Editura Evenimentul si Capital

EVZ 25 ani

ARHIVA SIPA, o bombă cu ceas în biografiile neromanțate ale Monicăi Macovei și Dan Tapalagă

17-05/dan-andronic-465x390
Autor: | | 2 Comentarii | 20225 Vizualizari

Am citit editorialul lui Dan Tapalagă (Hotnews) dedicat serialului de dezvăluiri „Noi suntem Statul”, cu referire specială la Arhiva SIPA. Vă rezum cât pot de scurt: Andronic, adică eu, face aceste dezvăluiri pentru că este implicat în dosare penale și vrea să scape, este în cârdășie cu Băsescu, care se luptă să îngroape lupta anti-corupție, Laura Codruța Kovesi și Monica Macovei sunt niște sfinte…

 Sper că rezumatul este corect. M-a interesat ce a scris pentru că, spre deosebire de gașca Liviu Avram, Ionel Stoica, Mircea Marian & Co, Dan Tapalagă (Hotnews) este mai talentat, nu are grobianismul celorlalți, este inteligent, tipul lupului singuratic, care nu participă decât arareori la chermezele ONG-urilor tip „Noi suntem DNA!”, nu primește rechizitorii pe email sau articole scrise de vreun procuror pasionat de presă, sau dacă le primește îi pune pe alții să le semneze, face parte din garda veche a Monicăi Macovei.

Avea legături cu Florian Coldea, dar nu direct, ci printr-un intermediar, așa cum am mai aflat chiar din gura primadjunctului SRI, și nu putea fi văzut la K2 sau T14 pentru că participă doar la reuniuni restrânse.

Puțină lume știe că Dan Tapalagă a fost consilierul politic și angajatul Monicăi Macovei pe când aceasta era ministrul Justiției, fiind purtătorul de cuvânt al ministrului.

Drumul lui Tapalagă spre Ministerul Justiției

A plecat de la EvZ în semn de protest pentru că s-a publicat un articol care o înfățișa pe Monica Macovei beată. Un jurnalist de la Evenimentul zilei a aflat că, fiind la o reuniune întrun restaurant din Costineşti, Monica Macovei, pe atunci ministrul Justiţiei, s-ar fi îmbătat şi ar fi spart, chiar, nişte pahare. A ieșit scandal, Dan Tapalgă și-a dat demisia în semn de protest.

A plecat din redacția EvZ la Ministerul Justiției ca purtător de cuvânt, după un scurt popas la România Liberă. Lucra cu preferata lui, Monica Macovei.

I-a plăcut, așa cum relatează diverși angajați ai ministerului să citească dosarele din arhiva SIPA, să consulte notițele celor care intrau și cercetau documente, să-și îmbogățească nivelul de cunoaștere pe seama biografiei magistraților. Pentru că puțină lume știe că Dan Tapalagă, apologetul luptei anti-corupție cu orice preț, face parte din gașca care a intrat în Arhiva SIPA ca la Disneyland.

Cum s-a transformat în cel pe care-l blama

Cândva, prin 2007, Sorin Roșca Stănescu scria :

„Dan Tapalagă, fost consilier al ministrului Justiției, s-a confesat unor amici că o avertiza pe Macovei să nu mai spună că arhiva SIPA se copiază la greu, întrucât telefoanele îi erau ascultate”.

Atunci, Tapalagă spunea că este demersul unui fost securist care se va tranșa în instanță.

„Solicit Clubului Român de Presă să ia în discuție acest caz, pe care îl consider o încălcare gravă a deontologiei profesionale. Nu am fost contactat de nici un reprezentant al ziarului Ziua pentru a-mi putea prezenta punctul de vedere. Autorul articolului nu citează surse, nu prezintă probe în sprijinul afirmațiilor sale, călcând în picioare elementare reguli profesionale”, tuna și fulgera Tapalagă în 2007.

