Tentativa de asasinat a lui Robert Fico, pusă de Rusia pe seama „elitei liberale”

Tentativa de asasinat a lui Robert Fico, pusă de Rusia pe seama „elitei liberale” Robert Fico, împușcat. Sursa foto: X

La mai bine de o săptămână de la tentativa de asasinat a premierului slovac Robert Fico, Serviciul de informații externe al Rusiei (SVR) susține că în spatele acesteia se află elitele liberale.

„Tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico arată că elitele globaliste totalitar-liberale trec la o teroare politică deschisă împotriva oponenţilor lor”, susţine biroul de presă al SVR într-un comentariu postat miercuri pe pagina de internet a RIA Novosti.

Atacul asupra lui Robert Fico, o intimidare a celor cu opinii diferite

Potrivit SVR, acest atac a fost planificat pentru a intimida persoanele cu opinii divergente care acționează în interesul propriilor națiuni, în timp ce Occidentul încearcă să minimalizeze gravitatea crimei, atribuind-o unui trăgător solitar.

Contrar informațiilor provenite din Rusia, pe 16 mai, ministrul slovac de Interne, Matus Sutaj Estok, a afirmat că atacatorul a acționat de unul singur și nu a avut complici, recunoscând totodată că atacul a avut o motivație „politică”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cancelariile occidentale au exprimat ferm condamnarea față de acest atac.

Între timp, atacatorul lui Robert Fico, identificat în persoana lui Juraj Cintula, un poet de 71 de ani, a fost deja „inculpat pentru tentativă de omor”.

SVR

SVR. Sursa foto: Coatchristophe | Dreamstime.com

Cum se simte premierul slovac

După o întâlnire de miercuri a Consiliului de Securitate, vicepremierul Robert Kalinak a informat presa că starea lui Robert Fico, rănit de patru gloanțe și spitalizat, era stabilă în cursul dimineții.

„Starea lui este gravă, rănile sunt complicate. Transportul este cu siguranţă exclus în acest moment”, a adăugat Kalina.

Duminică, ministrul slovac de Interne, Matus Sutaj Estok, a indicat că poliția investighează posibilitatea ca atacatorul să nu fi acționat singur.

Robert Fico, premierul Slovaciei

Robert Fico. Sursa foto: Arhiva EVZ

Referindu-se la rapoartele serviciilor de informații, oficialul a menționat că cineva a șters istoricul și comunicările atacatorului de pe Facebook în timp ce acesta era reținut.

Cu toate acestea, agenția slovacă de reglementare a mass-media a declarat că Meta, compania care deține Facebook, a informat autoritățile că a șters contul suspectului care l-a atacat pe Robert Fico, potrivit Reuters.