Cel puțin o mie de români care lucrează în Germania s-au infectat cu nou coronavirus, majoritatea dintre ei lucrând la un abator din landul Renania de Nord-Westfalia. Postul german de televiziune ZDF a realizat o serie de interviuri cu mai mulți români care au revenit în România, din cauza condițiilor proaste de care s-au lovit în perioada în care au fost plecați la muncă.

Alberto Gogu a fost angajat la abatorul Tonnies și a revenit într-un sat din sudul României. Bărbatul a povestit că a avut parte de cea mai traumatizantă experiență a vieții sale. „Lucrez de 12 ani în Germania, însă ce am trăit în ultimele luni a fost cea mai grea experienţă a vieţii mele.” Românul a mai afirmat că un fost coleg de-al său locuiește într-o casă cu alte 10 persoane și toți sunt infectați.

Alberto Gogu a plecat în aprilie în Germania, împreună cu soția sa, și au lăsat acasă opt copii. „Trebuie să le promitem câte ceva, pentru ca să nu mai plângă. Unul vrea o bicicletă, altul vrea dulciuri”, a spus românul.

„Oamenii s-au îmbolnăvit. Muncitorii care au fost testați pozitiv veneau la muncă. Atâta timp cât se simţeau bine, nu s-a interesat nimeni. Noi cu siguranţă nu am adus virusul, coronavirusul era de dinainte în Germania.”, a declarat și Claudiu-Ioan Similie.


De ce se întorc românii acasă? Cazul Germania, explicat

De ce a izbucnit în lacrimi ministrul Agriculturii


Muncitorii români consideră că prim-ministrul landului, Armin Laschet, este responsabil pentru infestare. Și asta pentru că în luna aprilie în Germania erau 30.000 de persoane bolnave în timp ce România înregistra 7.000. „Noi cu siguranţă nu am adus virusul, coronavirusul era de dinainte în Germania”, afirmă Claudiu-Ioan Similie.

Alberto Gogu a rămas dezamăgit după experiența „sparanghelul” pe care a avut-o în Germania. „Am fost dat afară de la ferma de sparanghel, a fost o dezamăgire. Am dormit pe stradă şi am făcut foamea”. Românul a lucrat și la abatorul din landul Renania și nici acolo nu a fost mai bine. „Mi-era cu adevărat că mă voi îmbolnăvi. Cu 50 de kilograme de carne în braţe nu ai cum să ţii cont de distanţarea necesară. O dată i-am spus şefei mele: Sunt bolnav, nu mai pot, iar ea a spus: Nu te duci nicăieri!”

sursa: ZDF