Iuga, numita Teleman Nastasia pe baza unei declarații mincinoase în care arăta că are în îngrijire doi copii minori pe care în realitate îi părăsise de mai mult timp, a reușit să se judece în stare de libertate și să se sustragă executării pedepsei - trei luni după pronunțarea sentinței.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI

Articole salvate