Evenimentul ZileiSocialSe schimbă regulile! Ce se întâmplă cu certificatul digital de călătorie

Se schimbă regulile! Ce se întâmplă cu certificatul digital de călătorie

Se schimbă regulile! Ce se întâmplă cu certificatul digital de călătorie
Anumite categorii profesionale ar putea fi exceptate de la completarea formularului digital de călătorie la intrarea pe teritoriul țării. Este ultimul anunț referitor la documentul care a provocat tensiuni în rândul populației, dar și printre unii dintre politicieni. Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a transmis vineri, 21 ianuarie, că guvernanții poartă discuții pentru modificarea unor reguli cu privire la documentul în cauză.

Anumite categorii profesionale ar putea fi scutite de la completarea formularului digital de călătorie, care a intrat în vigoare pe data de 20 decembrie, după ce Guvernul a adoptat actul normativ care reglementează implementarea acestuia.

Cine ar putea fi scutit de completarea formularului de intrare în țară

„Da, există discuții legat de PLF, încât anumite categorii care vor fi exceptate de la acest lucru, mă refer la cei care lucrează în zona de transporturi care traversează frecvent frontiera de stat şi s-a găsit o soluție împreună cu Ministerul Administraţiei şi Internelor pentru această categorie”, a anunțat ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

În legătură cu amenzile deja aplicate românilor care nu au completat formularul cu pricina la intrarea în țară, oficialul a precizat că vor exista discuții pe această temă la Ministerul Justiției. „Avem o discuţie şi cu Ministerul Justiţiei, să vedem dacă găsim pentru aceste categorii o soluţie legată de sancţiunile care au fost impuse în perioada anterioară”, a spus Alexandru Rafila.

Amenzile aplicate românilor ar putea fi anulate

În altă ordine de idei, amenzile aplicate de autoritățile române pentru necompletarea formularului digital de intrare în țară, impus pe fondul pandemiei de coronavirus, ar putea să fie anulate. Persoanele care au fost sancționate cu sume variind între 2.000 și 3.000 de lei ar putea, astfel, să-și primească banii înapoi, însă doar în anumite condiții.

Românii care au plătit amenzi pentru necompletarea formularului digital pentru intrarea în România ar putea să reintre în posesia sumelor de bani, însă asta doar dacă un nou proiect de lege va primi aprobarea parlamentarilor. Este vorba despre o inițiativă legislativă pregătită de trei reprezentanți ai formațiunii politice USR.

„Anulăm amenzile PLF şi returnăm banii deja plătiţi. Am iniţiat textul legii în colaborare cu colegii mei – parlamentarii USR Stelian Ion şi Silviu Dehelean – care o vor şi depune în Camera Deputaţilor”, a anunţat miercuri seară, 19 ianuarie, europarlamentarul USR Vlad Gheorghe.

Potrivit poziției politicianului, sumele de bani plătite de români la frontieră ar trebui să fie restituite într-un termen de 30 de zile, iar păstrarea datelor înregistrare ar avea loc pentru o perioadă de șase luni de zile.


Accesează: