Dacian Cioloș: ”Guvernul va avea o abordare integrată a resurselor financiare și a asistenței tehnice pentru Valea Jiului, Roșia Montană și nordul Moldovei”

Dacian Cioloș: ”Guvernul va avea o abordare integrată a resurselor financiare și a asistenței tehnice pentru Valea Jiului, Roșia Montană și nordul Moldovei”

Guvernul va avea o abordare integrată în ceea ce priveşte utilizarea resurselor financiare şi va oferi asistenţă tehnică în trei regiuni defavorizate ale României care se confruntă cu probleme de monoindustrie sau şomaj ridicat, în vederea dezvoltării economice a acestora, a declarat vineri, la Petroşani, premierul Dacian Cioloş, prezent la inaugurarea filialei locale a Unităţii Guvernamentale de Asistenţă Tehnică (UGAT). 

Zonele în care va fi oferit acest sprijin guvernamental sunt Valea Jiului, Roşia Montană şi partea de nord a Moldovei, în acest scop fiind creată, printr-un Memorandum, Unitatea Guvernamentală de Asistenţă Tehnică. 

'Pentru aceste trei zone ne-am gândit să integrăm, de facto, resursele financiare pe care le avem atât din diferite programe finanţate din fonduri europene, cât şi din bugetul de stat, şi să avem o abordare integrată a investirii acestor resurse financiare, în mod privilegiat, în aceste zone. Pentru acest lucru am aprobat în guvern un Memorandum care stabileşte, pe de o parte, constituirea unei Unităţi Guvernamentale de Asistenţă Tehnică în cadrul Cancelariei Primului Ministru, dar care va avea şi trei sedii locale în cele trei regiuni, dintre care una în Valea Jiului, în incinta Universităţii din Petroşani', a arătat premierul. 

El a menţionat că este nevoie de o abordare integrată a resurselor financiare, atât din fonduri europene, cât şi de la bugetul de stat, astfel încât să ofere posibilitatea ca mai multe localităţi din zonele vizate să poată lucra împreună pe proiecte care să aducă beneficii pentru toată zona. 

Ne puteți urmări și pe Google News

'Abordare integrată a resurselor financiare pentru a ne asigura că ele sunt folosite în mod cât mai eficient, altfel spus am dori să evităm conflicte instituţionale între localităţi şi o bătălie pentru fonduri între localităţi şi să îi punem să lucreze împreună pe proiecte care să fie benefice pentru toată regiunea, să se dezvolte parcuri industriale, infrastructura de transport, infrastructura socială, formare profesională, gândind la ansamblul zonei şi nu la fiecare localitate în parte', a explicat premierul, citat de Agerpres. 

UGAT va furniza şi asistenţa tehnică necesară autorităţilor locale în pregătirea proiectelor care au ca scop dezvoltarea zonei, astfel încât acestea să fie abordate cu prioritate. 

'Vom mai furniza şi asistenţă tehnică prin această Unitate Guvernamentală de Asistenţă Tehnică care va ajuta localităţile, autorităţile locale, să structureze proiecte cu asistenţă tehnică - dacă va fi nevoie chiar vom aduce experţi, punctual, pe anumite subiecte care trebuie rezolvate aici. Această Unitate de Asistenţă Tehnică va asigura şi abordarea cu prioritate a acestor proiecte la nivel guvernamental, atunci când trebuie obţinute avize de la diferite ministere sau trebuie aprobate diferite acte normative. Deci, va fi o structură de legătură între Guvern şi autorităţile locale şi se va asigura că proiectele sunt gândite la nivel integrat la nivel local şi că ele sunt susţinute administrativ- financiar la nivel central, atunci când va fi nevoie', a spus Dacian Cioloş. 

UGAT va avea rolul de a ţine legătura şi cu sectorul de investiţii private, astfel încât potenţialii investitori să fie orientaţi şi spre aceste zone sărace. În ceea ce priveşte Valea Jiului, premierul a arătat că zona are nevoie, în primul rând, de infrastructură de transport şi de înfiinţarea unor parcuri industriale. 

'Aici e nevoie, în primul rând, de infrastructură. Trebuie să putem conecta Valea Jiului cu zonele de acces - deci infrastructură de transport. Există un potenţial pentru instalarea unor afaceri şi pentru asta fiecare Municipiu de aici ne-a spus că vor să dezvolte parcuri industriale şi le-am spus că trebuie să le gândim integrat, pentru că n-are rost să facem câte un parc industrial în fiecare localitate şi să nu vină nimeni în niciunul dintre ele. Deci, să gândim integrat pe toată Valea Jiului şi nevoia de infrastructură şi nevoia de parcuri industriale şi nevoi de alte infrastructuri pentru servicii publice, cum ar fi spitale, în domeniul sănătăţii (...), infrastructură pentru educaţie. Formarea profesională este esenţială pentru că marea problemă în România nu mai este doar infrastructura, ci şi disponibilitatea de forţă de muncă calificată', a completat Dacian Cioloş. 

Primul proiect care s-a bucurat de sprijinul UGAT în Valea Jiului are o valoare de 90 de milioane de euro şi ar putea fi semnat în următoarele două săptămâni. Proiectul este realizat de operatorul regional de apă Apa Serv Valea Jiului şi se referă la modernizarea infrastructurii de apă şi canal din mai multe oraşe ale zonei.