Vom plăti mai mult pentru pâine. Cât vom scoate din buzunar pentru o franzelă simplă

Vom plăti mai mult pentru pâine. Cât vom scoate din buzunar pentru o franzelă simplă Forin Barbu. Sursa foto: Facebook/Florin Barbu

România. Vom scoate mai mulți bani din buzunar pentru pâine. Vom plăti pentru franzela simplă aproximativ 2,50 lei. Chiar dacă după aplicarea plafonului pentru adaos comercial prețul franzelei obișnuite a fost înghețat de 2,3 lei.

Vom plăti mai mult pentru pâine

Principalii jucători din industria de panificație invocă creșterea prețurilor pentru energie și a materiei prime. Asta deși, în Monitorul Oficial a fost publicat în primăvara acestui an actul normativ prin care măsura de plafonare a adaosului comercial pentru alimentele de bază a fost prelungită până la finalul acestui an.

Într-una din declarațiile din decembrie 2023, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a menționat că pâinea nu se va scumpi în 2024. Oficialul de la Agricultură a subliniat atunci că prețul grâului nu a fost cel așteptat de fermier.

Pâine

Pâine. Sursa foto: Facebook/Florin Barbu

Comercianții invocă creșterea prețului pentru energie

În luna februarie a acestui an, kilogramul de grâu s-a vândut cel puțin în Iași cu 0,85 de lei, adică 850 de lei/tonă. Mai departe, morarii macină grâul și îl transformă în făină și tărâțe și îl ambalează pentru comercializare.

Ne puteți urmări și pe Google News

În medie, un kilogram de făină proaspătă a costat în luna februarie 1,2-1,3 lei/kg. În magazinele de panificație, prețul pentru cel mai ieftin sortiment de pâine albă a variat în perioada amintită între 1,5 și 2,5 lei și chiar 3,5 lei în funcție de gramaj, potrivit Profit.ro.

Pâine medievală

Pâine medievală. Sursa Foto: Dreamstime

Cel mai ieftin sortiment de pâine costă 2,5 lei

Dintr-un kilogram de grâu se pot obține 700 de grame de făină. Pe lanțul de comercializare, de la fermierul care culege materia primă până la camionagiul care o transportă și unitatea care o vinde, fiecare adaugă ceva la preț.

De exemplu, atât fermierii cât și transportatorii invocă faptul că prețul combustibilului s-a majorat. Prin urmare sunt nevoiți să crească prețul. Astfel morarii și brutarii plătesc la rândul lor mai mult pentru materia primă, iar pentru a acoperi și costurile pentru energie sunt nevoiți să adauge ceva în plus la prețul final.

Revista presei