Obiceiuri care ne afectează creierul. Măsuri preventive pentru sănătatea neuronilor

Obiceiuri care ne afectează creierul. Măsuri preventive pentru sănătatea neuronilor Obiceiuri banale, care ne afectează creierul. Ce să faci ca să nu îți omori neuronii. Sursa Foto: Arhiva EVZ

Obiceiurile care par banale pot duce la distrugerea neuronilor. Medicii susțin că creierul omului continuă să se dezvolte și după ce a atins vârsta majoratului. Din acest motiv, recomandă o serie de măsuri pentru sănătatea neuronilor.

Cercetătoarea Sarah-Jayne Blakemore de la Institutul de Neuro-știință Cognitivă de la University College din Londra spune că o bună perioadă de timp medicii credeau că creierul uman încetează să se mai dezvolte încă din adolescență. Studii recente au demonstrat că multe regiuni ale acestuia se dezvoltă mult timp după atingerea maturității.

Cortexul prefrontal reprezinta zona creierului care trece prin cea mai lunga perioada de dezvoltare. Acesta este o regiune importantă a creierului pentru funcții cognitive superioare, ca de pildă elaborarea de planuri sau luarea de decizii. Această regiune influențează comportamentul social, empatia și modul în care oamenii interacționează cu ceilalți.

Obiceiuri banale care afectează dezvoltarea creierului

Chiar dacă cercetătorii au descoperit că unele regiuni ale creierului uman se pot dezvolta mult timp după atingerea maturității, există mulți factori care împiedică această dezvoltare:

Ne puteți urmări și pe Google News

Nu bei suficientă apă.

Ideea că alcoolul ucide neuronii este o concepție greșită. De fapt este vorba despre o serie întreagă de procese ale organismului atunci când consumăm alcool. Consumul acestor băuturi suprimă vasopresina, un hormon responsabil pentru reținerea apei în organism. Acest lucru duce la deshidratare, motivul pentru care apare și mahmureala.

Creierul este format din 75% apă, așa că este recomandat ca atunci când bei un pahar de votcă, că bei și unul mare de apă. Consumul de apă este extrem de important în dezvoltarea creierului, așa că nu este indicat să treacă mai mult de patru ore fără să te hidratezi.

Un studiu din 2011 arată că deshidratarea poate provoca inflamarea creierului (edem cerebral), care poate duce la micșorarea creierului.

Puține ore de somn

National Sleep Foundation recomanda ca adulții să doarmă între șapte și nouă ore pe noapte. Orele de odihnă sunt foarte importante, pentru că oferă creierului suficient timp să treacă prin toate etapele de somn, care devine treptat mai profund, și se încheie cu REM (mișcarea rapidă a ochilor). Fiecare persoană are pe parcursul unei nopți în care doarme, între 3-5 perioade de somn REM. Ele apar la intervale de 1-2 ore și variază ca durată. Un episod de somn REM poate dura între cinci minute și o oră. Din durata totală a unui somn, aproximativ 20% reprezinta stadiul REM de somn.

Somnul REM este foarte important. În acest timp, creierul lucrează din greu pentru a ne menține adormiți și în același timp activează regiunile creierului responsabile cu învățatul. Acest lucru se întâmplă atunci când amintirile sunt consolidate și stocate și nivelurile de energie sunt completate. Sin acest motiv, cineva care nu doarme suficient se concentrează și învață mai greu.

Un studiu realizat în 2022 arată că orele insuficiente de somn duc la moartea neuronilor din regiunea creierului numită locus coeruleus. Aceste celule produc energie, iar fără ele organismul nu mai poate funcționa în mod corespunzător.

Fumatul

Un alt studiu realizat anul trecut de Institutul Național pentru Sănătate și Cercetare Medicală din Franța arată că s-a descoperit că șoarecii de laborator dependenți de nicotină aveau cu 50% mai puțini neuroni în hipocampus. Cei care au luat doze mai mari de nicotina au experimentat, de asemenea, moartea celulelor creierului.

Un studiu realizat de specialiștii indieni arată că un compus din țigări, numit NNK, ar putea provoca o reacție exagerată a celulelor albe din creier, forțându-le să atace celulele sănătoase.

Alimentația

O dietă bogată în grăsimi saturate, zaharuri rafinate și alimente procesate poate duce la inflamații cronice și la producerea de radicali liberi, ceea ce poate deteriora neuronii și poate contribui la moartea prematură a acestora.

Lipsa de activitate

Sedentarismul poate afecta fluxul sanguin către creier și poate duce la pierderea conexiunilor neuronale.

Cum avem grijă de sănătatea creierului

Medicii vin cu o serie de recomandări pentru a ajuta creierul să se dezvolte și pentru a preveni moartea neuronilor:

  1. O dietă echilibrată și sănătoasă, bogată în legume, fructe, pește, nuci și semințe.
  2. Cel puțin 30 de minute de mișcare pe zi.
  3. Relaxare: tehnicile de yoga sau meditația pot ajuta la reducerea stresului.
  4. Somnul adecvat.
  5. Eliminarea alcoolului și tutunului.
  6. Evitați substanțele chimice.