Fiica scriitorului Horia Vintilă a primit câștig de cauză în procesul cu Institutul „Elie Wiesel”

Fiica scriitorului Horia Vintilă a primit câștig de cauză în procesul cu Institutul „Elie Wiesel”

Institutul „Elie Wiesel” a solicitat să i se retragă scriitorului, Horia Vintilă, titlul de „Cetăţean de onoare” acordat de Consiliului local Segarcea, în data de 27 ianuarie 2015. Fiica scriitorului Cristina Horia, a dat în judecată Institutul „Elie Wiesel”.

Tribunalul Dolj a anulat Hotărârea Consiliului local Segarcea, prin care, la cererea Institutului „Elie Wiesel”, i se retrăsese scriitorului Vintilă Horia titlul de „Cetăţean de onoare”. Sentința a fost dată în 14 februarie și nu era definitivă. Aceasta avea 15 zile termen de recurs. Pe site-ul Tribunalului nu apare vreo cerere de recurs. Drept urmare, sentința a rămas definitivă prin neatacate în termen.

Procesul a fost deschis de fiica scriitorului, Cristina Horia. Aceasta este minuta de pe site-ul Tribunalului Dolj:

Ne puteți urmări și pe Google News

Retragerea titlului de „Cetăţean de onoare” pentru scriitorul Horia Vintilă face parte dintr-o inițiativă mai amplă a Institutul „Elie Wiesel, coordonată de propagandistul comunist Alexandru Florian. Acesta a încercat punerea la zid a marilor personalități romanești din perioada interbelică. 

Aceasta este, pe scurt, istoria „Dosarului Vintilă Horia”, redată de cotidianul.ro

În dată de 27 noiembrie 2015, prin Hotărîrea nr. 60, cu prilejul centenarului naşterii scriitorului Vintilă Horia (născut pe 18 decembrie 1915 în Segarcea), Consiliul local Segarcea i-a conferit titlul de „Cetăţean de onoare”:

Vintilă Horia nu s-a putut bucura de acest titlul decît aproape trei luni, căci acelaşi Consiliul local Segarcea i-l retrage prin Hotărîrea nr. 16/15.02.2016, la cererea Institutului „Elie Wiesel”:

La data de 3.10.2016, fiica scriitorului Vintilă Horia, Cristina Horia, s-a adresat Tribunalului Dolj pentru anularea Hotărîrii nr. 16 din 15.02.2016, prin care se anulase titlul de „Cetăţean de onoare” acordat tatălui său. Dosarul 7708/63/2016 a avut mai multe termene. Sentinţa a fost pronunţată în ziua de 14.12.2018, aşa cum se precizează în minuta publicată mai sus. Termenul de recurs era de 15 zile şi, conform site-ului Tribunalului Dolj, nu s-a depus vreo cerere de recurs. Drept urmare, sentinţa a rămas definitivă.

Horia Vitilă a fost diplomat, eseist, filozof, jurnalist, pedagog, poet și romancier român. Romanul său „Dieu est né en exil” (Dumnezeu s-a născut în exil) a primi în anul 1960 Premiul Goncourt. Scriitorul a refuzat premiul în semn de protest faţă de campania de denigrare pe care comuniştii francezi au pornit-o împotriva sa. Ulterior, romanul lui Vintilă Horia a primit multe alte premii, între care „El despertar de la sombra”, Madrid, Editora Nacional, 1967, “Bravo para los hombres que unem en la verdad”, Madrid (1972) și Premiul “Dante Aligheri”, Florența (1981).