Conducerea companiei de servicii pe internet Yahoo! nu este împotriva fuziunii cu Microsoft, însă consideră că cel mai mare producător de software din lume ar trebui să mărească oferta de preluare de 42 de miliarde de dolari, conform unui articol publicat pe Bursa americană NASDAQ. Suma, ce corespunde preţului de 31 de dolari pe acţiune, subevaluează mult compania de servicii pe internet, se arată într-o scrisoare trimisă ieri conducerii Microsoft şi semnată de Jerry Yang, directorul general Yahoo!, şi de Roy Bostock, preşedintele consiliului director al companiei.

Mesajul trimis de cei doi este un răspuns la cel primit sâmbătă de Yahoo!, în care Steve Ballmer, directorul general al Microsoft, a dat conducerii companiei un ultimatum, ce expiră pe 26 aprilie. Acesta a transmis conducerii Yahoo! că va negocia direct cu acţionarii în cazul în care până la acest termen nu acceptă oferta de 42 de miliarde de dolari.

Yahoo! a respins prima dată în februarie oferta de preluare avansată de Microsoft, care evalua atunci compania la 44,6 miliarde de dolari, întrucât o considera insuficientă. Între timp, deprecierea acţiunilor producătorului de software, cu peste 20 de procente în 2008, cauzată de incertitudinea preluării Yahoo!, a adus cu sine şi micşorarea ofertei până la 42 de miliarde de dolari.

De-a şoarecele şi pisica

În loc să mărească oferta, conducerea Microsoft ameninţă că o va micşora, în cazul în care oficialii Yahoo! nu dau un răspuns oficial. „Dacă vom fi forţaţi să facem o ofertă direct acţionarilor voştri, această acţiune va avea un impact negativ asupra valorii Yahoo!, din perspectiva noastră, ceea ce se va reflecta în propunerea pe care o vom face“, scrie Steve Ballmer în scrisoarea trimisă Yahoo!.

Totuşi, analiştii de pe Wall Street cred că Microsoft îşi va „îndulci“ în cele din urmă propunerea. Ballmer spune însă că, având în vedere situaţia dificilă de pe pieţele financiare mondiale, suma oferită este una echitabilă. Piaţa de servicii pe internet suferă şi ea în ultima vreme. Spre exemplu, titlurile gigantului Google sau depreciat cu peste 16 procente în ultimele două luni.