Editura Evenimentul si Capital

ZIUA FRANȚEI. Marcela Feraru, corespondenta noastră la Paris: Mitul căderii Bastiliei Ce sărbătoresc francezii în 14 iulie

„Les képis blanc”, chipiele albe, este un termen simbolic pentru militarii din Legiunea Străină - în armata franceză, ei se disting prin aceste chipie albe, a căror origine coboară până la bătăliile pentru cucerirea Algeriei.
Autor: | | 1 Comentarii | 1573 Vizualizari

Pe 14 iulie, contrar a ceea ce ni se spune și a ceea ce credem, Franța NU celebrează căderea Bastiliei, eveniment sângeros al Revoluției franceze, ci sărbătoarea Federației.

În 14 iulie 1789, într-adevăr, populația Parisului lua cu asalt Bastilia, simbol al puterii absolutiste regale.

Însă Bastilia nu mai era locul teribil, sumbru, în care deținuții erau aruncați adesea fără judecată, cu o simplă scrisoare semnată de rege (cachet royale). Deținuți, adesea de sânge princiar sau din înalta nobilime, vinovați de a fi displăcut Majestății sale sau de a fi complotat împotriva acestuia, printre care o vreme celebrul Fouquet, ministru de Finanțe al lui Ludivic al IV-lea, despre care s-a presupus o vreme că a fost «omul cu masca de fier».

Cucerirea Bastiliei

Revoluționarii n-au mai găsit în celule decât câțiva bieți deținuți de drept comun. Mica istorie spune că, dacă închisoarea a fost demolată piatră cu piatră de către parizieni, aceasta s-a întâmplat la îndemul unui antreprenor care avea nevoie de materiale de construcții! În prezent, urmele zidurilor fortăreței sunt gravate și pot fi încă văzute în Piața Bastiliei. După cum se vede, manipularea n-a fost inventată în zilele noastre!Așadar, 14 iulie nu celebrează luarea Bastiliei, eveniment sângeros al Revoluției franceze, ci sărbătoarea Federației.

Între 1789 și 1790, pe tot teritoriul Hexagonului se formează federații regionale ale gărzilor naționale.

Marchizul de La Fayette propune federalizarea națională a acestor organizații regionale, care se vor reuni la Paris pe 14 iulie 1790: 14 000 de revoluționari ajung la Paris sub banierele departamentelor lor și defilează astfel de la Bastilia la Champs de Mars.

O mesă este organizată și regele însuși ia cuvântul, în uralele mulțimii, ceea ce arata că la vremea respectivă el întruchipa încă, în inimile poporului, puterea patriei. Ludovic la XVI-lea va fi decapitat doi ani mai târziu...

Sărbătoare națională

Ziua de 14 iulie va deveni sărbătoare națională abia în 1880, sub cea de-a III-a Republică, când și Marseilleza,un alt simbol al Revoluției franceze, devine imn național.

Propunerea pentru această dată ca Zi Națională a fost avansată de deputatul Benjamin Raspail, pentru că „luarea” Bastiliei nu întrunește consensul - din cauza evenimentelor sângeroase la care face referire - însă acest consens este regăsit în jurul zilei de 14 iulie 1790, ziua Federației.La fel cum, contrar așteptărilor poate, «coloana din iulie», ridicată cu aceeași ocazie în Piața Bastiliei, nu celebrează Revoluția franceză, ci victimele «celor trei zile glorioase » ale Revoluției din 1830.

Odată cu adoptarea zilei de 14 iulie ca Zi Națională, este instituită, prin decret, și defilarea militară.

Parada militară de pe Champs Elysée

Cea mai celebră dintre defilările de 14 iulie rămâne, fără îndoială, «Defilarea Victoriei » din 1919.

Primul Război Mondial, «cel mai mare masacru din istorie » pentru poporul francez, se încheiase. La defilare au fost invitate toate națiunile aliate, iar soldații vor trece pe sub Arcul de Triumf și vor coborî pe Champs Elysée, în uralele parizienilor.

