Legăturile „fugarului” Ilan Șor cu Aeroportul din Chișinău. Rol-cheie în organizarea licitațiilor

Legăturile „fugarului” Ilan Șor cu Aeroportul din Chișinău. Rol-cheie în organizarea licitațiilor Sursa Foto: Arhiva EVZ

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale din Republica Moldova, Andrei Spînu, a anunțat că au fost anulate licitațiile pentru spațiile comerciale de la Aeroportul Chișinău.

Ministrul Andrei Spînu spune consideră că procedura de licitație a spațiilor comerciale de la Aeroportul din Chișinău ar fi fost sabotată de „fugarul” Ilan Șor. Doar două companii și-au prezentat ofertele la licitație, ceea ce încalcă principiul concurenței, spun autoritățile de la Chișinău.

„Concluziile preliminare arată că acest proces a fost sabotat, inclusiv din interior.  Avem obligația să anulăm licitația și să inițiem o procedură nouă în termeni cât mai restrânși. Scopul lui Șor a fost să continue să extragă bani din spațiile aeroportului și să blocheze o licitație corectă”, a scris oficialul Ministrul Infrstructurii de la Chișinău, pe pagina sa de Facebook.

Legăturile „fugarului” Ilan Șor cu spațiile comerciale de la Aeroportul din Chișinău

Aeroport Chisinau

Sursă foto: Facebook

Agenția Proprietăți Publice va anunța calendarul pentru organizarea unei noi licitații care să „asigure participare cât mai largă a companiilor din domeniu, dar și respectarea tuturor rigorilor pentru buna organizare a procesului, a transmis ministrul Andrei Spînu.

Ne puteți urmări și pe Google News

Conform anticorupție.md,  la începutul lunii februarie, compania Avia Invest, controlată de Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare de instanța de apel în dosarul fraudei bancare, a pierdut irevocabil procesul cu Guvernul Republicii Moldova privind recunoașterea hotărârii Tribunalului arbitral al Camerei de Comerț din Stockholm (Suedia). Această decizie a instanței  a permis demersurile  pentru recuperarea de către stat a Aeroportului Internațional Chișinău.  Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins recursul avocaților companiei. Echipa Centrului de Investigații Jurnalistice a realizat în ultimii ani mai multe investigații la tema concesionării Aeroportului Chișinău, deconspirând scheme, interese și proceduri fraudate, menționează sursa citată.

Aeroportului Internațional Chișinău (AIC) a revenit în administrarea statului în luna martie 2023, după cum anunța președinta Maia Sandu.  Astfel, compania Avia Invest, afiliată deputatului fugar Ilan Şor, nu mai are niciun drept de proprietate asupra AIC, iar toate activele au trecut în proprietatea statului.

Ilan Șor, „refugiat ” în Rusia

Ilan Șor

Ilan Șor. Sursa foto: captură video

Oligarhul fugar Ilan Şor, condamnat în dosarul fraudei bancare de un miliard de dolari din Republica Moldova şi dat în căutare internaţională, nu exclude posibilitatea de a se muta din Israel - ţara unde s-a refugiat - în Federaţia Rusă, unde are familia, a declarat el pentru agenţia rusă RIA. Potrivit Interpol Moldova, el ar fi  părăsit statul Israel, al cărui cetăţean este şi unde s-ar ascunde de justiţie în ultimii ani, la 1 februarie 2024.