În 2017, subsemnatul publică un document oficial din care rezultă că echipa Macovei - Tapalgă - Danileț s-au jucat în 2006-2007 cu dosarele din Arhiva SIPA. Răspunsul lui Tapalagă este că o fac ca să compromit lupta anti-corupție, plus o serie întreagă de afirmații tip supozitor.

Dan Tapalagă nu m-a contactat, nu citează surse, nu prezintă probe, calcă în picioare elementare reguli profesionale.

Lui Dan Tapalagă i-au trebuit 10 ani ca să ajungă să se comporte precum Sorin Roșca Stănescu, așa că îi răspund cu vorbele lui de atunci:

„Totul este o minciună, o invenție de tip securist și o diversiune sinistră menită să denigreze cu orice preț”.

Logica îl contrazice

Nu am dovezi că a copiat dosare cot la cot cu ceilalți, că a rescris hard-diskurile cu evidența operativă a SIPA. Nici măcar nu pot afirma că bârfele incredibile potrivit cărora a avut o relație furtunoasă cu Macovei, că s-au despărțit în stil italian după numai trei luni sunt adevărate, dar pot deduce din logica pe care o aplică în raționamentele sale, că a luat parte la o operațiune de supunere a magistraților cu ajutorul Arhivei SIPA.

Și i-a plăcut!

Pervers mic ce ești, ar exclama răutăcioșii…

Repet, este doar logica argumentației sale, aplicată la realitatea dezvăluită zilele acestea prin documente și aici mă refer la Raportul din 2008 al Comisiei Chiuariu-Predoiu care a verificat manipularea documentelor de către Monica Macovei și echipa sa.

Cum (nu) putem discredita lupta anti-corupție

Astfel, Dan Tapalagă susține că demersul nostru are drept scop discreditarea luptei anti-corupție.

Stil de activist de partid din anii ’50, care evită subiectul și te însuflețește cu lozinci despre lupta împotriva burghezo-moșierimii. Cu de-alde Dan Tapalagă s-a construit Canalul și s-a populat Bărăganul!

Deci, pentru Dan Tapalagă nu este important că pe vremea lui și a Monicăi Macovei s-au copiat documente secrete din Arhiva SIPA, așa cum susține Raportul, ci că prin această dezvăluire se discreditează lupta anticorupție.

Cum o discredităm? Arătând judecătorilor și procurorilor că au fost mințiți timp de 10 ani? Ciudat argument…

Îmi permit să-i spun că a fost primul care și-a cam băgat picioarele în ea de luptă anti-corupție încă de acum 12 ani când savura dosarele SIPA în biroul lui Macovei.

O bârfă de necrezut, nu-i așa! Capătă parfum de credibilitate odată cu apariția documentelor.

Tot Dan Tapalgă, un soi de șef de sală al simpozioanelor virtuale pe tema Binomului, spune că am lansat serialul „Noi suntem Statul!” ca să scap de procesele penale. Cum aș putea să o fac, nu reușește să explice, de altfel, nici eu n-am priceput tipul acesta de argument. Pentru că este exact invers!

Este logică tipică celui care s-a obișnuit cu manipularea destinelor unor oameni din dorința unor mai mari ai zilei! Dan Tapalgă știe cum se fac dosarele la comanda Binomului, așa că aplică logica inversă. Nu merge așa!

Stenograme modificate de DNA în dosarul de la Brașov

Am spus de multe ori că nu voi comenta dosarul meu în presă, dar pentru că s-a declanșat această zbatere stupidă, vă voi da un exemplu de ce înseamnă viața unui om din perspectiva DNA și a lui Dan Tapalagă.

În decembrie 2015, când ne-au propus spre reținere, procurorii DNA Brașov au atașat la dosar un set de stenograme, care trebuiau să dovedească cârdășia între noi.

Nu cred că o să surprindă pe nimeni dacă spun că astăzi simpla comparație între înregistrările originale și stenogramele DNA arată diferențe uriașe de transcriere. Plus că în dosar sunt puse două rânduri de transcrieri, diferite, dar semnate de aceeași ofițeri judiciariști DNA.