Printre aceștia - fapt mai puțin cunoscut - un detașament de soldați români, cu steagul tricolor. Mică aliată de la răsărit și-a cumpărat scump drepul de a trece pe sub Arcul de Triumf, iar Franța s-a achitat onorabil apărându-i drepturile la Tratatul de la Versailles...

Începând din acest moment defilarea de 14 iulie se instalează pe Champs Elyséecu un mic intermezzo, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: Internaţional

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
14:02 Înregistrare cu un GREU DIN PSD: „Îl cheamă la DNA să spună că domnul preşedinte…” LA CINE SE REFERĂ? Breaking news 13:08 Războiul dintre Carmen Dan și Gabriela Firea s-a mutat la Parchet! L-a turnat omul primarului pe subalternul favoritei lui Dragnea? 13:07 ATENTAT POLITIC EȘUAT. Cum a reușit Liviu Dragnea să scape dintr-o nouă ambuscadă. Editorial de Dan Andronic. 11:35 SCANDAL MONSTRU în direct la Antena 3. EXISTĂ O CÂRTIŢĂ a SRI? În urma dezvăluirilor, CINEVA DIN PSD poate fi exclus. Alertă în politică 09:10 Dragnea şi Firea AU BĂTUT PALMA ÎN CEx pentru un SCOP COMUN. De abia AZI S-A AFLAT! Funcţie importantă... 09:08 Adevărata bombă de la CEx al PSD? LUI TĂRICEANU NU-I VA PLĂCEA... Breaking news în politică 08:49 Victorie amară pentru Dragnea. Există un SACRIFICIU NEŞTIUT. Puciştii vin puternic pe turnantă. NEWS ALERT 08:44 Contribuția noului Binom SRI – Parchetul General la rămînerea lui Liviu Dragnea în fruntea PSD. Gândul lui Cristoiu 08:43 Şi totuşi, FIREA L-A ÎNVINS PE DRAGNEA înainte de CEx. Avem un nou NR. 1 ÎN PSD. Breaking news 17:07 DEZVĂLUIRI incendiare din CEx al PSD. Momentul de COTITURĂ care l-a SALVAT pe Liviu Dragnea de la debarcarea din PSD 13:46 DRAGNEA anunță REMANIEREA: „Nu trebuie să rămână în GUVERN” 13:39 Dragnea A PĂŢIT-O RĂU! SĂ FIE MÂNA PUCIŞTILOR? Numai la asta nu se aştepta şeful PSD... Breaking news politic 12:25 „Problema PSD ului și a lui Dragnea nu este CORUPŢIA, ci PROSTIA ajunsă chiar la rang de VIRTUTE” 12:16 Trădare în CEx al PSD? Declaraţii incendiare ale lui Marian Oprişan: „NU MOR DE DRAGUL LUI DRAGNEA” Breaking news 10:22 Scandalul din CEx ajunge la acuzații grave. Cine din PSD dă de băut PROCURORILOR pentru a scăpa de DOSARE de evaziune FISCALĂ? Alertă 10:22 Previziunea lui ION CRISTOIU despre CEx PSD: „Se va SFÂRȘI prost” 10:21 Firea a aflat detaliile murdare din CEx al PSD. Dragnea va lovi năprasnic, dar ADEVĂRATA BOMBĂ vizează două nume din Guvern 10:20 Băsescu îl face pe Dragnea cu ou și oțet: Atât de nociv încât până la sfârşitul anului va trebui să plece 09:07 DECLARAȚII la ieșirea de la ȘEDINȚA CEx. FIREA: „S-a CERUT EXCLUDEREA mea” 09:05 Dragnea A CÂŞTIGAT LUPTA DIN CEx al PSD! Declaraţia care spune totul. Breaking news-ul anului în politică

Articole salvate