Evenimentul Zilei > Sport > ”Meciul Morții” chiar a existat. Soarta crudă a unor fotbaliști care au apărat onoarea Ucrainei
”Meciul Morții” chiar a existat. Soarta crudă a unor fotbaliști care au apărat onoarea Ucrainei

”Meciul Morții” chiar a existat. Soarta crudă a unor fotbaliști care au apărat onoarea Ucrainei

Dovezile istorice arată că acest meci s-a jucat între o echipă de fotbaliști din Kiev - Ucraina și una de la Luftwafe, forța aeriană a armatei germane, din timpul celui de-al doilea război mondial.

”Meciul morții” s-a jucat la 9 august 1942, între o echipă din Ucraina și una germană. Acest meci a devenit un simbol al brutalității ocupației naziste și un totem mitic al spiritului de rezistență.

După istoria acestui meci s-a turnat un celebru film, în care joacă inclusiv legendarul Pele. Scenariul filmului nu respectă realitatea istorică, ci doar modul în care s-a derulat acest meci de fotbal.

Au jucat pentru onoarea Ucrainei

Înainte de cel de-al doilea război mondial, fotbalul era un joc al muncitorilor și a devenit fantastic de popular în tot URSS – ul.

După invadarea și ocuparea Ucrainei de către armatele germane, campionatul de fotbal a fost rapid anulat. Jucătorii de fotbal au fost recrutați Armata Roșie și au căzut prizonieri la germani. Ulterior, mulți dintre jucători au fost eliberați și așa s-au putut regrupa într-o echipă de fotbal.

În Kiev, viața a revenit încet la normal, iar ocupanții germani au permis organizarea unui minicampionat de fotbal, în care s-au înscris mai multe echipe militare, și una de civili, cea de la brutăria numărul 3 din Kiev.

În vara anului 1942, s-a format o nouă echipă de fotbal. FC Start era formată din opt jucători de la Dinamo Kiev (Mykola Trusevych, Mykhailo Svyridovskiy, Mykola Korotkykh, Oleksiy Klymenko, Fedir Tyutchev, Mykhailo Putistin, Ivan Kuzmenko, Makar Honcharenko) și trei jucători de la Lokomotiv Kiev (Volodymyr Balakin, Vasyl Sukharev și Mykhailo Melnyk). În noua lume a ligilor locale, ei reprezentau o forță uriașă, cu un talent de neegalat.

Prima problemă majoră a FC Start a fost dacă să joace sau nu. Susținând programul de normalizare al naziștilor, colaborau cu aceștia? Nu era doar o chestiune de patriotism – într-o URSS dominată de paranoia lui Stalin, simplul act de a juca un meci de fotbal putea fi considerat cu ușurință trădare și moarte. Echipa a decis să își depășească reticențele jucând în numele poporului cucerit. Pentru a-și pune în valoare acreditările sovietice și comuniste, au jucat în roșu.

Cum s-a derulat ”Meciul Morții”

Pe măsură ce FC Start a început să înfrunte echipele adunate de forțele de ocupație, era clar că era o forță impresionantă. Au zdrobit garnizoana maghiară cu 6 – 2 și și-au afirmat rapid dominația zdrobindu-i pe români cu 11 – 0. Alte echipe germane și maghiare aveau să se confrunte cu înfrângeri la fel de convingătoare, FC Start bucurându-se de un prim sezon glorios.

Una dintre cele mai amare înfrângeri pentru germani a fost înfrângerea cu 5 – 1 în fața lui Flakelf, pe 6 august 1942. Cei 11 jucători ai echipei germane Luftwaffe (Flak) au fost furioși și au cerut o revanșă. De data aceasta, mândria germană era în joc și se va face totul pentru a-i învinge și domina pe ucrainenii debutanți.

Atât înainte de meci, cât și în timpul pauzei, FC Start a fost vizitată de membri de rang înalt ai forțelor de ocupație germane. Abilitatea lor a fost recunoscută împreună cu realpolitik că victoria lor de data aceasta nu era acceptabilă. Li s-a cerut, pentru siguranța lor personală, să renunțe la meci. Consecințele refuzului lor de a se supune au fost clare pentru toată lumea. Ucrainenii au decis să joace în continuare și să joace pentru victorie, indiferent de consecințe.

Un meci tensionat la maxim

Cei care au scris istoria acestei partide de fotbal au spus că a fost un meci tensionat și strâns, în care ambele echipe s-au bucurat de perioade în care au condus.

Flakelf a preluat conducerea devreme, după o serie de provocări fizice la adresa portarului FC Start, care au fost ignorate de ofițerul SS care arbitra partida. În ciuda deciziilor părtinitoare și a faptului că a trecut cu vederea faulturile germanilor, FC Start a reușit să recupereze un gol, apoi două și, în cele din urmă, trei goluri până la pauză.

Ambele echipe au marcat câte un gol în a doua repriză, dar germanii au văzut clar că ucrainenii au decis să lupte pentru a câștiga meciul.

La final, scorul a fost umilitor pentru germani, partida încheindu-se cu 5 – 3 pentru ucraineni. Germanii vor trebui să se mulțumească cu gândul nesportiv de a se răzbuna teribil mai târziu.

Arestați de Gestapo

La 18 august, nouă dintre jucătorii de la FC Start au fost arestați și torturați de Gestapo. Ei au fost urmați de încă doi coechipieri. Unul dintre jucătorii arestați, Mykola Korotkykh, a murit sub tortură. Celălalt, Oleksander Tkachenko, a fost împușcat în timpul unei presupuse tentative de evadare.

Ceilalți au ajuns în lagărul de muncă de la Syrets. Unii dintre jucători nu au mai ieșit niciodată la lumină – Ivan Kuzmenko, Oleksiy Klymenko și Mykola Trusevych au fost executați acolo în februarie 1943. Printre supraviețuitorii brutalității germane s-au numărat Fedir Tiutchev, Mykhailo Sviridovskiy și Makar Honcharenko, care au reușit să evadeze din lagărul de muncă de la Syrets și să își spună povestea lor uimitoare. Aceasta a devenit în curând o temă populară a propagandei sovietice.

Monumentul lui FC Start – un jucător eroic zdrobește un vultur german