Se schimbă regulile la intrarea în țară. Legea este în Parlament. Ce reglementări se introduc

Se schimbă regulile la intrarea în țară. Legea este în Parlament. Ce reglementări se introduc Sursa: arhivă EVZ

USR propune mai multe modificări la reglementările de intrare în România, în contextul pandemiei de coronavirus. Anumite categorii de persoane vor fi exceptate de la prezentarea formularului PLF, dacă propunerile vor fi introduse în actul normativ ce reglementează formularul digital de intrare în România.

Reprezentanții USR au propus o serie de amendamente la Ordonanţa de Urgenţă 129/2021 care reglementează formularul digital (PLF) de intrare în România. Astfel, vor fi exceptate de la prezentarea PLF persoanele care merg la muncă în Ungaria, Bulgaria, Serbia, Ucraina sau Republica Moldova. De asemenea, elevii care fac naveta zilnic la instituții de învățământ din afara țării nu vor trebui să completeze formularul. Mai sunt exceptați şoferii de tir care asigură transport de marfă, şoferii care asigură transport de persoane, piloţii şi însoţitorii de zbor, personalul navigant maritim şi fluvial, mecanicii de locomotivă şi personalul feroviar.

Ordonanţa de Urgenţă 129/2021 privind implementarea formularului digital de intrare în România se află în dezbatere în Senat. Comisiile juridică, pentru apărare şi pentru sănătate au termen până pe 8 februarie să depună raportul cu privire la acest act normativ.

„Formularele PLF, aşa cum au fost gândite şi implementate, sunt încă o dovadă a incompetenţei guvernării PSD-PNL. Sperăm ca majoritatea parlamentară să-şi recunoască greşelile şi, în consecinţă, să ne voteze amendamentele, depuse pentru a repara absurdităţile introduse în OUG. Demersul vine în completarea celui al colegilor din Camera Deputaţilor, care au depus un proiect de lege pentru anularea amenzilor aplicate până acum şi restituirea banilor plătiţi”, a afirmat senatorul USR de Diaspora, Radu Mihail, potrivit unui comunicat de presă al USR.

Amendamentele depuse de USR în cadrul dezbaterilor din Parlament pe OUG 129/2021 vin în completarea proiectului de lege depus săptămâna trecută.

USR a propus amendarea Ordonanței de Urgență

USR a propus exceptarea unor categorii de persoane de la obligaţia completării PLF, având în vedere că sunt înregistrate situații absurde. Românii care trec graniţa pentru a merge la muncă sunt nevoiţi să completeze PLF la fiecare 24 de ore, iar piloţii şi însoţitorii de zbor sunt amendaţi de către DSP, etc. De asemenea, USR a propus ca datele să fie stocate timp de 6 luni de la momentul completării PLF, iar nu 15 zile, ca în prezent.

Mulţi românii care au completat formularul nu au mai fost găsiţi în baza de date şi au fost amendaţi. Această situaţie este cauzată de faptul că datele sunt distruse ireversibil la expirarea perioadei prevăzute de lege.

Câți români au fost sancționați din cauza PLF

Pe de altă parte, Direcţiile de Sănătate Publică nu dispun de personal suficient pentru a verifica formularele în termenul de 15 zile. Un alt amendament are în vedere intervalul în care trebuie completat PLF.

„Concret, USR a propus ca formularul să poată fi completat cu maximum 72 de ore înainte de intrarea în ţară, iar cei care se prezintă la frontieră fără formular să îl poată completa în termen de 24 de ore. Propunerea de modificare se bazează pe faptul că România este singurul stat din UE care solicită completarea PLF cu cel mult 24 de ore înainte de intrarea pe teritoriul naţional.

Or, intervalul de timp nu este suficient pentru cei care efectuează călătorii pe distanţe lungi şi nu au acces la tehnologie în timpul deplasării. Spre exemplu, în Spania formularul se poate completa cu 48 de ore înainte de intrarea în ţară, iar în Portugalia, cu 96 de ore înainte”, mai indică sursa menţionată.

De la introducerea PLF, peste 50.000 de români au fost amendaţi de autorităţi, inclusiv pentru că documentul completat de ei a fost şters din baza de date.

Ne puteți urmări și pe Google News