Recalcularea pensiilor. Câți bani vor primi românii cu o vechime mică

Recalcularea pensiilor. Câți bani vor primi românii cu o vechime mică Sursa foto: Dreamstime.com

Recalcularea pensiilor ar urma să rezolve toate inechitățile din sistem. Conform promisiunilor aleșilor, nicio pensie din România nu va scădea începând cu luna septembrie. Totuși, românii care au petrecut puțin timp în câmpul muncii au numeroase semne de întrebare legat de noua lege.

Recalcularea pensiilor. Sumele primite de beneficiarii cu vechime mică

Un caz aparte este cel al românilor care au o vechime mică. Astfel, cei care au petrecut mai puțin de 15 ani în câmpul muncii vor primi câteva sute de lei, suma fiind stabilită în funcție de contributivitate. Totodată, cetățenii care nu au lucrat cel puțin 15 ani nu vor putea solicita pensia minimă de 1.281 de lei.

Pensie

Pensie. Sursa foto: arhiva EVZ

Mai mult, românii care au atins vârsta de pensionare (63 de ani în cazul femeilor și 65 de ani în cel al bărbaților) și au o vechime mai mică de 15 ani vor primi un venit mai mic, acesta fiind stabilit în funcție de contributivitate.

Situația celor care au o vechime mai mare de 15 ani

În cazul celor care nu au petrecut minim 15 ani în câmpul muncii, statul nu va completa venitul până la 1.281 de lei. În schimb, acest lucru va fi posibil în cazul persoanelor care au lucrat mai mult de un deceniu și jumătate.

Ne puteți urmări și pe Google News

După recalcularea pensiilor, aproximativ un milion de români nu vor beneficia de majorarea veniturilor lunare. Cei vizați în acest sens sunt cetățenii care au avut un stagiu de cotizare mai mic de 25 de ani.

Recalcularea pensiilor

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Recalcularea pensiilor. Românii care nu vor beneficia de majorări

Începând din luna septembrie, pensionarii din România vor primi banii după noile calcule. Românii care nu au muncit 15 ani și nu au atins vârsta de pensionare, însă se află în incapacitate de muncă, nu vor primi pensie pe bază de contributivitate.  În schimb, aceștia pot depune documentele necesare pentru a primi pensia de handicap. Valoarea acestui ajutor lunar ajunge la 600 de lei.