Vouchere de vacanță și pentru angajații de la privat. Guvernul României va suporta toate costurile

Vouchere de vacanță și pentru angajații de la privat. Guvernul României va suporta toate costurile Sursa Foto: Arhiva EVZ

Este știrea dimineții pentru milioane de români. Un proiect de lege depus la Parlament își propune să elimine discriminarea dintre bugetari și angajații din sistemul privat, oferind un beneficiu tuturor angajaților, pe cheltuiala Guvernului.

Inițiatorii vorbesc despre faptul că de aceste vouchere de vacanță se vor bucura peste 4,2 milioane de angajați, efortul bugetar fiind de șase miliarde de lei.

”Efortul bugetar pentru acordarea de vouchere de vacanță celor cca. 4,2 milioane de salariați din sectorul privat este de cca. 6,09 miliarde lei. Însă, efectul global este unul pozitiv, deoarece din această sumă estimăm că cca. 60% - 65% se va întoarce la bugetul de stat sub formă de TVA, taxe, impozit pe salarii, impozit pe profit etc. Diferența se va regăsi în efectul economic generat”, susțin parlamentarii.

Prin acest nou proiect de lege, toți angajații de la privat ar urma să primească vouchere de vacanță, în cuantum anual de 1.450 lei.

Ne puteți urmări și pe Google News

Cum va funcționa sistemul pentru angajații de la privat

Prin completarea legii prin care a fost aprobată OUG 8/2009, care reglementează voucherele de vacanță, parlamentarii vor să introducă un nou articol prin prin care și angajații de la privat ar avea drepturi egale cu cei de la stat.

Noua reglementare ar urma să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2024. Tot atunci, fiecare angajator are obligația să transmită la Direcțiile Județene de Finanțe, lista cu salariații care ar urma să primească voucherele de vacanță

”Indiferent de numărul contractelor individuale de muncă pe care le are în derulare, un angajat poate alege un singur angajator de la care urmează să primească voucherele de vacanță”, se arată în proiectul de modificare a OUG 8/2009.

Bugetul de Stat va suporta costurile

Toți angajații de la privat care vor primi  aceste vouchere de vacanță vor avea obligația să depună o declarație pe proprie răspundere prin care vor alege care dintre angajatori vor acorda aceste drepturi.

De asemenea, toate aceste declarații pe propria răspundere vor fi trimise la Administrațiile județene ale finanțelor publice însoțite de declarațiile pe proprie răspundere ale angajaților.

”Sumele corespunzătoare voucherelor de vacanță se alocă anual, din bugetul de stat, din impozitul pe venit plătit de fiecare angajat”, se mai arată în proiectul de modificare a legii prin care a fost adopătată OUG 8/2009, informează profit.ro.