Zboruri anulate. Banii pe biletele de avion, recuperați mai repede

Zboruri anulate. Banii pe biletele de avion, recuperați mai repede Sursa foto: Air Moldova / facebook

Pasagerii care au cumpărat bilete de avion și nu le-au putut folosi, vor fi printre primii care își vor recupera banii în cazul în care compania aeriană va intra în insolvabilitate. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost examinat în ședința de miercuri a Comisiei parlamentare economie, buget și finanțe.

Pasagerii din Republica Moldova se clasau, până acum, abia în rangul șapte după prioritate la recuperarea datoriilor în cazul insolvenței unei companii, iar acum aceștia vor fi printre primii.

„Agenții economici încasează pe conturile bancare sume enorme rezultate din vânzarea biletelor pentru curse care eșuează, supraîndatorându-se față de pasageri. Anul 2023 a demonstrat o tendință negativă la capitolul numărului de petiții înaintate de consumatorii din domeniul aviației civile”, menționează în nota informativă autorii inițiativei legislative, deputații din Fracțiunea „Partidul Acțiune și Solidaritate”, Radu Marian și Sergiu Lazarencu.

Zboruri anulate. Peste 28.000 de oameni au de recuperat bani de la „Air Moldova”

Potrivit acestora, în prezent, sunt peste 28 de mii de cetățeni care nu și-au primit banii înapoi pentru procurarea biletelor de la compania „Air Moldova”. Este vorba de 75 de mii de bilete în valoare de aproximativ 9 milioane de euro. Banii sunt blocați pe conturile acestei companii. Autoritatea Aeronautică Civilă a cerut în judecată ca cei care au cumpărat biletele cu cardul bancar automat să-și poată întoarce banii. Încă nu a început procedura rambursării, pentru că nu este decizia judecății”, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Ne puteți urmări și pe Google News
Aeroportul Chișinău, taxi

Sursa foto: Aeroportul Chișinău

În octombrie 2018, compania de stat Air Moldova a fost scoasă la privatizare și cumpărată, cu 1,2 miliarde de lei, de firma "Civil Aviation Group SRL", înregistrată doar cu o lună înainte de un grup de investitori.

Premierul Dorin Recean a declarat, în repetate rânduri, că Air Moldova este afiliată grupării Șor. Compania şi-a tot anulat zborurile în primavara anului trecut, iar din luna mai are conturile blocate din cauza datoriilor. Tot atunci, operatorul aerian ceruse instanței acordul să facă "o restructurare accelerată", pentru a depăși dificultățile financiare și a evita falimentul. Condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” de un miliard de euro, oligarhul Ilan Șor a fugit din Republica Moldova în 2019. În prezent, acesta s-ar afla în Israel. Din când în când, face vizite în Federația Rusă.