Autorităţile şi analiştii fac aceste estimări în condiţiile în care mai avem mult până să ajungem din urmă, ca nivel de trai, ţările europene dezvoltate.

Scumpirea energiei, mama
inflaţiei din 2008

„Estimăm să ajungem în anul 2020 la un salariu mediu brut în România care să se situeze între 1.200 şi 1.500 de euro, cu toate consecinţele aferente“, a declarat, ieri, Varujan Vosganian, ministrul economiei şi finanţelor, în cadrul unui seminar economic. Acest moment va reprezenta, potrivit oficialului, convergenţa reală, altfel spus, creşterea reală a nivelului de trai.

Cu şase ani mai devreme, în 2014, vom realiza convergenţa nominală, când România va renunţa la leu pentru a adopta moneda europeană. Pe de altă parte, dacă adoptăm doar criteriile nominale, fără să ne bazăm pe o creştere reală a nivelului de trai, schimbarea „nu este sustenabilă şi, mai devreme sau mai târziu, explodează, ca inflaţia care este dusă în jos cu preţul adâncirii dezechilibrelor macroeconomice“, a susţinut Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

La jumătatea acestui an, preţurile ar putea creşte semnificativ din cauza scumpirii energiei, ce va genera creşterea preţurilor şi la utilităţi. Astfel, inflaţia anuală în iulie (creşterea preţurilor în intervalul iulie 2007-iulie 2008 – n.r.) ar putea atinge un nivel maxim de 9%, se arată în raportul „România, Perspective Economice“, întocmit de economiştii de la BRD-Groupe Société Générale. Cu toate acestea, inflaţia anuală pe 2008 nu va depăşi pragul de 7%, după ce s-a situat, anul trecut, la 6,57%.

BNR, condamnată să rateze ţinta de inflaţie

„Rămânem ferm convinşi că presiunile care s-au manifestat anul trecut vor mai fi vizibile încă două-trei luni. După această perioadă, indicele preţurilor de consum va reintra pe o pantă descendentă. Cu toate acestea, ratele anuale din următorii ani vor rămâne în afara estimărilor oficiale“, a spus Floarian Libocor, economist-şef la BRD-GSG.

Economiştii băncii estimează, pentru sfârşitul anului 2009, o inflaţie de 5%, iar pentru 2010 o rată de 3,9%. În ceea ce priveşte cursul de schimb, specialiştii BRD estimează un nivel minim de 3,4 lei pentru un euro şi o medie de 3,55 lei pe euro, pentru sfârşitul acestui an. Leul va continua să se întărească pe parcursul anului, însă evoluţia cursului valutar va continua să depindă mai mult de factorii externi decât de cei interni, spune Libocor.