Vreți un loc nou de muncă? Cele mai căutate joburi în pandemie. Asta vor românii
- Iulia Moise
- 13 noiembrie 2020, 07:09
Pandemia provocată de noul coronavirus a schimbat complet dinamica pieței muncii. Prin urmare, fie că au rămas fără loc de muncă, fie că au ajuns la concluzia că momentul oportun pentru o reconversie profesională, zeci de mii de români au utilizat platformele de recrutare pentru a își căuta un nou job.
Aproape 150.000 de români au căutat în luna octombrie un loc de muncă pe platforma de recrutare www.eJobs.ro, cele mai frecvente cuvinte cheie folosite de aceştia fiind „şofer”, „inginer”, „contabil”, „manager”, „asistent medical” sau „consilier juridic”, potrivit datelor transmise joi de platforma de recrutare online.
„Agent vânzări” şi asistent vânzări" ”au fost alte două expresii cheie care au înregistrat mii de căutări în ultima lună. De asemenea, „remote”, „part time” şi ”internship” au suscitat un interes crescut în rândul candidaţilor, reflectând noul mod de lucru pe piaţa muncii. Acestea sunt, totodată, şi strâns legate de numărul din ce în ce mai mare de tineri care vor să se angajeze.
Care sunt cele mai „vânate” domenii
„Vorbim despre candidaţi care au mers ţintit spre aceste joburi şi în cazul cărora putem vorbi şi de un grad foarte ridicat de relevanţă atunci când aplică pentru o anumită poziţie pentru că, în mod natural, cauţi joburile cu care eşti compatibil din punctul de vedere al pregătirii şi experienţei profesionale. Aceste căutări exprimă foarte bine ce se întâmplă în piaţă şi care sunt categoriile de candidaţi care fie au rămas fără job în ultima perioadă, fie nu mai sunt mulţumiţi de jobul actual”, a spus Bogdan Badea, CEO eJobs România.
Atunci când au efectuat căutări în funcţie de industriile în care ar vrea să lucreze, candidaţii au pus pe primul loc vânzările, urmate de call-center-e, marketing, resurse umane, contabilitate şi IT.
„Este destul de evident că în acest moment candidaţii sunt cu ochii pe mişcările din piaţă şi urmăresc ce se întâmplă nu doar la nivelul joburilor, ci şi care este evoluţia economiei, în general. De aceea, vedem cum cresc căutările active pe acele domenii sau pe acele specializări care sunt stabile, care scot constant un număr mare de joburi noi în piaţă sau care nu au fost foarte afectate de criza ultimelor luni”, a menţionat Badea.