A fost descoperită cea mai veche pâine din lume. Modelul este unic

A fost descoperită cea mai veche pâine din lume. Modelul este unicPâine. Sursa foto: Pixabay

Cea mai veche pâine din lume se află în sudul Turciei, potrivit arheologilor, Dovezile sunt uimitoare și datează de acum 8000 de ani, spun istoricii.

Cea mai veche pâine cunoscută din lume ar data din 6600 î.Hr. Aceasta a fost găsită într-o zonă numită „Mekan 66", unde există case din cărămidă de lut alăturate, în situl arheologic de la Çatalhöyük,  din  provincia Konya- sudul Turciei, potrivit Centrului de cercetare și aplicare a științei și tehnologiei de la Universitatea Necmettin Erbakan din Turcia (BİTAM), transmite CNN.

Cea mai veche pâine din lume a fost găsită. Se află în Turcia

paine veche

Sursă foto: Necmettin Erbakan

Dovezile care atestă cea mai veche pâine din lume s-au păstrat uimitor de bine.  În juru cuptorului,  arheologii au găsit grâu, orz, semințe de mazăre și un reziduu „spongios", rotund și de mărimea unei palme, au precizat reprezentanții Centrului de cercetare și aplicare a științei și tehnologiei de la Universitatea Necmettin Erbakan, prin intermediul unui comuicat de presă.

Analizele au stabilit că reziduul organic era pâine fermentată, nefiartă și neprăjită, veche de 8.600 de ani.

„Putem spune că această descoperire de la Çatalhöyük este cea mai veche pâine din lume", a precizat  arheologul Ali Umut Türkcan, șeful delegației de excavare și profesor asociat la Universitatea Anadolu din Turcia, pentru agenția de presă de stat turcă Anadolu.

Conform istoricilor,  descoperirea reprezintă o  versiune mai mică a unei pâini. Are un deget presat în centru, nu a fost coaptă, dar a fost fermentată și a rezistat  până în prezent cu amidonul din interior.

Modelul de pâine, unic

„Nu există niciun exemplu similar de așa ceva până în prezent", a subliniat areologul citat mai sus.

Materia organică, atât lemnul, cât și pâinea, a fost conservată de argila subțire care acoperea structura, potrivit lui Türkcan.

Analizele de laborator au arătat că  că substanțe  folosite pentru preparea pâinii provin din plante și din fermentație. Făina și apa fuseseră amestecate, pâinea fiind pregătită lângă cuptor și păstrată pentru o perioadă de timp.

Çatalhöyük, care face parte din Patrimoniul Mondial UNESCO, a găzduit aproximativ 8.000 de oameni în perioada neolitică, între aproximativ 10.000 î.Hr. și 2.000 î.Hr., și este unul dintre primele locuri de urbanizare din lume, potrivit sursei menționate.