Vladimir Putin, scos din fire după contraofensiva fulger a Ucrainei în regiunea Harkov. Ce decizie a luat șeful de la Kremlin

Vladimir Putin, scos din fire după contraofensiva fulger a Ucrainei în regiunea Harkov. Ce decizie a luat șeful de la Kremlin

Unele dintre cele mai mari câștiguri par să fi fost obținute săptămâna aceasta în timpul unei contraofensive ucrainene în regiunea Harkov din nord-estul Ucrainei, unde forțele Kievului au dat o lovitură bruscă și profundă în spatele liniilor armatei ruse. Președintele Vladimir Putin nu a rămas indiferent convocând de urgență Consiliul de Securitate.

Pe fondul contraofensivei fulger a Ucrainei în regiunea Harkov și situației grele în care se află armata rusă care riscă să fie încercuită în Izium, Vladimir Putin a convocat o întâlnire cu înalți oficiali de securitate națională, potrivit raportului Institutului American pentru Studiul Războiului.

Generalul de brigadă Gromov a declarat într-un briefing de presă că forțele ucrainene au avansat cu până la 50 de kilometri în spatele liniilor rusești și au recucerit peste 20 de sate din regiunea Harkov. Pe de altă parte, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitro Peskov, a declarat că partea rusă nu va comenta „situația din jurul Balaklia și alte evenimente din zona „operațiunilor speciale”.

Ucraina a declanșat o contraofensivă fulger în est și nord-est, eliberând peste 30 de localități

Preşedintele Ucrainei Volodimir Zelenski a anunţat că forţele ucrainene au preluat controlul a peste 30 de localităţi din regiunea Harkov.  Acesta a mulţumit tuturor forţelor care acţionează în regiunea Harkov.

Ne puteți urmări și pe Google News

În apariția video de noapte către națiune, Zelenski a spus: „Săptămâna aceasta avem vești bune din regiunea Harkov. Cel mai probabil, toți ați văzut rapoarte despre activitățile recente ale apărătorilor ucraineni. Și cred că fiecare cetățean se simte mândru de războinicii noștri”.

Rusia a confirmat luptele în zona regiunii Harkov, dar nu a confirmat nicio pierdere teritorială, deși conturile de socializare neverificate conduse de experții militari ruși au sugerat că Moscova a suferit eșecuri și va trebui să se consolideze de urgență.

Forțele ucrainene au cucerit aproximativ 2.500 de kilometri pătrați în cadrul contraofensivei din zona Harkov, până la data de 9 septembrie, afirmă Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) în ultima sa evaluare, publicată în noaptea de vineri spre sâmbătă.

Ucrainenii au șanse mari de a izola gruparea rusă de la Izium

„Forțele ucrainene pot distruge pozițiile rusești din jurul Izium dacă taie liniile de comunicații terestre rusești (GLOC) la nord și la sud de Izium. De asemenea, au continuat vineri să avanseze spre Kupiansk și spre Izium și întreprind măsuri pentru a izola gruparea de forțe rusești de la Izium.

Dacă ucrainenii reușesc să întrerupă GLOC-urile rusești, atunci vor avea ocazia de a crea un „cazan” în jurul Izium și de a destrăma o mare parte din pozițiile rusești din nord-estul Ucrainei.

Recâștigarea Kupiansk de către armata ucraineană ar însemna o lovitură semnificativă încasată de trupele rusești deoarece exste un punct logistic de aprovizionare a forțelor de ocupație din Donbas”, potrivit evaluării de sâmbătă dimineață a ministerului britanic al Apărării.

Kremlinul trimite în grabă resurse militare pe linia orașul Harkov-Izium

Ministerul rus al Apărării și televiziunile Kremlinului au publicat imagini cu forțe militare rusești care ar fi în drum spre consolidarea orașelor Kupyansk, Izium și în general spre oblastul Harkov, dar nu au recunoscut succesele ucrainene în zonă.

Din cauza contraofensivei Forțelor Armate ale Federației Ruse, trupele ruse sunt sub presiune atât pe flancurile nordice, cât și pe cele sudice, potrivit ultimului raport al serviciilor de informații ale Ministerul britanic al Apărării.

„Forțele ucrainene au început operațiuni ofensive în sudul regiunii Harkov pe 6 septembrie 2022. Unitățile au avansat până la 50 km în teritoriul care era anterior sub controlul Rusiei”, se spune în raport. Peste 10.000 de soldați ruși ar putea cădea în încercuirea operațională în regiunea Harkov.

Unitățile ocupanților ruși din regiunea Harkov, care ocupă teritoriul de la Kupiansk la Sloviansk, pot cădea în încercuirea operațională a Forțelor de Apărare ucrainene, scrie publicația rusă Meduza, adăugând că este vorba despre mai mult de 10 mii de ocupanți.

Putin nu recunoaște nimic

Vladimir Putin a declarat că Rusia nu va pierde ceea ce el numește „operațiune militară specială” în Ucraina, un exercițiu pe care l-a descris ca o încercare de a proteja preventiv securitatea țării sale împotriva extinderii NATO.  Întrebat despre progresul războiului, Putin a spus: „Nu am pierdut nimic și nu vom pierde nimic”.

De asemenea, el a amenințat că va opri toate livrările de energie către Europa dacă Bruxelles-ul va adopta o propunere de plafonare a prețului gazului rusesc, cel mai recent pas occidental pentru a priva Kremlinul de fonduri pentru finanțarea războiului.

Europa importă de obicei aproximativ 40% din gazul său și 30% din petrolul său din Rusia. Statele Unite și Franța susțin că Moscova folosește deja energia ca „armă” pentru a slăbi opoziția Europei față de invazia sa, principala conductă pentru gazul rusesc în Europa, conducta Nord Stream 1, fiind închisă pentru întreținere. far Putin a negat folosirea energiei ca armă, potrivit Reuters.