Vosganian ia „cuţitul“ bugetar de la primari

Vosganian ia „cuţitul“ bugetar de la primari

Cheltuielile instituţ iilor publice vor fi reduse cu 1,1 miliarde de euro prin rectificarea bugetară care va fi operată în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare.

Potrivit lui Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, nu vor fi tăiate sumele destinate investiţiilor şi nici cele pentru salariile angajaţilor. În schimb, ministerele şi celelalte instituţii publice nu vor mai primi bani pentru posturile vacante pe care le au în organigramă, nici pentru maşini sau mobilă de birou.

Iar primăriile vor fi obligate să-şi împartă egal cheltuielile pe toate lunile anului. Însă, deşi „ajustarea nu este una substan- ţială“, ea are rolul unui mesaj pozitiv pentru investitorii internaţionali că autorităţile noastre „au o politică fiscal-bugetară prudentă“, consideră economistul-şef al Raiffeisen Bank, Ionuţ Dumitru.

Astfel, nota prezentată de ministrul finanţ elor în şedinţa de guvern din această săptă mână nu taie din banii alocaţi. Documentul nu face decât să aplice un articol din Legea finanţelor publice, potrivit căruia, „în vederea menţinerii echilibrului bugetar, guvernul poate aproba lunar, până la finele lunii în curs pentru luna următoare, limite lunare de cheltuieli“. Nota care îi dă dreptul ministrului finanţelor „să aprobe majorarea limitelor de cheltuieli unor ordonatori principali de credite“ pune de fapt frâiele banilor publici în mâna lui Vosganian.

Ne puteți urmări și pe Google News