Dorin Recean: George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova. Replica liderului AUR

Dorin Recean: George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova. Replica liderului AUR Sursa foto: Razvan Valcaneantu EEC

Premierul Republicii Moldova, Dorin Recean, a declarata că lideul AUR, George Simion, reprezintă un pericol pentru stabilitatea și pacea din Republica Moldova. În Replică[, George Simion a declarat că Republica Moldova nu este o țară, ci un stat și că urăște hotarul de la Prut.

George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova, a spus Dorin Recean, șeful Executivului de la Chișinău.

„Instituțiile statului au determinat că George Simion face parte din efortul de destabilizare în Republica Moldova, și acest lucru i-am comunicat și premierului Ciolacu. Participă la un efort de destabilizare în Republica Moldova, doar atât. Are interdicție și în Ucraina? Corect. Este o decizie a instituțiilor. Instituțiile au determinat acest factor de risc și corespunzător au luat decizia corespunzătoare”, a declarat premierul Dorin Recean la ProTV Chișinău.

Dorin Recean

Sursa foto: Facebook/ Dorin Recean

George Simion: Republica Moldova nu este un stat

”Republica Moldova, în opinia mea, nu este o ţară, este un stat. Urăsc din străfundul sufletului meu hotarul de la Prut. Nu văd niciun argument pentru care al doilea stat românesc să continue să existe în altă componenţă decât în componenţa ţării mame. Cu siguranţă nu-mi doresc perpetuarea unei statalităţi moldoveneşti diferită de România. Eu iubesc România de Nistru pân-la Tisa”, a spus George Simion, într-o conferinţă de presă.

Ne puteți urmări și pe Google News

Liderul AUR a fost întrebat dacă are în plan destabilizarea Republicii Moldova.

”Vă daţi seama că noi avem un plan de unire. Adică nu ne dorim să mai existe Preşedinţie, Guvern, Parlament acolo, la Chişinău, ci vrem să avem o singură ţară, cum am avut înainte ca doi criminali ai istoriei - Stalin şi Hitler - să ne despartă. Cu siguranţă în ochii guvernanţilor din Republica Moldova asta e echivalent cu o destabilizare, dar ăsta sunt eu de mic, aşa m-au învătat bunicii că e corect”, a răspuns Simion, adăugând că Basarabia e România.

George Simion, interzis în Republica Moldova până în 2028

Liderul AUR, George Simion, are interdicţie de a intra în Republica Moldova pentru încă 5 ani, adică până la 1 octombrie 2028, după ce o decizie iniţială în acest sens, luată în 2018, a fost prelungită cu încă cinci ani

Inspectoratul General pentru Migraţie a anunțat că, de la începutul războiului din Ucraina, a luat măsura asiguratorie de a declara ca indezirabili pe teritoriul Republicii Moldova 98 de cetăţeni străini.

George Simion a fost expulzat la 1 octombrie 2018 din Republica Moldova, fiind declarat persona non grata pentru o perioadă de 5 ani.

Comportamentul inadecvat și provocator

Interdicţia a fost impusă după ce, pe 27 august 2018, unui grup de cetăţeni români, participanţi la Marşul Unirii, nu li s-a permis trecerea frontierei de stat a Republicii Moldova. Motivul iniţial a fost comportamentul inadecvat şi provocator al unor persoane, refuzul de a se conforma procedurilor legale şi o serie de ameninţări în discuţiile cu reprezentanţii Poliţiei de Frontieră. În acelaşi timp, autorităţile din România au negat afirmaţiile spunând că tinerii au avut un comportament adecvat.

În martie, 2021, Simion nu a fost lăsat să intre în Republica Moldova. Poliţia de Frontieră de la Vama Leuşeni i-a transmis oficialului român că acesta are o interdicţie valabilă până în 2023.

Nici în iunie 2022, el nu a fost lăsat să intre în Moldova, unde avea loc şedinţa comună a parlamentelor Republicii Moldova şi României.

George Simion: Politicienii de la Chişinău se ţin de fotoliile lor călduţe, mimând iubirea faţă de România

George Simion

Liderul AUR, George Simion. Sursa foto: Arhiva EvZ

În legătură cu prelungirea interdicţiei de a intra în Republica Moldova până în anul 2028, Simion a spus că acest lucru denotă faptul că nimic nu s-a schimbat peste Prut, în ultimii ani. „În loc să îmbrăţişeze ideea unirii, politicienii de la Chişinău se ţin de fotoliile lor călduţe, mimând iubirea faţă de România, doar atunci când le convine lor.

Nu e vorba despre o nouă interdicţie ci de o continuare a celei vechi, ne judecăm din octombrie 2023 pe chestiunea aceasta.  Vedem însă că nimic nu s-a schimbat peste Prut în ultimii ani. În loc să îmbrăţişeze ideea unirii, politicienii de la Chişinău se ţin de fotoliile lor călduţe, mimând iubirea faţă de România doar atunci când le convine lor. Poziţiile noastre rămân aceleaşi: vrem unirea celor două state româneşti şi dispariţia graniţei de la Prut! Pentru asta militez de ani de zile şi nu mă dezic de această cauză naţională”, a declarat George Simion pentru news.ro. .