Evenimentul Zilei > Actualitate > Vulcanul Etna a erupt cum nu a făcut-o de 20 de ani. Imagini spectaculoase cu scurgerile de lava
Vulcanul Etna a erupt cum nu a făcut-o de 20 de ani. Imagini spectaculoase cu scurgerile de lava

Vulcanul Etna a erupt cum nu a făcut-o de 20 de ani. Imagini spectaculoase cu scurgerile de lava

O nouă erupție violentă a vulcanului Etna îi trezește pe sicilieni în zori. După cinci zile de răgaz, urletele revin, pietrele și cenușa încep să cadă peste orașele din apropiere. 
Vulcanul Etna a erupt din nou și a aruncat bule de lavă și nori cenușă. Este cea mai amplă serie de erupții din ultimii 20 de ani.

În jurul orei 4.30, camerele Observatorului Ingv Etneo au înregistrat o nouă revărsare de lavă a craterului de sud-est însoțită de o coloană de cenușă și zgomote puternice până la 6 dimineața. Localnicii s-au trezit speriaţi.

„Șase minute pline de bule și vuiete” explică pe Meteoweb  vulcanologul INGV Boris Behncke care a filmat scena. „Observăm de la ora 3 în această noapte, fenomenul este întotdeauna același: bule de lavă care explodează la suprafață, prin urmare un fenomen care este total pelicular și complet inofensiv”.

Vulcanul Etna a erupt luni dimineață, și a expulzat abundent lavă și cenușă prin craterul său din sud-est. Toate aceste însoțite de zgomote puternice.

Scurgerile de lavă s-au produs la 2.800 de metri deasupra nivelului mării

Deși foarte spectaculoase, erupțiile nu au provocat pagube iar aeroportul din Catania a rămas operațional, cu toate că unele zboruri au înregistrat întârzieri.

Activitatea vulcanică a început duminică noapte la 1:40, ora locală şi a încetat spre dimineaţă dimineața, potrivit Institutului Național de Geofizică şi Vulcanologie (INGV) din Italia.

Etna, scoperto il meccanismo che controlla le eruzioni

Presa locală notează că vântul continuă să împrăștie cenușa în direcția sud-est, spre localitățile Zafferana și Acireale.

După ce luni dimineață au fost înregistrate seisme vulcanice cu maxime de 4,5 grade, valorile au scăzut şi s-au situat la cifre medii spre scăzute, menționează INGV.

Nella notte una nuova eruzione dell'Etna – VIDEO - Normanno.com

De la începutul lui 2021 vulcanul, situat în Sicilia, a avut 46 de episoade eruptive iar specialiștii consemnează că o astfel de serie amplă de erupții într-o perioadă scurtă de timp nu a mai avut loc de 20 de ani, relatrază il tempo.
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: