Ziua Educației 5 octombrie. Bacalaureatul va fi cu totul altul din 2027. Ce se mai prevede ]n noile legi

Ziua Educației 5 octombrie. Bacalaureatul va fi cu totul altul din 2027. Ce se mai prevede ]n noile legi Sursa foto: Syda Productions | Dreamstime.com

Ziua Educației 5 octombrie. Elevii și profesorii au avut astăzi o zi liberă, dar toate gândurile lor se îndreaptă spre noile legi care vor schimba sistemul de învățământ. Unele dintre prevederile proiectului de act normativ sunt extrem de contestate.

Noile Legi ale Educației ar fi trebit să fie prezentate astăzi în ședința Guvern, dar noul ministru nu a făcut nicio precizare cu privire la data la care acestea ar putea fi adoptate. Proiectul se află în dezbatre publică și au fost depuse deja 10.000 de amendamente. Cea mai contestată dintre schimbări este introducerea examenului de adminitere la colegiile naționale.

Prevedere contestată

Potrivit proiectului de lege, începând cu anul 2024, colegiile naționale vor avea dreptul să organizeze propriile examene de admitere, pentru ocuparea a 90% dintre locuri. Restul de 10% vor fi ocupate prin procesul normal de admitere, pe baza rezultatelor de la Evaluarea Națională.

Examenul de admitere la colegiu va trebui finalizat înainte de data prevăzută pentru susținerea Evaluării Naționale, potrivit Ministerului Educației. Mai mult, la media de admitere la licee, din 2023, nu se va mai lua în calcul media celor patru ani de gimnaziu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cei care contestă această prevedere spun că nu cred în corectitudinea unui astfel de examen și dau și câteva motive în acest sens: se încurajează meditațiile cu profesorii din colegii, dispare corectitudinea cu privire la admitere, se pot face subiecte cu dedicație și dispare transparența admiterii. De asemenea, este reclamat faptul că, în cazul unui astfel de examen. corectarea lucrărilor se va face în colegiul respectiv, nu de către profesori din alte județe.

De asemenea, părinții spun că este greu de evaluat nivelul copilului pentru a ști exact la ce colegiu să dea examen și că acest nou sistem nu le asigură accesul corect și transparent tuturor candidaților

Schimbări majore la Bacalaureat

Tot potrivit noilor legi ale educației, examenul de Bacalaureat va fi complet diferit începând cu 2027. Vor fi doar două probe scrise obligatorii, pentru elevii de la toate filierele, profilurile şi specializările.

O probă va fi la limba și literatura română, dar va conține și subiecte de gramatică. Cea de a doua va testa cunoştinţele de matematică, ştiinţe reale, istorie, geografie şi ştiinţe socio-umane. Practic subiectele vor fi din mai multe materii.

Proiectul de act normativ aduce și alte modificări. Elevii din clasa pregătitoare nu vor mai primi calificative. În plus la Sport, Muzică și Desen nu se vor mai acorda note, ci doar calificative.

O altă noutate este apariția portofoliului elevului. Acesta va conține informații legate de notele obținute de elevi, rezultatele la anumite evaluări, recomandările profesorilor, dar și progresul înregistrat pe parcursul anilor de școală. Portofoliul va sta la baza planurilor de învățare personalizate pentru fiecare elev în parte, iar pe baza lui se vor face recomandări pentru viitor. De exemplu, la finalul clasei a VIII-a elevului i se vor recomanda anumite licee.

Ziua Educației 5 octombrie

În fiecare an, elevii și profesorii beneficiază de o zi liberă în luna octombrie, mai exact de Ziua Internațională a Educației. Aceasta se serbează în fiecare an pe data de 5 octombrie. În această zi nu se organizează cursuri.

Elevii vor avea parte în curând și de prima vacanță care va fi în perioada 22-30 octombrie. Până acum, de aceasta beneficiau doar copiii de grădiniță și elevii din clasele primare.