Bătălia finală pentru Oltchim

Bătălia finală pentru Oltchim

Deja la a treia tentativă de privatizare, Oltchim produce rumoare pe Bursă. Sâptămâna trecută, vestea că doi investitori, respectiv, PCC SE şi Chimcomplex Borzeşti sunt interesaţi să cumpere, a urcat acţiunile Oltchim la aproape 15%, la Bursa de Valori Bucureşti.

 Statul urmează să vândă cele 54,81% de acțiuni deținute prin Ministerul Economiei, Comerțului și Relațiilor cu Mediul de Afaceri, termenul pentru depunerea ofertelor angajante fiind 26 iunie. Cumpărătorul nu va plăti și datoriile istorice ale combinatului.

După o tentativă eşuată de privatizare în anul 2012, Oltchim a rămas în proprietatea statului. Un an mai târziu intră în insolvenţă, având întârzieri de cel puţin trei luni la plata salariilor. În decembrie 2014, la ultima tentativă de vânzare, niciun investitor nu şi-a exprimat interesul să preia compania cu 2.000 de salariaţi.

După intrarea în insolvenţă, administratorul special şi cel judiciar au găsit o soluţie prin care să scoată la vânzare pe bucăţi compania. „Profitul net al companiei, în primele cinci luni ale anului, este de 2,6 milioane de lei. Estimăm că va ajunge la 3 milioane de lei în primul semestru din aces an. Profitul a început să devină real și să se consolideze din momentul în care s-au reziliat contractele cu firmele căpușă, principiile noi impuse de administratorul special și cel judiciar fiind de echitate și prețuri corecte în relația cu partenerii. Pierderile cauzate de contractele cu firmele căpuşă erau de câteva sute de milioane de lei anual“, a declarat, pentru Capital, Bogdan Stănescu, administratorul special al Oltchim.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit acestuia, dacă ofertele sunt serioase şi creditorii le vor aproba, atunci, în două - trei luni se va semna tranzacţia şi în alte şase luni va avea loc transferul de proprietate. Ar fi prima privatizare de succes a statului, de la vânzarea de acţiuni ale BCR, din anul 2006.