Joe Biden salută începerea procesului de aderare la UE a Albaniei și Macedoniei de Nord. Mesaj de susținere a președintelui SUA

Joe Biden salută începerea procesului de aderare la UE a Albaniei și Macedoniei de Nord. Mesaj de susținere a președintelui SUA Sursa foto. EVZ

Inițierea negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a Albaniei și a Macedoniei de Nord a fost salutată de președintele american Joe Biden. Liderul de la Casa Albă a apreciat că agresiunea rusă asupra Ucrainei și amenințările Moscovei fac necesară integrarea Europei. Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi-au dat luni seară, 18 iulie, acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord.

Preşedintele american Joe Biden a salutat marţi, 19 iulie, deschiderea negocierilor de aderare a Albaniei şi Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană. Liderul american a declarat că Europa trebuie să devină din ce în mai unită în contextul agresiunii rusești din Ucraina. În opinia sa, o Europă integrate este mai importantă decât oricând, după cum relatează agenția de presă Reuters.

„Pentru această viziune, este esenţial ca (regiunea) Balcanii de Vest să fie democrată, sigură şi prosperă”, a precizat Joe Biden într-un comunicat de presă.

Uniunea Europeană a deschis marţi, 19 iulie, negocierile de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord. Anunțul a fost făcut de preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

Ne puteți urmări și pe Google News

Anunțul a fost făcut după ce, luni seara, 18 iulie, cele 27 de state membre ale Uniunii Europene şi-au dat acordul pentru deschiderea negocierilor de aderare pentru Albania și Macedonia de Nord. Decizia a fost luată după semnarea unui protocol între Skopje şi Sofia care ridică ultimele obstacole.

Sursă: Belish | Dreamstime.com

Albania și Macedonia de Nord vor intra în UE

Ursula von der Leyen a făcut o declarație de presă pe acest subiect, arătând că o astfel de decizie este istorică. Oficialul de la Bruxelles i-a felicitate pe premierii albanez și nord-macedonean pentru că au menținut încrederea în procesul de aderare.

„Este un moment istoric. Este ceea ce au aşteptat atât de mult timp cetăţenii dumneavoastră şi ceea ce ei merită. Aţi menţinut încrederea în procesul de aderare. Aţi dat dovadă de răbdare strategică, din plin”, a subliniat şefa executivului comunitar, adresându-se premierilor albanez şi nord-macedonean, Edi Rama şi Dimitar Kovacevski.

Pe de altă parte, premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE le-a urat viitorilor membri un parcurs european cât mai rapid.

„Viitorul european vă este la îndemână. Vă doresc cel mai rapid parcurs posibil”, a spus la rândul său premierul ceh Petr Fiala, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Acordul care a deblocat candidatura Macedoniei de Nord la UE

Un acord care permite Macedoniei de Nord să înceapă negocierile de aderare la UE, prin ridicarea veto-ului Bulgariei asupra acestora, a fost votat în parlamentul de la Skopje. Bulgaria a blocat negocierile Macedoniei de Nord pentru aderarea la UE, din cauza unor diferende istorice şi privind limba.

Autoritățile de la Sofia au contestat, în special, existenţa unei limbi macedonene spunând că este vorba despre un dialect bulgar. Cele două ţări îşi dispută şi o serie de personalităţi istorice care au luptat împotriva ocupaţiei otomane.

În urma unor negocieri la care a contribuit şi preşedinţia franceză a Consiliului UE (încheiată pe 30 iunie), guvernul de la Skopje a acceptat ca minoritatea de circa 3.500 de bulgari care trăiesc în Macedonia de Nord să fie menţionată în Constituţie, pentru a-i fi garantate drepturi egale, notează AFP.