Conturile companiei Air Moldova sunt blocate. Peste 20.000 de persoane așteaptă despăgubiri

Conturile companiei Air Moldova sunt blocate. Peste 20.000 de persoane așteaptă despăgubiri Sursa foto: Air Moldova / facebook

Peste 180 de milioane de lei are de plătit compania Air Moldova, controlată de oligarhul Ilan Șor, către clienții săi. Este vorba despr 28.000 de persoane care nu au primit despăgubiri pentru biletele cumpărate, pe care nu le-au mai putut folosi.

Compania Air Moldova are conturile blocate, după ce a fost băgată în faliment, după o schemă orchstrată de oligarhul Ilan Șor. „Peste 28 de mii de oameni trebuie să-și primească banii înapoi de la Air Moldova care a intrat într-un proces de restructurare a datoriilor.

Banii sunt blocați pe conturile acestei companii. Autoritatea Aeronautică Civilă a cerut în judecată ca cei care au cumpărat biletele cu cardul bancar automat să-și poată întoarce banii. Încă nu a început procedura rambursării, pentru că nu este decizia judecății”, a declarat ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu, la Jurnal TV.

Deputații PAS au prezentat o inițiativă legislativă care prevede ca pasagerii păgubiți de companie să aibă prioritate în restituirea banilor pe biletele procurate anterior. Este vorba despre 75.000 de bilete cumpărate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Compania Air Moldova nu mai are statut de operator aerian

Autoritatea Aeronautică Civilă a revocat pe 20 februarie Certificatul de Operator Aerian (AOC) al Air Moldova deoarece compania nu deține nici o aeronavă operațională și nu întrunește cerințele minime pentru deținerea unui AOC. Astfel, Air Moldova nu mai are statut de operator aerian, fiind privată de dreptul de a opera zboruri comerciale.

Ilan Șor

Sursa foto: captură video

„Revocarea certificatului prevede că Air Moldova nu mai are statut de operator aerian, fiind privată de dreptul de a opera zboruri comerciale. Comisia de Certificare întrunită în ședință, a constatat că până în prezent operatorul aerian Air Moldova, aflat în proces de restructurare accelerată de mai bine de jumătate de an, nu a prezentat nici o dovadă care confirmă înlăturarea neconformităților în termenul stabilit, nu deține nici o aeronavă operațională și nu întrunește cerințele minime pentru deținerea unui certificatul de operator aerian”, a declarat Irina Bodolică, purtător de cuvânt la. Autoritatea Aeronautică Civilă.

Aeroportul Chișinău

Sursa foto: Chisinau International Airport, Moldova / Facebook

În octombrie 2018, compania de stat Air Moldova a fost scoasă la privatizare și cumpărată, cu 1,2 miliarde de lei, de firma "Civil Aviation Group SRL", înregistrată doar cu o lună înainte de un grup de investitori. Premierul Dorin Recean a declarat, în repetate rânduri, că Air Moldova este afiliată grupării Șor. Compania şi-a tot anulat zborurile în primavara anului trecut, iar din luna mai are conturile blocate din cauza datoriilor. Tot atunci, operatorul aerian ceruse instanței acordul să facă "o restructurare accelerată", pentru a depăși dificultățile financiare și a evita falimentul.