Nivelul de intervenție în stenograme este uriaș, dar voi lăsa aveastă treabă de rezolvat justiției, nu presei.

Dau un singur exemplu.

În decembrie 2015 în dosar era o convorbire telefonică transcrisă de DNA (?) în 12.08.2015 în care se spunea:

M: Am vorbit cu Dan și a spus că toată povestea asta duce în jur de 5.000…

În data de 12.01. 2016 aceeași convorbire transcrisă de același DNA (?) este modificată ca și când s-a schimbat banda.

M: Bine, am vorbit…(neinteligibil)… cu Dan și a spus că nu este de acord să facă, că toată povestea o să coste peste 5.000

Vă las pe voi să judecați dacă este o diferență semnificativă. Ce pot să spun este că pentru mine putea să conteze enorm. Și sunt sute de astfel de intervenții în transcrierile DNA.

Nici el, Tapalagă, nici cei care au lansat această temă, nu au înțeles/citit explicația demersului meu.

O rezum pentru ei:

Dacă tot vreți să aflăm adevărul, cred că ar trebuie să aflăm Tot Adevărul, inclusiv partea aia urâtă în care sunteți băgați până peste cap!

De ce acum, mai spune Tapalagă. Aici răspunsul este simplu: Pentru că acum am aflat!

Cu excepția nopții de 6-7 decembrie 2009, care a fost o experiență personală, toate celelalte episoade ale Operațiunii „Noi suntem Statul!” sunt parte a unui demers jurnalistic.

De ce tace?

Dar, l-aș întreba eu, el de a tăcut atâția ani? N-a avut nici o experiență profesională demnă de povestit? De ce nu scoate un cuvințel despre Arhiva SIPA? De ce nu a avut decența profesională să povestească ce s-a întâmplat acolo?

Varianta că nu s-a întâmplat nimic, nu ține. Îi dau documentele peste nas…

Concluzia mea?

Așa cum am spus public, nu-mi fac iluzii.

Serialul „Noi suntem Statul!” îmi aduce mai mulți dușmani decât prieteni, iar dezlegarea monștrilor din Arhiva SIPA nu-i face fericiți pe mulți. Ba chiar dimpotrivă.

Este de presupus că Binomul va face ceea ce știe mai bine, întrucât eu n-am de gând să mă opresc, cu atât mai mult cu cât sunt din ce în ce mai mulți oameni dispuși să mărturisească.

Aș spune că elementul declanșator a fost cazul Mariana Rarinca, când s-a văzut hidoșenia sistemului. Eu am simțit-o pe pielea mea, dar nu voi comenta experiențele personale cu excepția exemplului de mai sus.

Ultimele mărturii

Așa că vă aduc aminte de ultimele mărturii. Ale lui Cătălin Cherecheș, Ingrid Mocanu, procurorul Lele, generalul de Justiție Ion Panaitescu, ca să vă dau doar exemplele din ultimele zile.

„Eu am fost procuror șef de secție militară în PNA pe vremuri și mie mi-au parvenit informații de la madam Macovei direct la Secția Militară la care eram eu șef în PNA, cu indicația de a o ‚ucide’ pe doamna Stănoiu. (...)

Motiv pentru care am încredințat unui procuror notele informative pe care mi le dăduse doamna Macovei în 2005 de la SIPA, cu recomandarea să-i iau gâtul doamnei Stănoiu.(...)

Omul ăla a venit după o bucată de vreme la mine – prin aprilie – mai – și-mi zice: domnule, nu s-a găsit nimic. S-au făcut acte premergătoare și n-a ieșit nimic.

Iar eu i-am zis că dacă n-ai găsit nimic scrie soluția, eu ți-o confirm și o comunicam părților. Și procurorul a scris rezoluția de neîncepere a urmăririi penale pe care am comunicat-o și doamnei Macovei.

