Vladimir Putin, despre renunțarea Occidentului la importurile de gaze și petrol din Rusia: „Ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist”

Vladimir Putin, despre renunțarea Occidentului la importurile de gaze și petrol din Rusia: „Ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist” Gazprom. Sursa foto: Arhiva EVZ

Preşedintele Rusiei, Vladimir Puțin, s-a amuzat de decizia Occidentul de a se baza pe energia verde. Liderul de la Kremlin a declarat că Gazprom și-a îndeplinit toate obligațiile și că celelalte state doar caută pe cine să dea vina.

Preşedintele Vladimir Putin a declarat că gigantul Gazprom nu uită de toate obligaţiile pe care le are. El a a ironizat Occidentul pentru că se bazează pe energia verde și nu pe importurile de gaze din Rusia.

Putin a subliniat: „Gazprom şi-a îndeplinit, îşi îndeplineşte şi îşi va îndeplini în totalitate obligaţiile”.

Liderul de la Kremlin nu a putut să nu se amuze de noua decizie a Occidentului de a utiliza energia verde.

Ne puteți urmări și pe Google News

„Sunt mari experţi în domeniul relaţiilor neconvenţionale, iar în domeniul energiei, au decis să se bazeze şi pe tipuri de energie neconvenţională – soarele şi vântul. Ei înşişi închid totul şi apoi caută pe cineva pe care să dea vina – ar fi amuzant dacă nu ar fi atât de trist”, a afirmat Vladimir Putin.

UE vrea să scape de gazele rusești

Un acord de aprovizionare cu gaze din Azerbaijan urmează să fie încheiat, după ce Comisia Europeană a propus ţărilor UE un acord cu Azerbaidjanul pentru a scăpa de gazele rusești.

Sursa foto: Kremlin

Măsura vine în contextul în care Uniunea Europeană face eforturi pentru a întrerupe colaborarea cu Rusia.

Memorandumul de înţelegere are nevoie de aprobarea guvernelor statelor membre UE şi ar putea să fie modificat. Acesta subliniază importanţa „contractelor pe termen lung, predictibile şi stabile” pentru a oferi siguranţă producătorilor de gaze.

„Părţile aspiră să sprijine comerţul bilateral cu gaze naturale, inclusiv prin exporturi spre Uniunea Europeană, via Coridorul Sudic de gaze, în valoare de cel puţin 20 de miliarde metri cubi pe an în 2027, în conformitate cu viabilitatea comercială şi cerere de pe piaţă”, se arată într-un documentul consultat de Reuters.

Anul trecut, conducta Trans-Adriatică (TAP), porţiunea finală a Coridorului Sudic de gaze, a adus peste opt miliarde de meri cubi de gaze naturale din Azerbaidjan în mai multe ţări din Europa, precum Italia sau Bulgaria. UE are nevoie de mai multe rețele de gaz pentru a scăpa de dependența de gaz rusesc, mai ales de la începutul războiului din Ucraina, potrivit theguardian.com