Și au apucat-o o mie de turbări și a propus revocarea mea din funcția de procuror șef secție deși chiar ei mă numiseră procuror șef la PNA. Și m-au dat afară. S-a întamplat în 2005”.

Sunt convins că mărturii ca cele ale generalului magistrat Ion Panaitescu vor continua.

În loc de epilog

La final, i-aș pune o singură întrebare lui Dan Tapalagă:

Când ai avut ultima dată cu adevărat curaj să scrii Adevărul?

Așa cum l-ai cunoscut, nu cum ți l-au transmis alții.

Cred că nici nu-și mai aduce aminte…

P.S. Am făcut un apel public la editorialistul Hotnews să ne spună în ce perioadă a consultat documente din Arhiva SIPA, de câte ori a intrat acolo și dacă avea certificat ORNISS. Îl ajut cu un fragment din emisiunea RRA de acum două zile.

Realizator RRA: Aşadar, pe parcursul anului 2005, cât timp nu fusese închisă SIPA, dar venise un nou ministru, SIPA a continuat să funcţioneze după vechile reguli, în aşa fel încât procedurile erau continuate. Şi spuneţi că era arhivare electronică?

Marius Oprea: Arhiva SIPA, să spun aşa, a fost sigilată imediat după emiterea hotărârii de guvern de către doamna ministru Macovei, însoţită de consilierul dânsei, jurnalistul Dan Tapalagă. Deci, au sigilat arhiva în prezenţa a trei lucrători de la SIPA şi, din câte am înţeles, a primit de la unul dintre ei chiar şi un opis al arhivei în format electronic.
Alte articole din categoria: Noi suntem Statul!

evz.ro
libertatea.ro
rtv.net
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
infoactual.ro
unica.ro
fanatik.ro
dcnews.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE Şi
FACEBOOK
evz.ro
Tema zilei
07:00 Surse: Lista scurtă de MINIȘTRI a PSD. ARTILERIA GREA a partidului intră în joc 19:26 Tăriceanu a făcut ANUNȚUL. Ce spune despre o majoritate ALDE-PNL 16:44 Portretul-robot al VIITORULUI PREMIER. Cine vine la Palatul Victoria 16:19 Klaus Iohannis despre premier: O să REZOLV foarte REPEDE problema MAJORITĂȚII 15:12 PSD pregătește „Guvernul fără pitpalaci” 15:00 Planul chinezesc al echipei Ponta - Grindeanu 14:28 Capul fostului ȘEF SRI George Maior, CONDIȚIE pusă în PSD pentru noul Guvern 13:05 De ce nu vrea PNL să intre la guvernare 09:28 Greșeala FATALĂ din LISTA de PREMIERI a lui Dragnea, descoperită de Băsescu 16:25 Ce spune Iohannis despre ALEGERILE ANTICIPATE 13:45 Ce ASCUNDE programul CONSULTĂRILOR la Cotroceni 12:53 STRATEGIA PNL înaintea CONSULTĂRILOR cu Iohannis. Orban NU VREA la guvernare - surse | Exclusiv EvZ 12:51 Portița matematică a lui Klaus Iohannis: PSD riscă să piardă guvernarea 10:57 Cine nu i-a RĂSPUNS la telefon lui GRINDEANU după ce a fost DEMIS 09:58 Noul premier: lista scurtă din PSD - surse 09:27 Evoluție INCREDIBILĂ în SONDAJE pentru PSD, în urma CRIZEI INTERNE. Influența SCANDALULUI asupra electoratului 08:52 Ce va face ministrul Justiției PÂNĂ în ULTIMUL MINUT, după demiterea Guvernului. Declarațiile lui Toader 00:20 Grindeanu ARE O INFORMAŢIE-BOMBĂ DESPRE ŞEFUL PSD: „I-am spus lui Dragnea…” Premierul a vorbit şi despre SCHEMA MARII TRĂDĂRI care L-A DEZAMĂGIT CRUNT 18:50 Cronica Războiului conjugal din PSD. România lui Cristoiu

Articole salvate